* magistrații Curții de Apel Galați au dat sentința finală în dosarul în care cinci indivizi sunt acuzați de trafic de cocaină, gruparea fiind destructurată de procurorii DIICOT în 2020 * traficanții au beneficiat de reduceri ale pedepselor, M. Marian primind aproape 5 ani închisoare, de la aproape 7 ani, în timp ce Ionuț B. are aproape 4 ani, în loc de 5 ani închisoare * inculpatul Ionel B. a primit 5 ani închisoare la Curtea de Apel Galați, față de 6 în primă instanță, iar Marian P. are 3 ani și 4 luni închisoare, în loc de 5 ani * anchetatorii au stabilit că marfa era prezentată telefonic cu termenul “bani” pentru a desemna dozele de cocaină, sau chiar “găini” sau “motorină”
Cinci traficanți prinși de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în 2020 ajung la închisoare. La data de 13 septembrie, magistrații Curții de Apel Galați au dat sentința finală în cazul inculpaților care făceau afaceri cu cocaină și scoteau bani frumoși. Deși traficanții au beneficiat de reduceri ale pedepselor cu închisoarea la instanța superioară, nu au scăpat de închisoare.
Anchetatorii au stabilit că marfa era prezentată telefonic cu termenul “bani” pentru a desemna dozele de cocaină, sau chiar “găini” sau “motorină”. Totuși, procurorii DIICOT au reușit să intre în sfera traficanților și să destructureze rețeaua, iar acum aceștia au primit condamnările finale. Inculpații au beneficiat de reduceri de câte un an închisoare, sau chiar și de aproape doi ani.
După cum se arată pe site-ul Curții de Apel Galați, instanța a admis apelurile declarate de inculpații Ionuț B., Marian M., Ionel B., Marian P. și Laurențiu S împotriva sentinței penale nr. 146/28.12.2021 pronunțată de Tribunalul Brăila în dosarul nr. 722/113/2020. Asta în contextul în care s-au înmulțit semnificativ infracțiunile cu violență comise de consumatorii de droguri, mergând până la omoruri.
Astfel, se reduce pedeapsa aplicată inculpatului M. Marian pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, de la 6 ani și 6 luni închisoare, la 4 ani și 6 luni închisoare. Deduce, din pedeapsa principală aplicată inculpatului durata măsurilor preventive ale reținerii, arestului preventiv și arestului la domiciliu începând cu data de 24 februarie 2020 la zi.
Magistrații au redus și pedeapsa aplicată inculpatului Ionuț B. pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, de la 5 ani închisoare, la 3 ani și 10 luni închisoare. În plus, deduce din pedeapsa principală aplicată durata măsurilor preventive ale reținerii, arestului preventiv și arestului la domiciliu începând cu data de 24 februarie la zi.
Și ceilalți trei inculpați au beneficiat de reduceri ale pedepselor, după cum se arată pe site-ul instanței. “Reduce pedeapsa aplicată inculpatului B. Ionel pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, de la 6 ani închisoare, la 5 ani închisoare. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului P. Marian pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, de la 5 ani închisoare, la 3 ani și 4 luni închisoare. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului S. Laurențiu pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de droguri de mare risc în formă continuată, de la 3 ani și 4 luni închisoare, la 2 ani și 6 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicată inculpatului S. Laurențiu, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 zile la Consiliul Local Municipal Brăila – Serviciul de utilitate publică, administrare și gospodărire locală Brăila, ori la SC ECO S.A. Brăila. Dispune confiscarea specială de la inculpatul P. Marian a sumei de 300 Euro dobândită prin valorificarea drogurilor de mare risc”, se arată în soluția postată pe site-ul Curții de Apel Galați.
Destructurarea rețelei de traficanți de cocaină. Pedepse mai aspre la Tribunalul Brăila
Reamintim că în anul 2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila au pus la pământ o grupare de traficanți de droguri de risc, formată din cinci persoane. Inculpații Marian M., Ionuț B., Ionel B., Marian P., Laurențiu S., menționați pe site-ul instanței, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT.
La sfârșitul anului trecut, cei cinci traficanți au primit sentința la Tribunalul Brăila, dar au formulat apel și dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Galați. Inculpatul M. Marian a primit pedeapsa de 6 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, inculpatul B. Ionuț a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru trafic de droguri de mare risc în formă continuată, inculpatul B. Ionel la pedeapsa de 6 ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc în formă continuată.
Investigatorul sub acoperire a cumpărat cocaină contra sumei de 500 lei gramul
În rechizitoriul de trimitere în judecată al procurorilor DIICOT se arată că, la data de 28 mai 2019, lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un tânăr neidentificat la acel moment, distribuia droguri de mare risc (cocaină) contra sumei de 500 lei gramul, în municipiul Brăila. Acesta își selecta foarte atent clientela și nu oferea numărul telefonului de contact decât persoanelor de încredere din anturaj sau celor care aveau recomandări de la persoane deja cunoscute. Investigatorul sub acoperire, împreună cu colaboratoarea sa, au cumpărat de la distribuitorul de droguri o doză de cocaină, ambalată într-o folie de plastic de culoare neagră, contra sumei de 500 lei. În urma analizei efectuate de Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor Constanța s-a comunicat că proba supusă analizelor este constituită din 0,5 grame pulbere care conține cocaină. Investigatorii au mai cumpărat de la traficant diferite cantități care s-au dovedit a fi cocaină. Potrivit procurorilor, faptele inculpatului M.M. care, în perioada mai 2019 – februarie 2020, împreună cu alții, a desfășurat activități de procurare, deținere și vânzare de droguri de mare risc (cocaină) în municipiul Brăila, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, iar în lista traficanților mai erau alți patru inculpați.
S-a mai stabilit că preocupări pe linia traficului de droguri avea și un tânăr taximetrist, denumit A.N. - “B.” , care atunci când distribuitorul de droguri M. nu era disponibil pentru a distribui cocaină, era indicat ca persoană de contact.
Inculpatul M.M., utilizând postul telefonic interceptat de procurori, a realizat mai multe tranzacții de droguri cu clienți neidentificați sau identificați ulterior, având ca modalitate de realizare stabilirea locului și timpului de întâlnire, fără a preciza vreodată motivul sau cantitățile tranzacționate. “Acest mod de operare era aplicat cu clienții de încredere, ambii interlocutori cunoscând clar motivul întâlnirii, astfel încât nu era necesară precizarea acestuia în convorbirile telefonice. Mai mult decât atât, pentru a asigura protecția sa și a clienților, traficantul de droguri nu memora posturile telefonice și numele clienților în memoria telefonului mobil pe care îl utiliza. Pentru a asigura conspirativitatea comunicărilor inculpatul folosea, de regulă, termenul «bani» pentru a desemna dozele de cocaină, sau chiar «găini», sau «motorin㻓, au mai stabilit procurorii în urma anchetei efectuate.
Inculpatul M.M. a vândut 80 doze cu suma 8.000 euro, B.D.I. - 9 doze cu 900 euro, M.M. și B.D.I. 16 doze cu 1.600 euro, B.I. 9 doze 900 euro, P.M. - 7 doze cu 700 euro, S.L.L. 2 doze transport de la M.M. la P.M., 1 doză transport de la B.I., 1 doză depozitare pentru B.D.I.
În urma perchezițiilor efectuate la locuințele celor cinci inculpați s-au găsit sume de bani și folii cu pulbere de cocaină.