Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir și turismul brăilean

Castelul de Apă, asul din mânecă

*  lucrările la Castelul de Apă din Grădina Mare, proiect realizat pe fonduri europene, avansează fără probleme * reprezentanții constructorului (”Concivia”) au oferit, recent, câteva detalii tehnice despre stadiul actual al proiectului * în prezent, se lucrează la consolidarea clădirii, însă potrivit celor de pe șantier, Castelul, deși datează din 1912, nu prezintă mari probleme legate de fundație * chiar și așa, în momentul de față se realizează injectări în sol pentru consolidarea imobilului ce va deveni în viitorul apropiat un observator astronomic destinat turiștilor * primarul Marian Dragomir a organizat, recent, o vizită pe șantier, astfel că reprezentanții presei au avut parte de un tur al clădirii de la subsol până la ultimul etaj, iar constructorul și-a expus o parte dintre planurile pe care urmează să le pună în aplicare

 

Chiar dacă din motive tehnice lucrările la Castelul de Apă din Brăila au început ceva mai târziu decât fusese programat inițial, acestea se derulează acum într-un ritm normal și situația se prezintă bine. Clădirea istorică din Grădina Mare, este amenajată în cadrul unui proiect pe fonduri europene a cărei valoarea totală se ridică la 21.301.797,74 lei (din care contribuția Uniunii Europene este de 15.262.564,87 lei). Mai exact, Castelul va fi consolidat, reabilitat, modernizat și apoi va fi dotat cu echipament specific pentru viitorul său rol, acela de observator astronomic destinat turiștilor.

Primarul Marian Dragomir a organizat, recent, o vizită pe șantier alături de jurnaliștii brăileni, unde constructorul (firma ”Concivia”) a avut ocazia să explice pe îndelete care este stadiul lucrărilor în momentul de față. Pe scurt, deja s-au realizat măsurători privind tasarea terenului, structura de rezistență a clădirii și deși, potrivit celor de pe șantier, clădirea ce datează din 1912 se menținea cât se poate de bine, având la bază beton armat, s-a luat totuși decizia de a se efectua injectări în sol prin tehnici moderne, pentru consolidarea Castelului. Cu această ocazie, jurnaliștii au avut parte de un tur al imobilului, de la subsol, unde se lucrează în momentul de față și până la ultimul etaj.

Cei care au oferit detalii despre stadiul lucrării sunt Iancu Jiru, directorul tehnic al ”Concivia”, Florin Botez, șeful punctului de lucru și Mariana Mateescu, managerul de proiect (din cadrul Direcției de Strategii a Primăriei).

 

Măsurătorile legate de poziția Castelului vor continua în următorii ani

Potrivit lui Florin Botez, până în prezent s-au efectuat lucrările de consolidare a terenului de fundare. Mai precis, o perdea de injectări la exterior, de jur împrejurul clădirii. De asemenea, acesta a explicat că pe corpul clădirii, s-au montat câteva dispozitive în mai multe locuri, cu ajutorul cărora se va urmări cu exactitate poziția clădirii dinainte de efectuarea lucrărilor, pe parcursul acestora, dar și după încheierea intervențiilor, timp de mai mulți ani.

”Sunt două coloane. S-au executat la interior dezafectare pardoseli și eliminare pământ de umplutură. La exterior, la fel, avem acei martori pe care îi vedeți dumneavoastră pe clădire. Sunt cinci serii de jur împrejurul clădirii. La fiecare nivel. Sunt martori reper de tasare și nivel. Ei se citesc periodic. Sunt 11 serii de citiri în timpul executării. Prima a fost înainte de a începe toate aceste lucrări, să vedem stadiul și poziția exactă a castelului. A doua citire am făcut-o după ce s-au executat injectările, coloanele despre care vorbeam, la exterior. Urmează ca după ce se consolidează radierul general să o mai facem pe a treia. Sunt diferite stadii. Apoi în timpul funcționării obiectivului se vor face citiri în următorii ani”, a declarat șeful punctului de lucru.

Acesta a mai precizat că din măsurătorile efectuate până în prezent nu a reieșit nicio abatere, astfel că nu există tasări ieșite din normă la nivelul solului sau schimbări de poziție ale clădirii pe verticală sau pe orizontală.

La rândul său, Iancu Jiru, directorul tehnic ”Concivia” a explicat că acest imobil a fost primul din zona noastră la fundația căruia s-a folosit beton armat. Acesta a precizat că din punctul său de vedere a fost realizat cu foarte multă atenție și că se prezintă într-o stare foarte bună chiar și după 110 ani.

”Pentru certificarea lucrărilor executate până acum s-a început operațiunea de încercări dinamice. Se pot vedea la fața locului. Acestea certifică lucrările executate. Să vedem diferența dintre terenul inițial și starea după injectări. Ceea ce este deosebit la această lucrare, o reprezintă metodele de consolidare a acestui Castel. Sunt trei metode: prin injectări, prin sablare și prin consolidarea elementelor de rezistență cu fibră de carbon. Firma noastră este autorizată pe aceste domenii și vom executa în etapa următoare aceste metode de consolidare a Castelului. Inițial nu am găsit probleme. Bineînțeles, acestea erau lucruri ascunse pentru noi când am început lucrarea. Nu se puteau vedea la momentul când am preluat amplasamentul. Dar pe măsură ce lucrurile evoluează, deci mergem la cota de injectări la subsol, atunci constatăm. Un lucru care mie mi se pare interesant - sunt constructor mai vechi -, am dat la cota radierului de canalele care alimentau și care încălzeau rezevorul Castelului. Pentru că el a fost ulterior pus într-o locație publică. Centrala care era în acest castel avea niște canale termice pe care le-am găsit deja în urma lucrărilor făcute la subsol. Avem deja zona unde se alimentau cazanele și cum funcționau ele”, a mai oferit acesta câteva detalii tehnice, făcând referire la centrala care mergea pe păcură.

Totuși, Jiru a insistat că nu constructorul a realizat studiile pentru rezistența clădirii, ci expertul, astfel că în prezent se lucrează în baza informațiilor ce au reieșit în urma analizelor proiectantului.

”Pot să vă spun că această lucrare este prima din Brăila unde  s-a turnat cu beton armat, în 1912. Asta vă pot spune. Dar să vă certific eu că rezistența betonului este bună... nu am făcut eu încercările. Dar expertiza așa ne spune. Este meritul expertului, nu al nostru. Meritul nostru este să punem în valoare ceea ce ne-a spus proiectantul. Eu, constructorul, pot să îmi dau cu părerea că este o lucrare care în anii respectivi s-a executat cu multă răspundere. Cel puțin eu, ca structurist, pot să spun că am admirat această lucrare de când sunt în Brăila. În zona de Sud-Est a României nu exista o lucrare de genul ăsta. Betoanele armate s-au turnat în 1912 prima oară în Brăila, prima dată în zona noastră. Un lucru deosebit!”, a mai adăugat Jiru.

În momentul vizitei pe șantier, câțiva lucrători luau măsurători pentru a vedea îmbunătățirea terenului ca urmare a injectărilor făcute. După cum s-a explicat la fața locului, în urma rezultatelor se va mai schimba compoziția, se va mări numărul injectărilor sau se va micșora, după caz.

 

Turul Castelului

Reprezentanții constructorului au organizat un tur al clădirii pentru autoritățile brăilene și jurnaliștii prezenți la fața locului. Prima destinație a fost subsolul Castelului, unde se lucra și după cum au explicat cei de pe șantier, au început deja carotările.

”Se carotează pe înălțime de 1 m și apoi se injectează cu bentonită și ciment până la minus 13. O să vă arătăm și carota care s-a scos din acest radier. Acesta are 1 m grosime. S-a carotat și prin el se vor face injectările. O să vedeți structura betonului din radier. Inclusiv armătura”, ne-a transmis Jiru, la fața locului.

Mariana Mateescu, din cadrul Direcției de Strategii a explicat că în momentul în care lucrarea va fi gata, la subsol vor exista șase săli de cinema. De asemenea, aceeași sursă a precizat că pereții casei scării vor fi pictați fluorescent, picturile având ca tematică galaxii. Aceasta a mai precizat că la primele etaje vor fi montate telescoape ce pot fi activate în urma inserării unei monede. Totodată, a explicat că în camera motorului fostului lift al clădirii, se va monta un perete despărțitor din sticlă, ce va avea în jur de 1,20 m iar de o parte și cealaltă a acestuia vor exista telescoape de ultimă generație.

”Ne aflăm în zona numită camera troliului, deasupra unuia dintre cele două turnuri. Vechea cameră a troliului. Aceasta va fi amenajată cameră pentru telescop. Tot ce vedeți deasupra se demontează. Va rămâne pur și simplu planșeul și un parapet din sticlă de protecție. Simetric lui avem o altă zonă care va fi identică cu aceasta. Zonă de observație electronică, a explicat, la rândul său, Florin Botez în legătură cu acea zonă.

Însă poate cel mai important punct al clădirii va fi reamenajarea încăperii de la etajul 6, unde se află și platforma ce se rotea la 360 de grade și dădea ocazia clienților restaurantului care a funcționat acolo în anii '80 să vadă panorama orașului.

”Ne aflăm la nivelul etajului 6. Cel care i-a adus faima Castelului prin platforma rotativă a fostului bar, care e aici în spatele meu. La vremea aceea era pus în mișcare de angrenajul pe care îl vedeți lângă perete, roata dințată a acestuia. Făcea o rotație de 360 grade în aproximativ o oră. Se va păstra particularitatea aceasta. Va fi aici o nouă platformă, în schimb angrenată cu alt motor trifazic. Sperăm noi că va constitui, la fel, atracția numărul 1 a acestei clădiri. În afară de aceasta, pe scara pe care am intrat, la nivelul superior acestuia, se va organiza camera telescopului principal. Va avea o cupolă cu ușă glisantă și de acolo, practic, se vor face observațiile cele mai importante. Un telescop principal pe care îl vor avea la dispoziție cercetătorii. Bineînțeles, din acest punct se poate observa și panorama Brăilei, cel mai frumos, să spunem așa”, a mai adăugat șeful punctului de lucru.

Tot firma ”Concivia” se va ocupa și de recondiționarea platformei rotative. Potrivit acestora, cel mai probabil, pe platformă vor încăpea 20 de persoane simultan.

La încheierea turului clădirii, constructorii au prezentat mostre din armătura ce a fost extrasă din Castel pentru a se realiza injectările pentru consolidare.

”Aici aveți una dintre carotele extrase din radierul subsolului. Se poate observa armătura. Este prima structură din beton armat din zona noastră. Aici aveți o parte din armătura care a fost carotată. Se scot aproximativ 50 cm. Acesta are aproximativ 1m grosime, în total. S-au executat până acum 9 și urmează să scoatem până la 145. Atâtea vor fi în total. Se vor injecta și se plombează apoi gărurile respective care au rămas în urma carotării. Se vede clar o bună calitate a betonului. Armătura la vremea respectivă era un oțel neted, oțel striat cum îl cunoaștem noi în actualitate. A dat rezultate foarte bune după câte se vede”, a mai precizat Florin Botez.

Întrebat dacă municipalitatea ia în calcul să expună undeva anumite părți extrase din Castel, primarul Marian Dragomir, prezent la fața locului, a explicat că au fost preluate câteva corpuri de iluminat originale din clădire, care vor fi amplasate într-o zonă distinctă, precum și alte elemente de design, care vor fi recondiționate.

 

Ce fel ar trebui să se prezinte Castelul de Apă la finalul lucrărilor

După cum a explicat edilul-șef Marian Dragomir pentru cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei” în urmă cu câțiva ani, înainte de începerea lucrărilor la Castelul de Apă, planul proiectului prevede realizarea unui foaier și a șase săli de cinematograf 7D, la subsol. De asemenea, o cameră a oglinzilor. La parter, Dragomir explica faptul că vor exista cinci spații expoziționale și o replică a unui costum spațial realizat în cadrul misiunii Apollo 11, precum și un panou digital de informare. Mai mult, că tot acolo turiștii care vor vizita obiectivul vor putea procura și monede suvenir. Clădirea ar tebui să aibă tot la parter și spații tehnice, iar la etajul 1, un spațiu expozițional cu tematică legată de planetele sistemului solar. La etajul 2, un alt spațiu expozițional, de această dată în care va fi prezentată galaxia, imagini ale Căii Lactee, nebuloase, roiuri de stele etc. La etajul 3 ar trebui să fie un spațiu expozițional 3D, la etajul 4 un altul ce va prezenta anotimpurile, cu un inel panoramic. La etajul 5, se va amenaja o sală de proiecții ce va avea legătură directă cu observatorul astronomic și două terase aferente telescoapelor. La etajul 6 ar trebui să funcționeze un punct de observare echipat cu două telescoape mobile. Imaginile captate de acestea putând fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. Tot aici va fi și platforma rotativă, destinată observării panoramice a orașului. De asemenea, pe casa scării vor fi prezentate imagini (picturi UV) ce au legătură cu sistemul solar.

Lucrările la Castel au început în septembrie 2021, valoarea proiectului fiind de 4,3 milioane euro. Licitația publică s-a finalizat pe 10 august 2021, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 23 septembrie a anului trecut. Precizăm că, potrivit autorităților, Castelul ar trebui să fie gata (inclusiv cu dotări) în iunie 2023.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro