Omul de afaceri Dan Adamescu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 40 de milioane de lei, în dosarul privind falimentarea Astra. Adamescu este acuzat de procurorii DNA că a administrat defectuos societatea de asigurări, pentru a obţine avantaje personale, potrivit news.ro.
Dan Adamescu a fost luni la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat pentru a fi anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său, pentru abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni). Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SRL.
Probabil preferă arestul
Procurorii DNA l-au pus pe Dan Adamescu sub control judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând din 7 martie. Dan Adamescu trebuie să depună o cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele acestuia la DNA sau să constituie o garanţie reală, mobiliară ori imobiliară, în limita sumei respective.
În cazul în care Adamescu nu depune cauţiunea în cel mult 10 zile, controlul judiciar poate fi înlocuit cu arestul la domiciliu sau arestul preventiv.
Potrivit procurorilor DNA, Dan Grigore Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea, urmărind să obţină avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.
"Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)", arată DNA, într-un comunicat de presă.