Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Arad, că este „inadmisibil" că Guvernul nu a transmis o poziţie oficială privind accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, la cinci zile după eveniment, adăugând că îi pofteşte „de urgenţă" pe premierul Victor Ponta şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, să prezinte „lămuririle aşteptate de opinia publică", potrivit agerpres.ro.
„În legătură cu acest eveniment am un singur comentariu de făcut: iată, suntem în a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială din partea Guvernului. Aşa ceva este inadmisibil! Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Oprea şi Ponta să dea aceste lămuriri. Şi nu mă refer doar la partea penală a accidentului în care din nefericire a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general", a afirmat preşedintele Iohannis, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor după ceremonia dedicată Zilei Armatei Române desfăşurată la Arad.
Opoziţia îi cere demisia lui Oprea
La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că vicepremierul Gabriel Oprea şi premierul Victor Ponta sunt datori să ofere informaţii complete în cazul poliţistului Gigină, care a murit în timp ce făcea parte din coloana oficială a lui Oprea, iar liberalii menţin cererea de demisie a acestuia.
Predoiu a subliniat că duminică se împlinesc cinci zile de la moartea poliţistului Bogdan Gigină şi încă nu au fost primite „explicaţii complete" în acest caz.
El a apreciat că documentul dat publicităţii de către Ministerul Afacerilor Interne nu reprezintă explicaţii, ci „praf în ochi".
„În continuare, vicepremierul şi, în absenţa sa, premierul sunt datori să ofere opiniei publice informaţii complete. Menţinem solicitarea noastră de demisie a vicepremierului sau demiterea sa de către premier", a adăugat Predoiu.
Prim-vicepreşedintele liberal a spus că decizia dacă PNL va depune sau nu moţiune simplă împotriva ministrului Oprea va fi luată, cel mai probabil, luni.
„Nu vreau să anticipez, dar din punctul meu de vedere (moţiunea - n.r.) este un demers logic", a adăugat Predoiu.
Un test pentru democraţie
Cătălin Predoiu a adăugat că acest caz, al poliţistului Bogdan Gigină, mort în misiune, este „un test pentru toată lumea", „un test pentru democraţie". „Opinia publică a trecut acest test. Rămâne ca şi oamenii politici, Guvernul, instituţiile statului, justiţia şi presa să treacă acest test", a adăugat liderul liberal.
Mai mult, el a spus că demersul PNL nu este unul politic şi nu este „un atac la persoană". „Nu există niciun calcul politic în demersul nostru. Este bazat strict pe principii pe care dorim să le întărim în viaţa politică: demnitate, transparenţă şi respect faţă de cetăţeni", a adăugat Predoiu.
„Meritele nu dau privilegii. Indiferent cât de mult un om de stat ajută o instituţie, aceasta nu conferă privilegii", a adăugat liberalul, menţionând că „indiferent câte merite ar avea generalul Gabriel Oprea în susţinerea Armatei, domnia sa trebuie să le onoreze acum cu o demisie de onoare".
De asemenea, Predoiu s-a referit şi la „atacul nefondat pe care UNPR l-a lansat la adresa PNL în termeni demni de propaganda fesenistă a anilor „90". „Nu dorim să intrăm în polemică în aceşti termeni", a mai spus el.
MAI şi Oprea continuă să tacă
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a informat ieri, printr-un comunicat sec, faptul că până la finalul anchetei declanşate de Tribunalul Bucureşti privind accidentul poliţistului Bogdan Cosmin Gigină, ministerul şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice referitoare la acest subiect.
MAI menţionează că poziţia transmisă duminică este ca răspuns la solicitările mass-media referitoare la circumstanţele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c.
„Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii accidentului.
Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competenţa Procurorului, „procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege". Conform prevederilor legale, MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenţa detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei", se afirmă în comunicatul ministerului.