Mergi la conţinutul principal

Cazul Elena Udrea: Viaţa bate filmul!

Misterioasă şi foarte sigură pe ea, făcând gesturi controversate în Parlament, preluate parcă din lumea interlopă ori din filme cu mafioţi, precum dusul degetului arătător la nas, Elena Udrea a continuat să rămână ieri în atenţia generală. Cu un roi de jurnalişti pe urmele ei, fosta „blondă de la Cotroceni" nu şi-a pierdut nici o clipă cumpătul, pozând într-un fel de vedetă absolută al unui film cu mult, foarte mult suspans şi final necunoscut.
Ieri, fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului s-a prezentat la Secţia 2 Poliţie, unde trebuie să meargă conform programului stabilit după ce a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft, apoi s-a dus la DNA pentru a da nişte declaraţii. Zâmbitoare, ea a refuzat orice dialog cu presa. L-a lăsat, în schimb, pe avocatul său, Alexandru Chiciu, să stea de vorbă cu ziariştii. El a declarat că nu va face speculaţii şi nu va comenta public apărarea deputatului PMP, că acest lucru se va întâmpla doar în sala de judecată şi că a depus o cerere pentru ca aceasta să fie audiată în dosarul Microsoft.
Avocatul a avertizat, de asemenea, că nu va face comentarii sau presupuneri în spaţiul public, toate argumentele juridice urmând să fie exprimate în faţa anchetatorilor şi a instanţelor de judecată. Chiciu a motivat această poziţie a apărării Elenei Udrea prin faptul că trebuie să existe echilibru atât în anchetă, cât şi în faza de judecată, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă părţile ar începe să divulge date din dosar. Întrebat dacă Elena Udrea va fi reţinută, Chiciu a refuzat să răspundă.

Val de acuzaţii în cele două dosare

În dosarul Microsoft, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea), trafic de influenţă (fapte în legătură cu derularea contractului e - Romania), spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.
În dosarul Gala Bute, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită. Faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea unor fonduri din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 - 2012.
În ajun, sobră, atât prin atitudine, cât şi prin ţinuta vestimentară abordată, Elena Udrea a declarat adresându-se plenului Camerei, că cei care au avut activităţi directe în derularea contractului „Microsoft" sunt în libertate, iar cei care au iniţiat „afacerea" îşi permit să petreacă sărbătorile de iarnă la Miami.

„Dacă eu voi tăcea"...

„Întrebarea este de ce se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea? Fără a intra pe fondul cauzei, este evident că există un singur motiv pentru care în doar cinci zile s-au abătut asupra mea şase cereri de arestare preventivă, de urmărire penală, iar acest motiv este reducerea mea la tăcere. Elena Udrea trebuie să tacă pentru că adevărurile pe care eu le spun, pe care le pot spune de acum încolo, sunt periculoase pentru unii. Nu există niciun argument legal în acest moment pentru care să se ceară arestarea preventivă a Elenei Udrea. Există în schimb teama de ceea ce eu pot spune şi de ceea ce eu am curaj să spun", a adăugat Udrea. „Dacă eu voi tăcea pentru că vor reuşi să-mi închidă gura, atunci mult timp de acum încolo toată lumea va fi obligată să tacă, iar ghilotina nu va ierta pe nimeni dintre cei care vor avea curaj să iasă din rând. Eu îmi voi urma destinul meu", a adăugat Udrea.

O noapte lungă în Camera Deputaţilor

A urmat procedura de vot. După o zi extrem de încărcată, Camera Deputaţilor, care şi-a prelungit programul de lucru până târziu în noapte, a dat şase voturi distincte, cu bile, pentru solicitările justiţiei în privinţa Elenei Udrea, toate cererile fiind aprobate. Astfel, forul legislativ a aprobat cererea privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute, fiind înregistrate 285 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă". Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ s-a referit la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul nr.50/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
A fost aprobată, apoi, cu 278 voturi "pentru" şi 50 "împotrivă", cererea privind încuviinţarea extinderii urmăririi penale în dosarul Gala Bute. A venit apoi rândul cererii de arestare preventivă formulată în dosarul Gala Bute în privinţa Elenei Udrea, adoptată cu 219 voturi "pentru" şi 102 "împotrivă". Un al patrulea vot a vizat cererea de urmărire penală în dosarul Microsoft, aprobată, cu 243 voturi "pentru" şi 50 "împotrivă". A urmat votul pentru încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului în dosarul Microsoft, unde s-au înregistrat 202 de voturi "pentru" şi 65 "împotrivă". În sfârşit, Camera a aprobat şi cererea formulată în cazul privind încuviinţarea arestării preventive prin înlocuirea controlului judiciar, în dosarul Microsoft.

Gest misterios

Deputatul Elena Udrea a scris, pe Facebook, că, prin gestul de a duce degetul arătător spre nas, comentat de presă, a vrut să transmită cuiva drag că "totul este în regulă". "Văd că gestul meu din Parlament în care am dus mâna la nas a creat mare vâlvă şi s-a transformat în subiect de analiză semiotică. În realitate, e un semn pe care l-am făcut unei persoane dragi mie, căreia am vrut să-i transmit că „totul e în regulă", a notat Elena Udrea, pe Facebook. Gestul, repetat de nenumărate ori în plenul Camerei a stârnit controverse şi un noiam de comentarii şi speculaţii de tot felul. Un ges teatral, lansat parcă special pentru a spori şi mai mult interesul opiniei publice pentru persoana Elena Udrea.

Rol de victimă istorică

Cu o studiat dozată şi intonaţie minuţios punctată, Udrea le-a citat colegilor deputaţi un pasaj dintr-un poem al pastorului luteran Martin Niemoller, care, prin tăcerea sa, a legitimat nazismul. „La început au venit şi i-au luat pe socialişti/ Nu am reacţionat, pentru că nu eram socialist. Apoi au venit şi i-au luat pe sindicalişti/ Nu am reacţionat, pentru că nu eram sindicalist. Apoi au venit şi i-au luat pe evrei/ Nu am reacţionat pentru că nu eram evreu. Apoi au venit şi m-au luat pe mine/ Şi nu mai rămăsese nimeni care să reacţioneze", a citat Udrea din poemul respectiv. Parafrazând, ea a declarat de la tribună că, dacă azi „mă iau pe mine, în felul acesta", atunci „mâine vă iau pe dumneavoastră".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro