Mergi la conţinutul principal
Stăpân de câini ucigași, la judecată

Cazul “Mâncați de vii”, în fața instanței

* procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au făcut lumină în cazul atacului violent al câinilor agresivi din zona fermei de la Albina, produs în primăvara lui 2014 * au trecut 7 ani, timp în care au fost efectuate cercetări și s-au analizat probe ADN prelevate de la câini și de la cele două victime, un bărbat și o femeie, sfâșiați de animale * s-a stabilit că oamenii au fost uciși de câinii agresivi care umblau liberi în zona fermei din Albina, astfel că procurorii au dispus trimiterea în judecată a administratorului fermei, B.N., acuzat de săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila au făcut lumină în cazul atacului canin din zona fermei de la Albina, produs în primăvara lui 2014. Au trecut 7 ani, de când doi oameni, o femeie și un bărbat, au fost găsit sfâșiați de animale pe drumul european 584, în decurs de numai o lună de zile. Au fost efectuate cercetări intense și s-au analizat probe ADN prelevate de la câini și de la cele două victime. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a administratorului fermei din Albina - B.N., acuzat de săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin.

După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize genetice judiciare de către Institutul Național de Medicină Legală (INML) Iași, obiectivele expertizei fiind determinarea profilului ADN de referință aparținând victimelor și determinarea profilelor ADN de referință ale celor 23 de exemplare canine găsite la ferma din afara localității Albina. Au fost recoltate inclusiv fire de păr din zona gâtului de la câinii fermei, astfel s-a probat că firele de păr identificate pe cadavre și obiectele de îmbrăcăminte ale victimelor proveneau de la câini (o parte sau toți) aparținând fermei din zona Albina, după cum arată procurorii PT Brăila.

Trupurile fără viață ale victimelor, au fost găsite pe marginea drumului european 584, în afara localității Albina, unde era o fermă al cărui proprietar avea 23 de câini agresivi. Animalele erau folosite pentru pază, iar în 2014 ferma nu era împrejmuită complet, astfel că acești câini ieșeau în șosea și pe câmp, unde făceau legea și își apărau teritoriul. În fața anchetatorilor, administratorul fermei nu a recunoscut faptele de care este acuzat, el spunând că unii câini erau ținuți închiși, însă în zonă mai veneau și câini ai străzii care puteau ataca.

După cum v-am informat în alte ediții ale cotidianului nostru, după comiterea faptei, în seara de 20 aprilie 2014, Stan Iavaz, în vârstă de 52 de ani, din orașul Însurăței, a fost atacat și devorat de o haită de câini, lângă Drumul European 584, la ieșirea din satul Albina, comuna Tichilești, vizavi de locul unde, pe 9 martie același an, fusese descoperit cadavrul mutilat al brăilencei Petria Crețu, în vârstă de 55 de ani. Inițial, anchetatorii au crezut că femeia fusese ucisă cu bestialitate și aruncată pe câmp de un individ rămas neidentificat.

Cadavrul desfigurat al lui Stan Iavaz a fost descoperit după mai bine de 24 de ore de la moarte, anchetatorii fiind convinși că acesta a fost atacat și ucis de aceleași animale care au devorat-o și pe femeia de 55 de ani, în luna martie.

Bărbatul se întorcea pe jos de la un spital din Brăila, după ce suferise un banal accident de bicicletă. Primise îngrijiri medicale și avea o mână pusă în ghips. Neavând bani de drum, bărbatul s-a decis să plece pe jos la Însurăței. El nu a mai ajuns viu acasă. După efectuarea necropsiei cadavrului, oamenii legii și-au dat seama că Iavaz a fost omorât de câini. Anchetatorii au identificat la locul tragediei urme clare de târâre, la fel și în cazul femeii găsite moarte cu o lună în urmă, o amărâtă care obișnuia să cerșească milă pe la biserici și cimitire.

 

Trimitere în judecată: acuzațiile procurorilor

Inculpatul B.N. a fost cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin, conform OUG 55/2002 (privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi) în referire la art. 192 (n.r. - ucidere din culpă) Cod penal. După cum se arată în rechizitoriul anonimizat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, fapta inculpatului B.N., care în calitate de administrator al SC ... SRL Brăila, a permis ca o haită compusă din 23 de câini agresivi și de mari dimensiuni folosiți la paza fermei situate în extravilanul satului Albina, comuna Tichilești, să aibă în mod constant acces în împrejurimile fermei, inclusiv pe DE 584 (Brăila - Slobozia) și DC 9 (comuna Tichilești către D.E. 584), fără a purta botnițe, zgarde și lese sau hamuri, iar ca urmare a neluării acestor măsuri de prevenire prevăzute de art. 6 din OUG nr. 55/2002, în noaptea de 8 spre 9 martie 2014, haita de câini a atacat-o pe persoana vătămată C. P., povocându-i un șoc traumatic și hemoragic   consecutiv numeroaselor plăgi mușcate cu interesare musculară și a venei jugulare stângi, leziuni de au condus la decesul victimei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin.

Despre aceeași faptă este acuzat inculpatul B.N. și în cazul atacului asupra victimei I.S., din seara de 20 aprilie 2014, când haita de câini a atacat-o pe partea vătămată și i-a provocat un șoc traumatic și hemoragic consecutiv numeroaselor plăgi confuze și mușcat sfâșiate, leziuni ce au condus la decesul victimei. Potrivit procurorilor, faptele comise cu privire la fiecare victimă au fost săvârșite în concurs real.

În cursul urmăririi penale, arată anchetatorii, inculpatul a avut o atitudine nesinceră, susținând că nu deținea câinii de talie mare, câinii erau în mod constant închiși, nu erau agresivi și chiar că victimele ar fi putut fi ucise de câinele enot sau de șacal, animale de talie mică și mai ales singuratice.

După cum au stabilit procurorii, un animal cu dimensiunile enotului, singur, nu putea doborî o victimă de talia unui om adult. “Știind că victimele au fost ucise de câinii pe care-i îngrijea, inculpatul a ales să nu manifeste niciun pic de compasiune și să propună ca vinovat enotul”, arată procurorii.

După descoperirea celor două cadavre și după câteva luni de anchetă, se arată în actul PT Brăila, procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus reunirea cauzelor și s-au extins cercetările față de mai multe persoane, lucrători de la fermă, pentru neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin, fiind dispusă schimbarea încadrării juridice a faptei din infracțiunea de omor. S-a stabilit însă că persoanele suspecte erau angajate ale fermei și nu aveau obligația de a asigura măsuri de prevenire a atacului canin, inclusiv îngrădirea integrală a fermei, acesta fiind obligația deținătorului de câini.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată doar față de inculpatul B.N., de 61 de ani, pentru două infracțiuni de neluarea a măsurilor de prevenire a atacului canin, fiind dispusă clasarea cauzei față de ceilalți lucrători suspectați inițial.

 

Cauză atipică de ucidere din culpă

După cum arată procurorii PT Brăila, prezenta cauză (n.r. - atacul canin care a dus la moartea a doi oameni), se evidențiază ca fiind una atipică față de cauzele având ca obiect uciderile din culpă cercetate în mod curent.

Inițial, în cazul faptei care a avut loc în noaptea de 8 spre 9 martie 2014, a fost luată în calcul o altă variantă  de cercetare care viza infracțiunea de omor urmare unor presupuse legături dubioase ale victimei cu diferite persoane. Ulterior, arată procurorii, respectiv după aproximativ o lună de la decesul primei victime, a fost găsită decedată o altă victimă care prezenta leziuni similare cu cele regăsite la prima.

Prin procesul verbal din data de 9 aprilie 2014, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de omor, după ce pe drumul european 584, între localitățile Albina și Valea Cânepii, la aproximativ 1 km față de localitatea Albina, în partea laterală stânga a șoselei, pe sensul de mers Brăila - Slobozia, un echipaj de jandarmi a găsit cadavrul unei persoane de sex feminin ce prezenta plăgi tăiate în zona gâtului. Persoana a fost identificată ca fiind numita C. P., constatându-se că femeia și-a găsit sfârșitul în urma atacului canin.

Potrivit rechizitoriului procurorilor PT Brăila, la data de 21 aprilie 2014, lucrătorii de poliție judiciară s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce la data respectivă, în jurul orei 18.00, a fost găsit cadavrul numitului I. S., din orașul Însurăței, în imediata apropiere a DE 584, chiar în dreptul fermei dintre localitățile Albina și Unirea.

În urma analizei mijloacelor de probă în această cauză complexă, arată anchetatorii, s-a stabilit că inculpatul B.N. este administratorul unei ferme situate pe DE 584, la o distanță de aproximativ 5 km față de satul Albina, paza fermei fiind asigurată de câteva persoane care lucrau în ture constituite astfel încât să fie în permanență câte două persoane la fermă.

În prima parte a anului 2014 , sediul fermei era împrejmuit numai în partea frontală către DE 584 și parțial în laterale, după cum au stabilit anchetatorii, în urma percheziției efectuate la data de 28 mai 2014 și audierii martorilor, lucrători ai fermei. Latura fermei dinspre Est, respectiv către comuna Tichilești, era neîngrădită în vreun fel, prin acest loc ieșind câinii deținuți, o parte sau toți, în mod constant. “În aceeași perioadă, în fermă exista o haită de câini compusă din aproximativ 23 de câini de talie mare, metis de ciobănesc german în principal, care aveau libertate de circulație neîngrădită către zonele înconjurătoare sediului fermei și care erau profund atașați de cei pe care îi percepeau ca stăpâni. În mod firesc, comportamentul canidelor a determinat haita în a-și «apropia» o zonă teritorială ce includea ferma și terenurile din jur, de ambele părți ale DE 584, zonă în interiorul căreia câinii își manifestau nu numai exclusivitatea, dar și eficiența față de stăpânii care îi hrăneau, fiind de notorietate în satele învecinate că era dificil, periculos de tranzitat, chiar și cu atelaje hipo. Cei 23 de câini erau hrăniți atât cu hrană uscată, cât și cu animale moarte de la fermă, în general porcine. Aceștia erau obișnuiți să eviscereze și să consume animale întregi, conform declarațiilor martorilor și aspectelor constatate cu ocazia cercetării la fața locului. Acest mod de asigurare a hranei a presupus, fără doar și poate, dezvoltarea instinctului sălbatic în ceea ce privește comportamentul”, au stabilit anchetatorii.

Astfel, pe câmp, în zona unde câinii aveau posibilitatea să iasă liberi, au fost identificate cadavre de porcine mâncate parțial, locul fiind însângerat, după cum arată procurorii. Cercetările efectuate și declarațiile martorilor, au reliefat agresivitatea câinilor, care, fără a fi provocați, atacau inclusiv animale sălbatice, precum și persoane care treceau prin zonă, chiar și cu căruțele.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței și procesul este în curs.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro