Mergi la conţinutul principal

Cazul celor patru brăileni întorşi recent din China revoltă comunitatea

• trei dintre ei sunt din localitatea Chiscani, iar acum comunitatea este revoltată pentru că aceştia nu ar respecta măsura izolării la domiciliu • sesizările în acest sens au fost atât telefonice, cât şi online, pe reţelele de socializare • DSP Brăila anunţă că va verifica dacă aspectele semnalate se confirmă

 

Cazul celor patru brăileni întorşi recent dintr-o zonă afectată de Coronavirus din China a stârnit revoltă în rândul comunităţii. Mai exact, în urma publicării articolului despre persoanele respective aflate în carantină, la redacţie au sosit mai multe sesizări privind faptul că trei dintre ei nu ar sta acasă, izolaţi de restul lumii. Aşa cum au susţinut cei care ne-au contactat, bărbaţii sunt din localitatea Chiscani şi ar fi fost văzuţi în locuri publice. “Ei nu stau acasă, izolaţi la domiciliu. Au fost văzuţi în autobuz, pe stradă. Cum sunt ei monitorizaţi? Ca să nu mai spun că există zvonuri că acel control pe care trebuie să-l facă medicul de familie zilnic se face telefonic! Da, îi sună şi îi întreabă dacă au febră. Aşa am auzit! Eu sunt din Chiscani şi sincer vă spun că mi-e teamă. De ce nu au aşteptat să treacă cele 14 zile de carantină şi apoi să iasă din casă? Dacă se confirmă infectarea cu Coronavirus, ce ne facem? Bine ar fi să nu se confirme, că nici spitale nu avem să ne ducem! Ce fel îşi fac autorităţile treaba?”, ne-a spus un localnic din Chiscani care a dorit să rămână anonim.

O altă persoană care, de asemenea, nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea, ne-a contactat şi ne-a spus că unul dintre cei trei bărbaţi aflaţi în carantină ar fi fost văzut în mall, dar ar fi mers şi la o staţie peco din zonă. “Nu e ok ce se întâmplă. Nu ar trebui să-i verifice cineva că, într-adevăr, stau izolaţi şi nu au contact cu alte persoane?”, au fost cuvintele persoanei respective.

“Au fost văzuţi plimbându-se prin sat chiar ieri (marţi -n.r.) şi, culmea, prin zona şcolii şi a dispensarului, poate şi alte instituţii. Foarte bine sunt izolaţi”, “Nu ştiu ce să mai zic, la cât spun ăştia că este mortal, că se transmite şi în perioada de incubaţie, ei sunt în carantină acasă, puţin prin sat, puţin la chioşc! De la aeroport trebuiau separaţi şi duşi undeva 14 zile în carantină, să fi intrat la ei doar cu echipamente speciale. Să ne ferească Dumnezeu să fie bolnavi, că într-o lună se umple Brăila!” - sunt doar câteva dintre comentariile apărute pe reţeaua de socializare la ştirea iniţială “Virusul ucigaş ţine 4 brăileni în carantină”.

În ceea ce-l priveşte pe cel de-al patrulea brăilean plecat la muncă în oraşul Shenzhen din sudul Chinei, deocamdată nu am primit sesizări din partea brăilenilor că nu ar respecta măsura izolării la domiciliu.

Contactat telefonic, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină, ne-a declarat că va verifica dacă sesizările sosite la redacţie se confirmă şi că, în general, izolarea la domiciliu este o recomandare, iar dacă cineva care suferă de o boală contagioasă nu respectă recomandarea este pasibil de sancţiuni legale, deoarece se consideră că a infectat în mod voluntar şi alte persoane. “Persoanele respective nu prezintă simptomatologia infectării cu Coronavirus, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte zilele de carantină. La noi nu a ajuns nicio sesizare în acest sens, dar vom face verificări. O să iau legătura imediat cu inspectorii sanitari să verifice situaţia semnalată de dumneavoastră”, ne-a declarat Gabriel Ciochină, şeful DSP Brăila.

La nivel mondial, numărul celor care au decedat din cauza infecţiei cu coronavirus este a ajuns la 492, doar două fiind înregistrate în afara Chinei (Hong Kong şi Filipine), în timp ce peste 24.500 de persoane sunt infectate în 25 de ţări. Pasagerii de pe două nave de croazieră sunt ţinuţi în carantină, în Japonia şi în Hong Kong, notează Hotnews.ro. “Comisia de sănătate din provincia Hubei (centru), epicentrul noii epidemii, a raportat, de asemenea, o creştere accentuată a numărului de persoane infectate, cu 3.156 de noi cazuri confirmate. Numărul purtătorilor de noul coronavirus depăşeşte de acum 23.500 în China continentală în ansamblu”, mai scrie publicaţia online amintită mai sus.

Reamintim că patru brăileni care au fost plecaţi în China, mai exact în oraşul sudic Shenzhen, sunt acum în atenţia autorităţilor locale şi a medicilor de familie, din cauza infecţiilor cu Coronavirus de pe teritoriul ţării respective. Trei dintre ei sunt din Chiscani, iar cel de-al patrulea din municipiu. Se pare că au plecat pe 27 ianuarie pentru a munci în domeniul naval, iar pe 1 februarie s-au întors în ţară din cauza epidemiei mortale. Aceştia s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila, pentru a fi consultaţi. Mai departe, unitatea spitalicească a raportat cazul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro