Proprietarii acestor cladiri, fie ca vorbim de persoane fizice, juridice sau de administratia publica locala, se pling ca restaurarea acestor case costa mai mult decit construirea uneia noi si ca, in lipsa de fonduri, nu au ce sa le faca. Asa ca, in afara de foarte putine case bine intretinute sau renovate corespunzator de proprietari, majoritatea se afla in diferite stadii de degradare. La paragina acestora a contribuit si faptul ca, dupa ce au fost nationalizate, statul le-a populat in general cu romi, pentru care lemnul pretios de pe pereti sau giurgiuvelele ferestrelor au ars la fel de bine pe foc ca si podelele, sau care nu au fost impresionati de geamurile de cristal, semineurile din marmura sau balcoanele din fier forjat, totul fiind spart, ars, stricat sau vindut in mod sistematic. Cei care au reusit sa cumpere totusi de la stat casele in care au stat cu chirie modica ani de zile, inainte de legea retrocedarilor, de abia reusesc sa le intretina in interior, fatadele raminind in voia naturii si a timpului. In rest, cele care gazduiesc in continuare chiriasii primariei, se mai tin in picioare doar din simplul motiv ca sint foarte rezistente.
Statul ofera finantare integrala sau partiala sau credite cu dobinzi reduse pentru lucrarile de protejare
Foarte putini proprietari de astfel de monumente istorice stiu insa ca pot restaura casele in care locuiesc sau pe care doar le au in proprietate, apelind la finantari oferite de stat, prin Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). Asa cum ne-a explicat directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Braila, Ana Harapescu, costurile restaurarii pot fi acoperite, dupa caz, si de administratia publica locala pe teritoriul careia se afla imobilul: "Populatia trebuie sa stie ca poate accesa astfel de imprumuturi si de la stat si de la administratia publica locala. Dar, avind in vedere ca documentatia este foarte complexa, cel mai bine, cei care sint interesati trebuie sa vina la sediul nostru de pe str. Mihai Eminescu, pentru a primi informatii complete si indrumare. Este pacat ca bani exista, dar populatia nu este informata. Multe case ar fi salvate in acest mod".
Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Braila sta la dispozitia brailenilor pentru indrumare
Conform normelor metodologice din luna decembrie a anului 2003, MCC, respectiv autoritatile administratiei publice locale, contribuie la acoperirea costurilor lucrarilor de protejare si de interventie asupra monumentelor istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice in urmatoarele situatii de interes public: punerea in siguranta si scoaterea imediat din pericol a monumentului istoric, reabilitarea structurala si functionala a acestuia, reabilitarea componentelor artistice ale monumentului, reabilitarea componentei urbane, punerea in valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice si arheologice ale monumentului istoric si reintegrarea in circuitul socio-economic si cultural-turistic a acestuia. Aceleasi acte normative reglementeaza si proportia in care MCC si administratiile publice pot sa acopere costurile lucrarilor. In functie de punctajul acumulat in urma evaluarii imobilului, acestea pot fi acoperite integral sau doar partial. Pentru situatiile in care MCC, respectiv autoritatile administratiei publice locale acorda finantare partiala, sint necesare identificarea si utilizarea altor resurse financiare, prin cofinantare sau in parteneriat.
De precizat ca, in cazul in care se obtine finantarea, contractul intocmit intre finantator si proprietar va contine o clauza obligatorie a constituirii unei garantii imobiliare asupra monumentului istoric in cauza, pentru o perioada de 10 ani, in favoarea finantatorului.
Totodata, statul ofera si credite pentru efectuarea lucrarilor de protejare la monumentele istorice detinute de persoanele fizice sau juridice de drept privat. Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI) evalueaza documentatiile prezentate de persoanele fizice sau juridice de drept privat in vederea obtinerii de credite pentru efectuarea de lucrari de protejare, fundamenteaza necesarul de credite si propune prioritatile. ONMI acorda credite fara dobinda, cu dobinda redusa sau cu dobinda pietei. In ceea ce priveste durata de creditare, aceasta se stabileste in functie de anvergura lucrarilor intreprinse, adica pentru credite integrale pina la 10 ani, iar pentru cele partiale pina la 5 ani. Referitor la toata documentatia necesara si etapele care trebuie parcurse pentru accesarea unui credit sau obtinerea unei finantari, specialistii din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Braila stau la dispozitia tuturor celor interesati.