Mergi la conţinutul principal

Cazul Colectiv capătă accente şi mai dramatice

Cel puţin 13 răniţi în incendiul din Clubul Colectiv, internaţi în 4 spitale din Capitală, au murit din cauza unor bacterii extrem de agresive. O arată datele din dosarele lor medicale, pe care chiar medicii le-au dat jurnalistului Cătălin Tolontan. Informaţiile au fost publicate de Ziua Mondială a Sănătăţii pentru a trage un semnal de alarmă despre condiţiile din spitalele românesti, potrivit TVR.
Medici de la Spitalul de Arşi, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Sfantul Pantelimon şi Sfântul Ioan le-au dat jurnaliştilor copii de pe dosarele medicale ale unor pacienţi care au murit după prima săptămână de spitalizare, având o infecţie generalizată, septicemie.

Şapte bacterii într-un singur pacient

Este vorba despre 13 pacienţi infectaţi cu mai multe bacterii extrem de agresive, unul dintre ei avea chiar şapte bacterii. În mai multe dosare apare acinetobacter şi chiar o formă rară rezistentă la orice antibiotic existent.
Analizele indică cu claritate faptul că aceste infecţii au apărut în spitale, de unde de altfel şi provin bacteriile. Cei mai mulţi dintre pacienţi au fost contaminaţi în sânge cu mai multe bacterii. Răniţii au murit în stare de septicemie fie în ţară, fie în străinătate.

Familiile nu au acces la dosare

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, dat publicităţii în decembrie, după controalele din mai multe unităţi care au preluat răniţi din Colectiv, Direcţia de Sănătate Publică a găsit două tipuri de bacterii la Spitalul Sf. Pantelimon şi două la Spitalul de Arşi. În acelaşi raport se mai arată că la autocontrolul efectuat în spitale în luna decembrie a fost relevată prezenţa a patru tipuri de germeni cu potenţial de rezistenţă la antibiotic.
Familiile celor decedaţi sunt revoltate că nu au acces la datele medicale din dosare. Potrivit legislaţiei, dosarele nu pot fi puse la dispoziţie nici măcar după deces dacă pacienţii nu şi-au dat acordul în scris în timpul vieţii.
Familiile vor să ceară despăgubiri de la stat, în medie câte un milion de euro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro