Mergi la conţinutul principal
Se pune în mișcare mult așteptatul proiect de reabilitare

Castelul de Apă - de la cărbuni, la gaze

* consilierii municipali au mai bifat o etapă importantă în privința demarării reabilitării și modernizării Castelului de Apă din Grădina Mare * este vorba despre pași premergători realizării instalației de încălzire a clădirii * membrii CLM Brăila au aprobat recent, într-o ședință extraordinară, un proiect prin care permit accesul la acest obiectiv echipelor Engie România SA și Distrigaz Sud Rețele SRL, în vederea pregătirii zonei pentru racordarea clădirii la sistemul de distribuție a gazelor naturale

 

După ani de zile de întârzieri, reabilitarea și modernizarea Castelului de Apă din Grădina Mare pornește în sfârșit printr-o procedură tehnică: pregătiri pentru racordarea clădirii la rețeaua de gaze naturale. Consilierii municipali au aprobat un proiect de hotărâre în acest sens, vineri, 10 septembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare. Concret, proiectul vizează instituirea dreptului de uz și a dreptului de servitute legală de trecere subterană și supraterană în favoarea Engie România SA și Distrigaz Sud Rețele SRL pe terenul în suprafață de 1.672 mp, situat în Municipiul Brăila, Str. Grădinii Publice nr. 20C. Totodată, acceptul ca ambele societăți să exercite aceste drepturi cu titlu gratuit, pe toată perioada de existență a conductelor de gaze naturale și a branșamentelor necesare alimentării Castelului de Apă din sistemul de distribuție al gazelor naturale, cu respectarea prevederilor din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale.

Din raportul proiectului de hotărâre aflăm că totul are legătură cu încercarea municipalității de a conecta viitoarea rețea de încălzire a Castelului de Apă la cea de distribuție gaze naturale. În trecut, clădirea a fost încălzită printr-o centrală termică alimentată cu cărbuni, însă proiectul realizat prin fonduri europene prevede montarea unei instalații de încălzire prin centrale pe gaze.

”Pentru asigurarea condițiilor de climatizare a Castelului de Apă, conform prevederilor proiectului tehnic, se vor realiza două categorii de instalații termice: instalații de încălzire cu corpuri statice (radiatoare) și instalații de încălzire și răcire cu ventiloconvertoare. Necesarul de căldură pentru asigurarea confortului termic în acest imobil se va realiza prin intermediul a două centrale termice murale, ce vor funcționa pe bază de combustibil gazos. Aceste centrale se vor conecta la rețeaua de alimentare gaze naturale. Deoarece în trecut încălzirea acestui imobil s-a realizat cu o centrală termică alimentată cu cărbuni, fără a fi racordat la rețeaua de distribuție gaze naturale din zonă, Municipiul Brăila prin Direcția de Strategii, Programe și Proiecte de Dezvoltare Economică, Relații Internaționale ca urmare a încheierii contractului de execuție lucrări în data de 10 august 2021 a inițiat toate demersurile necesare pentru racordarea Castelului de Apă la rețeaua de distribuție gaze naturale și obținerea Avizului tehnic de racordare de la Distrigaz Sud Rețele”, se arată în raportul proiectului.

Ei bine, urmare a acestor demersuri, potrivit aceleiași surse, pe 27 august, Distrigaz Sud Rețele a transmis o adresă Primăriei prin care a înștiințat că obținerea Avizului Tehnic de racordare este condiționat de transmiterea unei declarații notariale de instituire drept de uz și servitute, în termen de 30 de zile de la data respectivă (27 august). Astfel a luat naștere acest proiect, la raportul căruia au fost atașate câteva documente justificative: înștiințarea privind documentele necesare emiterii avizului tehnic de racordare; schița cu soluția tehnică de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale; precum și declarația.

Tot cu această ocazie, Municipiul Brăila și-a asumat obligația de a permite accesul necondiționat pe terenul în cauză salariaților Engie și Distrigaz, precum și colaboratorilor acestor societăți, în vederea execuției instalării branșamentului de gaze naturale, întreținerii și exploatării acestuia, ori de câte ori va fi necesar. De asemenea, consilierii au aprobat modelul Declarației notariale necesare operatorului sistemului de distribuție Distrigaz, pentru a emite ulterior avizul tehnic de racordare la sistemul de distribuție.

 

Ce planuri are municipalitatea pentru Castelul de Apă

Același document aflat la mapa consilierilor municipali amintește faptul că proiectul ”Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică, Brăila” a fost depus spre finanțare în data de 24 noiembrie 2017, prin POR 2014-2020, Axa prioritară 5 - îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de Investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Hotărârea de CLM în acest sens a fost aprobată în 30 octombrie 2017. Urmare a procesului de verificare a acesteia și a documentelor justificative, în data de 10 octombrie 2018, s-a semnat contractul de finanțare pentru acest proiect cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Locale.

Obiectivele specifice pentru reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică Brăila, sunt: consolidarea, reabilitarea și modernizarea acestui obiectiv de patrimoniu; asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție și de expunere a Castelului de Apă într-un ambient peisager favorabil; dotarea acestuia cu elemente specifice noilor funcțiuni (săli de proiecții cinema 7D, spații expoziționale, Observator Astronomic etc.); promovarea (conștientizarea) în rândul grupului țintă a obiectivului nou reabilitat, cu includerea acestuia în traseul cultural al Municipiului Brăila și atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori.

Revenind la ședința extraordinară de CLM din 10 septembrie, proiectul privind instituirea dreptului de uz și a dreptului de servitute legală de trecere subterană și supraterană în favoarea Engie România SA și Distrigaz Sud Rețele SRL pe terenul din Grădina Mare a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro