Printre infractiunile care se vor inscrie in cazierul fiscal se numara "impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale (fapta prevazuta de art. 5 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda)".
Un alt motiv pentru care rau-platnicii pot ajunge la "racoare" este
"retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentind impozite sau contributii cu retinere la sursa" - fapta prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsita cu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau amenda.
Nici cei care fac declaratii inexacte la Registrul Comertului nu vor scapa nepedepsiti si pot infunda puscaria chiar si doi ani pentru o semnatura pe o declaratie falsa.
Dintre contraventiile care se vor inscrie in cazierul fiscal este de mentionat "refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate sau de a le pune la dispozitie acestuia pentru a fi identificate si evaluate (fapta prevazuta de Codul de procedura fiscala si sanctionata cu amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei, pentru persoane fizice, si de la 1000 de lei la 5.000 de lei, pentru persoane juridice).
Ramine insa pedepsita blind evaziunea fiscala. Astfel, detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara inregistrarea acestora in contabilitate (fapta prevazuta in Legea contabilitatii) este sanctionata cu amenda de la 1.000 de lei la 10.000 de lei).
Cazierul fiscal si bonitatea individuala
Potrivit OG nr.75/2001, in cazierul fiscal se tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice, care au savirsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara. De acesta se tine cont atunci cind investesti intr-o afacere, la angajare in unele companii sau daca se contracteaza un credit bancar.
"Descarcarea de sarcini" sau stergerea elementelor de natura penala se realizeaza daca faptele pe care le-au savirsit contribuabilii nu mai sint sanctionate de lege, daca a intervenit reabilitarea de drept sau judecatoreasca constatata prin hotarire a instantei, daca persoana respectiva nu recidiveaza intr-o perioada de cinci ani sau in cazul decesului, respectiv radierea contribuabilului. Eliberarea unui certificat de cazier fiscal, chiar si in format electronic, se taxeaza cu 20 de lei, iar in majoritatea cazurilor eliberarea acestuia cade in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.