• totul face parte dintr-un proiect mai amplu, pe fonduri europene, privind înființarea unui centru de agrement în comună, destinat copiilor și tinerilor • investiția se ridică la peste 2,6 milioane lei
Un turn de apă construit în comuna Stăncuța în 2008, cu fonduri de la bugetul local, pentru alimentarea cu apă a comunei, va fi transformat în Punct de observare astronomică. Asta deoarece funcția inițială a rezervorului nu mai este valabilă, după ce în zonă a fost pusă în funcțiune o stație de captare și pompare a apei, de către Compania de Utilități Publice "Dunărea", după cum ne-a explicat primarul Nicu Turcu. Transformarea din Castel de Apă în observator astronomic și centru de agrement se va face prin intermediul unui proiect pe fonduri europene.
Potrivit unui anunț postat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) de Primăria Comunei Stăncuța, obiectivul a fost scos la licitație, suma pusă în joc fiind de 2.639.955 lei. Amenajarea centrului de agrement va presupune: spații de joacă pentru copii - dotate cu complexuri de joacă cu tematică acvatică etc; realizarea de alei pietonale, spații verzi, împrejmuire; reabilitarea și refuncționalizarea Castelului de apă din centrul localității Stăncuța în vederea transformării acestuia dintr-un spațiu tehnic, cu caracter industrial, într-un punct de atracție pentru tânăra generație, respectiv un punct de observare astronomică. Acesta va fi amenajat la ultimul etaj al turnului (etajul 6) după dezafectarea surselor (rezervelor) de apă existente, respectiv a celor două rezervoare de la ultimul nivel al castelului. Celelalte etaje vor fi transformate în spații expoziționale, cu diverse tematici, după cum ne-a declarat Nicu Turcu (PSD), primarul comunei Stăncuța.
“În comună avem un Castel de Apă pe care l-am folosit cu mulți ani în urmă, când nu aveam stație de presiune. În timp ne-am modernizat, acum noi beneficiem de stație de pompare de suprafață și vechiul Castel nu l-am mai folosit. Așa că am depus și ne-am dorit să câștigăm acest proiect pe fonduri europene, prin Programul de Pescuit, prin care vom înființa un Centru de agrement destinat copiilor și tinerilor, unde aceștia pot veni și își pot petrece timpul liber într-o manieră plăcută. Acest proiect presupune și reparații capitale la Castel și transformarea lui într-un spațiu modern, educativ, în care copiii pot veni și desfășura diverse activități. La etajul 7 va fi Punctul de observare astronomică, dotat cu telescop și tot ce trebuie. Va fi foarte frumos, mai ales că de acolo, de la etajul 7 se vede tot, până la Dunăre. Etajul 6 va fi transformat într-o sală de expoziție cu flora din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, etajul 5 va fi dedicat faunei, la etajul 4 va fi o sală de pictură pentru copii și tot așa. Centrul de agrement are o suprafață foarte generoasă, va fi mult spațiu verde, vor fi amplasate echipamente de joacă pentru copiii mici, de grădiniță, dar și pentru cei mari, pentru adolescenți și tineri, vom avea aparate de fitness, mese de tenis/șah etc”, ne-a declarat Nicu Turcu, primarul comunei Stăncuța.
Reamintim că și în municipiul Brăila se desfășoară în prezent un proiect privind transformarea Castelului de Apă din Grădina Mare în Observator Astronomic. Proiectul este unul grandios, de peste 21 milioane lei (fonduri europene), iar în urma investiției, la etajul VI va funcționa un punct de observare echipat cu două telescoape mobile. De asemenea, se vor realiza șase săli de cinematograf 7D (la subsol) și o cameră a oglinzilor. La parter, vor fi cinci spații expoziționale și spații tehnice, iar la etajul I un spațiu expozițional cu tematică legată de planetele sistemului solar. La etajul II, va fi un alt spațiu expozițional în care va fi prezentată galaxia, imagini ale Căii Lactee, nebuloase, roiuri de stele etc., iar la etajul III ar trebui să fie un spațiu expozițional 3D. La etajul IV, un spațiu expozițional va prezenta anotimpurile, cu un inel panoramic, iar la etajul V se va amenaja o sală de proiecții ce va avea legătură directă cu observatorul astronomic și cu două terase aferente telescoapelor.