Cazul bebeluşului român internat în Italia cu E-coli a pus Europa pe jar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cazul bebeluşului român internat în Italia cu E-coli a pus Europa pe jar

După ce presa italiană a mediatizat cazul bebeluşului de origine română spitalizat în peninsulă, cu Sindromul Hemolitic-Uremic (SHU) cauzat de bacteria E.Coli, autorităţile sanitare au înştiinţat Comisia Europeană, care a emis o alertă privind brânza de oaie din România.
Reamintim că micuţul de doar 14 luni, ajuns la spital în urmă cu aproximativ două săptămâni, are mama originară din Brăila, iar tatăl din Tecuci. Aceştia au recunoscut că au consumat produse lactate de la firma "Brădet", comercializate de un magazin din Italia. De precizat că Sindromul Hemolitic-Uremic a îngrozit România, unde, în ultima perioadă, zeci de bebeluşi au ajuns la spital în stare critică, iar trei dintre ei au decedat.
Imediat după ce copilul de origine română a fost diagnosticat de medicii italieni cu SHU, cauzat de bacteria E-coli, autorităţile sanitare au tras un semnal de alarmă cu privire la brânza provenită de la firma Brădet, comercializată în Italia. Ba chiar le-ar fi recomandat italienilor să ducă produsele lactate înapoi la magazinele de unde le-au cumpărat. La numai la câteva zile de la acest caz, Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România. "Comisia Europeană avertizează că există risc «grav» de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în reţeaua de distribuire", notează "Mediafax". Brânza românească de acest tip este comercializată în România, Italia, Germania şi Franţa, potrivit datelor pe care le deţine Comisia Europeană.

Ancheta italienilor: Copilul român s-a îmbolnăvit de la brânză

Autorităţile italiene susţin că infecţia intestinală descoperită la bebeluşul român de 14 luni a fost provocată de consumul de brânză provenind din România, bazându-şi afirmaţiile pe rezultatele analizelor efectuate în laboratoarele specializate din Roma.
Ieri, Amalia Şerban, director adjunct în Ministerul Sănătăţii din România, a prezentat presei din Bucureşti cazul copilului diagnosticat cu SHU din Italia.
"Copilul provine din cetăţeni români, din Florenţa. Pe 14 martie, în sistemul din Italia de SHU a fost reperat acest caz. Copilul a fost internat pe 12 martie pe secţia de nefrologie. Din informaţiile părinţilor, aceştia au cumpărat anumite sortimente de produse lactate pe 1 martie, au consumat pe 5 martie, iar din 6 martie atât părinţii cât şi copilul au prezentat fenomene diareice. (...) Copilul a fost adus la spital şi operat în data de 9 martie. Abia apoi s-a suspicionat SHU. Datorită intervenţiei chirurgicale, s-au administrat antibiotice, ceea ce a redus posibilitatea de obţinere a probelor biologice. În cele din urmă, din probele prelevate s-a evidenţiat E-coli. Şi din produsul alimentar s-a identificat E-coli. Având în vedere aceste lucruri, autorităţile au dispus retragerea produselor din magazinele din Italia. Concluzia experţilor a fost că există evidenţe clare ale legăturii dintre acest caz cu cele din România", a explicat Amalia Serban.

Şeful ANSVSA: "Nu consumaţi brânza Brădet!"

Şi conducerea ANSVSA din România a reacţionat, ieri, explicând, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 20 de tone de produse lactate de la firma "Bradet" au fost retrase de pe piaţă. O decizie similara a fost luata în Spania (1.112 kg) şi Italia (546 kg).
„Au fost retrase de pe piaţă toate produsele fabricate în luna februarie. Există posibilitatea ca produse să mai fie în casele oamenilor. Le recomandăm să nu le consume", a declarat Andrei Butaru, preşedintele ANSVSA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro