Mergi la conţinutul principal

"Caut mama purtatoare"

Au pierdut un copil. Singurul. Cazul Adrianei Iliescu, care la 66 de ani a stabilit un record, dind nastere unui copil si devenind, astfel, cea mai virstnica mamica din lume, i-a incurajat sa-si doreasca si ei, din nou, un copil. Al lor. Ei se apropie de cite 50 de ani, iar femeia nu mai poate avea copii. S-au hotarit, atunci, sa caute o "mama purtatoare", cum i-au zis. De fapt, o mama surogat (care sa participe la conceperea copilului). I-a cuprins disperarea atunci cind medicii si paramedicii pe care i-au consultat i-au anuntat ca femeia nu poate purta o sarcina, ca tratamentul pentru intoarcerea cursului sau fiziologic ar putea-o ucide chiar. Au incercat intr-un alt oras sa caute o mama pentru copilul lor, de fapt al lui. Au gasit o tinara care le stia povestea, dispusa sa-i ajute. Dar n-a mers. Toate procedurile si tratamentele de specialitate s-au dovedit a fi zadarnice atunci cind trupul tinerei a respins embrionul. Au incercat, apoi, sa caute o tinara din Braila si au dat un anunt la ziar. Asa i-am cunoscut noi: un cuplu disperat, dispus sa dea bani grei, mii de euro, pregatit sa faca economie din doua salarii de citeva milioane de lei, pentru a "cumpara" viata.

Metoda naturala, pe cit de intima si jenanta, pe atit de ieftina si sigura

I-am cunoscut in urma unui anunt aparut in presa locala din Braila: "Caut mama purtatoare. Rog seriozitate (...)". Singularul folosit in anunt ne-a dat impresia ca la mijloc ar putea fi vorba despre o afacere oneroasa. Am sunat. Inca de la primul telefon am inteles ca era vorba despre un cuplu, insa tonul misterios al barbatului ne-a determinat sa mergem mai departe. Mai intii a venit barbatul la intilnire si expunerea lui ni s-a parut o gluma, poate si pe fondul emotiei vizibile pe care el o arata. Apoi a venit si sotia acestuia, care ne-a explicat ca disperarea a adus-o aici! Acestia cautau, de fapt, o mama surogat, care sa contribuie cu ovulele ei la conceperea pruncului, tocmai fiindca femeia nu mai poate purta o sarcina, nu mai este fertila, iar medicii i-au spus ca tratamentul pentru intoarcerea perioadei fertile ar putea-o ucide. Preturi? Oamenii s-au pregatit si in acest sens, constienti ca nici o femeie n-ar trece prin doua luni de tratamente cu hormoni sau alte substante cu efect in ciclul ei fiziologic, fara sa aiba o disperare la fel de mare ca a lor, insa masurabila in bani. Orientativ, cuplul si-a exprimat intentia de a oferi mamei surogat cite aproximativ 100 de euro, pentru fiecare luna de sarcina, iar la sfirsit, daca micutul avea sa vina pe lume, "daca reusim", mama avea sa primeasca intre 2.000 si 3.000 de euro. Mult? Putin? Numai Dumnezeu stie! Ne-am intilnit, apoi, intr-un loc public, unde am discutat pe indelete cu ambii soti. In pragul virstei de 50 de ani, intelectuali, cei doi braileni mi-au povestit, vadit emotionati, ca ar face orice pentru a avea un copil al lor. Drama acestora a inceput in momentul in care, aflu de la ei, le-a decedat brutal singurul copil. Ceea ce le-a dat curaj sa caute o mama purtatoare a fost cazul Adrianei Iliescu, care la 66 de ani a devenit cea mai virstnica mamica din lume. Atunci au inceput sa caute. De un an de zile. Au dat anunturi in presa centrala, au vrut chiar sa infieze un copil, sa ia un prunc din apropierea familiei spre crestere. N-a mers, zic ei. Au aflat ca nu pot avea, prin adoptie, copilul pe care si-l doresc, ci doar ceea ce ofera casele romanesti spre infiere. Au dat - povestesc - chiar si peste indivizi dubiosi care ar fi vrut sa le "plaseze" cite o mama purtatoare, doar, doar, sa le ia banii.
Barbatul ne-a expus metodele prin care se poate realiza insamintarea: fertilizare in vitro, inseminare intrauterina de sperma sau... metoda naturala: "Pentru dumneavoastra nu implica decit sa purtati o sarcina si sa suportati tratamentele. Sintem sinceri si va expunem toate posibilitatile. Stim toate riscurile. Vrem un copil, cit de cit, al nostru". "Adica?", am intrebat eu. Mi s-a explicat ca el este fertil si ca metoda naturala, realizata chiar in prezenta activa a sotului viitoarei mame, este cea mai ieftina, dar, pe cit de intima si jenanta, pe atit de sigura. Am intrebat-o pe femeie daca ar fi de acord cu acest fapt. "Noi am pierdut un copil... Daca aveti copii, ne intelegeti disperarea!", mi-a replicat ea. Mi s-a explicat ca alte metode inseamna, pentru mama, tratamente cu hormoni sau alte substante care, pe un organism tinar, n-au efecte deosebit de nocive, dar... oricum, schimba ceva. Mi-au povestit apoi cum au reusit, totusi, sa gaseasca o mama surogat, o tinara care le cunoscuse povestea tragica si care s-a oferit sa-i ajute. Dupa inseminare, insa, embrionul a fost respins de corpul ei. Au pierdut, atunci, si banii dati la clinica. De aceea s-au gindit ca metoda naturala este cea mai sigura. Alegerea insa avea sa apartina celei care purta copilul. De unde bani? Oamenii mi-au spus ca din salariile lor, de cite 7 si 8 milioane, vor face economie, vor minca mai putin si vor putea plati. Ce garantie are mama ca va primi acesti bani? Se pot incheia contracte chiar prin notariat - nu am aflat cu ce obiect - iar ambele parti au siguranta ca isi vor lua "partea". Am aflat ca zeci de cupluri, in situatii asemanatoare incearca sa gaseasca mame purtatoare sau surogat, de ani de zile. Ni s-a dat chiar si exemplul Adrianei Iliescu, care incerca de peste 10 ani sa ramina insarcinata. Ei spuneau ca s-au adresat aceluiasi profesor cu care Adriana Iliescu s-a tratat si ca, de fapt, nimeni nu ofera garantia unei sarcini: "Doar Dumnezeu!", ne spune barbatul si ochii i se umplu de lacrimi. Ramine ca eu sa ma mai gindesc... I-am sunat dupa citeva zile si inainte de a-i anunta ca sint jurnalist, barbatul mi-a spus, pe nerasuflate, ca exista o solutie ca mama surogat sa nu mai treaca prin cele doua luni de tratamente cu hormoni... Refuz sa aflu mai mult. Ii chem si le spun ca sint jurnalist. Reactii: El plinge! Ea gaseste puterea si spune: "Noi nu vrem publicitate... Vom continua sa cautam. Noi cunoastem toate riscurile".

Cinci clinici de fertilizare in toata tara

In Romania, oficial, exista doar cinci clinici de fertilizare, autorizate, care si ofera informatii complete despre felul in care cuplurile sterile pot avea copii: 1. Centrul Medical Medsana Bucuresti, dr. Denisa Protopopescu, tel. 021/4108643, 021/4108543, site: www.medsana.ro, aici gasiti si preturile. 2. Centrul Medical Sabyc Bucuresti, tel. 021/2125847, www.sabyc.ro. 3. Spitalul Clinic de Obstetrica- Ginecologie Giulesti, dr. Bogdan Marinescu (cu care s-a tratat Adriana Iliescu), tel 021/2215863. 4. American Medical Center, tel. 021/2217421 si 0724/177242. 5. Centrul de Fertilizare in vitro din Clinica de Obstetrica- Ginecologie Bega Timisoara, dr. Ioan Munteanu, tel. 0256/191747. Noi am incercat, ieri, sa sunam la citeva dintre numerele de mai sus, dar telefoanele erau ocupate.

Intre 18 si 87 de milioane de lei, insamintarea artificiala

Reporterii nostri au gasit chiar si o lista de preturi pentru procedurile ginecologice speciale: 40.000.000 lei - embriotransfer, transfer de embrioni congelati, 87.000.000 lei - injectie intracitoplasmatica de sperma (de regula se fac mai multe asemenea injectii), 18.000.000 lei - inseminare intrauterina de sperma, 69.000.000 lei - fertilizare in vitro. Mentiune: aceste preturi nu includ medicatia si nici investigatiile efectuate anterior inscrierii in procedurile mentionate.

Avertismente

Conform unor publicatii de specialitate, cercetatorii din Baltimore au descoperit ca bebelusii conceputi in vitro au un risc de sapte ori mai mare de a se naste cu malformatii la vezica urinara. Din aceleasi surse am mai aflat ca: un studiu olandez demonstreaza un risc de cancer ocular de sapte ori mai mare, de asemenea, la copiii conceputi astfel, iar intr-un raport britanico-australian se spune ca acesti copii prezinta un risc dublu de a se naste cu defecte majore. Expertii banuiesc ca procesul de injectare intracitoplasmatic (prin care sperma este injectata in ovul) ar putea sa pastreze defecte genetice care, in mod obisnuit, ar impiedica fertilizarea ovulului sau ca procesul in sine poate deteriora in mod subtil calitatea spermei sau a ovulului, insa studiile de pina acum nu au demonstrat clar acest lucru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro