* este vorba de clădirile amplasate pe B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 186, Strada Grădinii Publice nr. 9, Strada Oituz nr. 11, Strada Fortificației nr. 23 și Calea Galați nr. 22, aflate în administrarea SUPAFLC și care necesită lucrări urgente de reabilitare * investiția se ridică la 2.380.000 lei * alte patru imobile din Centrul Istoric au fost reabilitate în anul 2021, valoarea lucrărilor fiind de 1.667.294 lei * în prezent, SUPAFLC Brăila are în administrare 2.600 de apartamente situate în case naționalizate, blocuri construite din fondurile statului și blocuri construite de ANL
Pentru anul 2022, Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila și-a propus să continue reparațiile la clădirile deosebit de importante din punct de vedere arhitectural și istoric, aflate în Centrul Vechi al orașului. Pe lângă faptul că salvează casele de la prăbușire, toate aceste lucrări vor avea și un impact pozitiv în ceea ce privește promovarea imaginii Municipiului Brăila.
Astfel, potrivit conducerii SUPAFLC, anul acesta se vor efectua lucrări de reparații capitale la o serie de imobile situate în Centrul Istoric al orașului, valoarea estimativă a lucrărilor fiind de 2.380.000 lei. Este vorba de investiții majore/reparații capitale ce vor fi efectuate la cinci imobile amplasate în Centrul Istoric al Brăilei, a căror stare de degradare accentuată necesită lucrări urgente de reabilitare și restaurare, și anume: Bulevardul Alexandru Ioan Cuza nr. 186, Strada Grădinii Publice nr. 9, Strada Oituz nr. 11, Strada Fortificației nr. 23 și Calea Galați nr. 22. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de reparații și întreținere corespunzătoare a altor imobile vechi aflate în administrarea municipalității (reparații acoperișuri, instalații apă, canalizare, branșamente și racorduri electrice, vidanjări etc.).
Pe lângă toate acestea, obiectivele Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila, prevăzute pentru anul 2022, mai includ: verificarea centralelor termice la blocurile ANL din municipiu; reducerea consumului/cheltuielilor la bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției (printr-o creștere a eficienței și eficacității resurselor umane implicate în activitățile instituției); asigurarea obligatorie a locuințelor administrate de SUPAFLC împotriva calamităților naturale, conform normelor în vigoare.
Anul trecut au fost reabilitate patru imobile din Centrul Istoric al Brăilei
Cât privește reabilitarea imobilelor aflate în Centrul Istoric al Brăilei, SUPAFLC a cheltuit, anul trecut, suma totală de 1.667.294 lei constând în lucrări de reparații capitale la următoarele imobile: Strada Ana Aslan nr. 33, Strada Radu S. Campiniu nr. 20, Calea Călărașilor nr. 23, Bulevardul Alexandru Ioan Cuza nr. 38.
"Toate lucrările de intervenție și reabilitare la imobile sunt importante pentru susținerea caracterului zonei protejate a Centrului Istoric al Brăilei. Majoritatea clădirilor din Centrul Istoric al Municipiului Brăila datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar includ și faze anterioare de construcție. Pentru toate imobilele reabilitate au fost obținute avize de la Ministerul Culturii - Direcția pentru Cultură a Județului Brăila", ne-au precizat surse din cadrul serviciului.
Conform temei de proiectare și a reglementărilor în vigoare ale Regulamentului PUZ (Plan Urbanistic Zonal) - CP Brăila, lucrările de intervenție și reabilitare efectuate la imobilele enumerate mai sus au constat în: intervenție de reparație a fațadelor la nivel de tencuieli și a elementelor decorative urmate de zugrăveli în culori care să corespundă cerințelor PUZ - CP Municipiului Brăila; reabilitarea sau înlocuirea tâmplăriei exterioare deteriorate cu tâmplărie din lemn stejar sau lemn stratificat, păstrând dimensiunile și împărțirea inițială; înlocuirea elementelor de preluare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane, glafuri) ale clădirii; conservarea finisajelor existente la soclu.
SUPAFLC administrează aproape 2.600 de apartamente
Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) Brăila are ca obiect de activitate administrarea, repararea și întreținerea fondului locativ al municipiului Brăila, aflat în proprietatea municipalității. SUPAFLC se ocupă, de asemenea, de repartizarea locuințelor sociale, de necesitate, și a celor construite de ANL în vederea închirierii pentru tineri, precum și a celor din fondul locativ aflate în administrarea sa. Nu în ultimul rând, serviciul are ca obiect de activitate închirieri spații cu altă destinație decât aceea de locuință și închirieri puncte termice; vânzarea locuințelor construite din fondurile statului și ANL (conform Decretului Lege nr. 61/1990, Legii nr. 85/1992 și Legii nr. 152/1998); vânzarea spațiilor comerciale în conformitate cu Legea nr. 550/2002; vânzarea - în conformitate cu Legea nr. 112/1995 și Legea nr. 10/2001 - a imobilelor trecute în proprietatea statului, în mod abuziv, în perioada 6 martie 1948 - 22 decembrie 1989.
Activitățile prestate de instituție fac parte atât din sfera serviciilor de administrare a domeniului public și privat al unității administrativ-teritoriale (UAT), cât și servicii de administrare a domeniului privat al statului - administrarea ANL-urilor.
În conformitate cu obiectul de activitate, SUPAFLC Brăila administrează la ora actuală 1.312 apartamente situate în 423 imobile din fondul vechi (case naționalizate) aparținând municipalității. Administrează, de asemenea, nu mai puțin de 623 de apartamente situate în blocuri construite din fondurile statului, 662 de apartamente situate în 59 blocuri construite de ANL, 78 de spații închiriate cu altă destinație decât aceea de locuință și șase WC-uri publice.
Potrivit conducerii SUPAFLC Brăila, în evidențele instituției s-au înregistrat, în anul 2021, 149 de cereri de repartizare de locuințe tip ANL și 385 de cereri de repartizare de locuințe sociale. "În cadrul ședințelor comisiei sociale de la nivelul Primăriei Municipiului Brăila s-au repartizat, anul trecut, 26 apartamente în blocuri ANL și 71 de locuințe sociale. De asemenea, în anul 2021 s-au vândut șase apartamente situate în blocuri construite din fondurile statului, cinci apartamente situate în blocuri ANL și opt apartamente situate în imobile naționalizate", ne-a declarat sursa citată.