Mergi la conţinutul principal

Cauze şi efecte ale încălzirii globale

Încălzirea globală reprezintă fenomenul de creştere a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum şi a oceanelor. Emisiile de bioxid de carbon rezultate din procesul de industrializare reprezintă una dintre cauzele încălzirii globale.
Experţii Grupului Interguvernamental asupra Evoluţiei Climei (GIEC) au emis previziuni alarmante asupra pericolelor încălzirii globale. Aceştia au estimat că o încălzire cu 2 sau 3 grade Celsius pe plan global faţă de nivelul mediu de temperatură din 1990 va avea un impact negativ uriaş asupra tuturor regiunilor planetei, informează agerpres.ro.

Dezvoltarea industrială

În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că până în anul 2080, circa 3,4 miliarde de oameni vor suferi de pe urma lipsei de apă provocată de topirea gheţarilor, iar alte 600 de milioane de oameni vor suferi de foame din cauza secetei, care va afecta regiuni întinse din Africa, America Latină, zona mediteraneeană, Orientul Mijlociu.
Acest lucru ar putea duce la dispariţia unor specii de animale şi plante. Modelele climatice elaborate de specialişti estimează că clima globală se va încălzi cu 1,1 - 6,4 grade Celsius în cursul secolului XXI. Cauza principală a încălzirii globale este creşterea concentraţiei de bioxid de carbon în atmosferă în ultimele secole, din cauza dezvoltării industriale fără precedent a economiilor din anumite zone geografice - China, India, Brazilia, Australia, Asia de Sud-Est, Europa răsăriteană, precizează site-ul amintit.

Starea de sănătate a populaţiei

O altă cauză o reprezintă defrişările, care duc la o creştere a concentraţiei de noxe şi provoacă efectul încălzirii globale şi epuizarea stratului de ozon. Pentru a stopa efectele negative provocate de aceste defrişări, specialiştii spun că ar fi nevoie de o împădurire cu 20% faţă de totalul deja existent la nivelul întregului glob.
Valurile de căldură care derivă din încălzirea globală pot avea efecte negative şi asupra sănătăţii populaţiei, cu precădere în zonele urbane. Persoanele cele mai vulnerabile la temperaturile ridicate sunt cele vârstnice. De asemenea, seceta provocată de caniculă poate duce la incendii, dar şi la compromiterea anumitor culturi agricole, având efect asupra producţiei de hrană. Hrana cu o calitate compromisă sau hrana insuficientă poate duce la dezechilibre ca anemia feriprivă, hipocalcemia, hipomagnezia, iar conţinutul scăzut în vitamine, săruri minerale duce la slăbirea rezistenţei organismului faţă de factori patogeni.
Potrivit studiilor, pentru a evita aceste consecinţe ale încălzirii globale, ar trebui ca, până în 2050, emisia gazelor cu efect de seră să scadă de două ori la nivel mondial şi de patru ori în ţările industrializate, mai precizează site-ul revista.meteo.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro