Mergi la conţinutul principal

Caut statuie de restaurat. Nu mai ofer recompensa!

Gasirea unei statui de restaurat in perioada urmatoare, pina la Craciun, a devenit o adevarata aventura pentru cei doi consilieri liberali care s-au oferit sa finanteze o astfel de lucrare si care, mai nou, au fost cuprinsi de lehamite si au senzatia ca au ajuns sa devina penibili. Catalin Boboc si Alexandru Danaila au raspuns, in urma cu circa trei saptamini, unei solicitari publice facuta de primarul municipiului, Aurel Simionescu, privind sprijinirea municipalitatii in restaurarea unor statui reprezentative pentru oras. Nestiutori intr-ale patrimoniului cultural si fara sa-si dea seama in ce s-au bagat, cei doi liberali s-au oferit imediat sa finanteze o astfel de lucrare si au ales statuia Ecaterinei Teodoroiu. Desi, initial, ei au crezut ca operatiunea de curatare a unei statui este floare la ureche si se poate face imediat ce ai echipa, Boboc si Danaila au aflat ca situatia nu-i deloc asa. In primul rind, ca au umblat citeva zile la rind cautind specialisti cu care sa realizeze lucrarea; in al doilea rind, au aflat ca statuile sint monumente de patrimoniu, clasificate pe diferite categorii si nu se poate atinge nimeni de ele, pina nu se fac documentatii stufoase, cu avize obtinute de la diferite institutii din Braila si chiar din Bucuresti. Dupa ce s-au informat in amanunt la specialistii de la Muzeu, consilierii au aflat ca pentru statuia Ecaterinei Teodoroiu, documentatia necesara dureaza circa sase luni, insa sint alte monumente in oras, la fel de reprezentative, dar care fiind mai recente, nu au apucat sa fie inregistrate ca atare, deci la acestea se poate interveni pentru restaurare mult mai usor. Tot la sfatul specialistilor cu pricina, Boboc si Danaila au anuntat public ca se reorienteaza catre bustul lui Panait Istrati, din Gradina Mare. Dupa acest anunt, cind credeau ca problema s-a rezolvat si restauratorii se pot pune pe treaba, cei doi au aflat cu stupoare de la redactorul "Obiectiv"-ului ca, de fapt, si monumentul ales de ei figureaza intre cele clasificate de Ministerul Culturii, in consecinta, si pentru acesta este necesar teancul de avize si aprobari. Anuntati de "Obiectiv" ca nici de aceasta data n-au avut mina buna, cei doi au cerut o zi, pentru a se interesa inca o data care este statutul real al bustului lui Istrati, iar ieri au admis ca informatia noastra este corecta.
Vazind ca nu se mai pot baza nici macar pe informatiile oferite de specialistii de la Muzeu, ca sint pusi pe drumuri pentru a se ocupa de chestiuni tehnice care nu-i privesc si la care nu se pricep si considerind ca se fac de ris venind in fiecare saptamina cu cite o propunere de statuie, cei doi liberali au decis sa inghete oferta, pina in momentul in care municipalitatea va avea toata documentatia necesara si toate avizele luate. Astfel, consilierul judetean Catalin Boboc ne-a declarat: "In momentul in care am aflat de aceasta initiativa a domnului primar, am apreciat-o din doua puncte de vedere: unul, ca puteam face ceva pentru municipiu, putem da un semn de implicare a noastra si mai apoi, ca o posibilitate de colaborare a alesilor locali, indiferent din ce partid provin ei, pentru a face o actiune impreuna. De aceea, nici nu a fost important pentru noi ca a fost vorba de o propunere a primarului PSD Aurel Simionescu, noi am vazut-o ca o posibilitate de a ajuta cu ceva comunitatea, indiferent de optiunea politica a celui care vine cu ideea sau a celor care acceseaza la ea. Am crezut ca exista un program de restaurare a acestor statui pus pe hirtie, ca oamenii care se pricep la asta au pus la punct o strategie, documentatiile tehnice necesare, se stie cu cine se lucreaza; nu stiu, eu nu ma pricep la lucrurile astea pe partea de restaurare. In acest context, noi am crezut ca din punct de vedere al hirtiilor, totul este clar, nu este de rezolvat decit problema restaurarii propriu-zise, a lucrarilor la statui si o astfel de etapa ne-am oferit noi sa finantam. Dar de la a-ti exprima o intentie, ca vrei sa ajuti financiar la restaurarea unei statui, pina unde s-a ajuns... acum, ca sa glumesc un pic, cred ca mai raminea sa umblu eu cu dosarele pentru avize sub brat, prin oras si pe la ministere, de pe unde se obtin acestea si apoi sa-mi pun un sort si sa reabilitez eu statuia. Eu si colegul meu, Alexandru Danaila, nu pentru asta am fost pregatiti si nu la asa ceva ne-am oferit. Am crezut ca exista o evidenta clara a clasificarii fiecarei statui, din punct de vedere al valorii de patrimoniu, pentru ca acum am aflat si eu ce diferenta imensa este intre un monument de interes national, unul de interes judetean si altul neclasificat, care nu se afla pe listele Ministerului Culturii. Practic, nu te poti atinge de statuile clasificate, pina nu faci un ditamai teancul de documente, cu avize si aprobari pentru a caror obtinere umbli luni de zile. Noi ne-am oferit sa ne implicam doar din punct de vedere financiar, sa platim restaurarea, nu sa umblam dupa hirtii si dupa specialisti, pentru ca nu ne pricepem, nu sintem de meserie. Ideea nu a fost rea, repet, dar nu asa cred ca trebuie lansate solicitarile pentru colaborare".

"Am ajuns sa ne plimbam in fiecare zi cu o alta statuie prin ziare, ba ca o facem pe-aia, ba ca o facem pe cealalta"

Pentru ca au senzatia ca deja au fost pusi intr-o postura jenanta si au constatat ca nici specialistii pe care i-au contactat nu stiu exact care sint monumentele de patrimoniu si care nu si nefiind dispusi sa se lanseze ei intr-o documentare pe linie de patrimoniu, la care nu se pricep si pe care nici nu sint obligati s-o faca, cei doi consilieri au decis sa pastreze oferta de finantare pentru momentul in care sint parcurse deja toate etapele pregatitoare si se pot ridica schelele in jurul statuii alese: "In primul rind, Primaria, ca proprietar al acestor obiective de patrimoniu, trebuie sa faca demersurile necesare pentru realizarea documentatiei necesare si obtinerea tuturor avizelor, pentru ca din punct de vedere legal sa nu existe motive de discutie. Oferta noastra ramine valabila, dar asteptam ca totul sa fie in regula din punct de vedere al documentelor, pentru ca trebuie parcursa o intreaga procedura birocratica, astfel incit totul sa fie legal. Nu de alta, dar daca ne reclama vreun “binevoitor” ca am umblat la statuie, fara a avea toate actele necesare, mai ajungem sa fim si amendati! Stiti cum e, uneori vrei sa faci bine si ajungi sa fii scos tot tu vinovat de vreo neregula sau ilegalitate... Dupa ce se obtin aceste acte, autoritatile pot gasi o firma specializata si cind totul este stabilit, putem veni si noi cu o donatie, care poate fi facuta sub diferite forme, fie catre Muzeu - iar specialistii acestuia sa se ocupe de o statuie - sau catre Primarie. In orice caz, o forma legala de sponsorizare sigur vom gasi, pentru ca nu vrem sa ne legam la cap, fara sa ne doara. Spun asta pentru ca situatia este deja penibila, am ajuns sa ne plimbam in fiecare zi cu o alta statuie prin ziare, ba ca o facem pe-aia, ba ca o facem pe cealalta".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro