Mergi la conţinutul principal

Case mai scumpe în Radu Negru, Brăiliţa, Chercea şi Lacu Dulce

• cotaţiile din acest an pentru imobilele cu destinaţia de locuinţă sunt în stagnare, cu câteva excepţii pentru locuinţele din cartierele Radu Negru, Brăiliţa, Chercea şi Lacul Dulce • tot în stagnare sunt şi preţurile la terenuri intra şi extravilane

 

În ediţia de astăzi continuăm seria materialelor privind preţurile de listă ale proprietăţilor pe raza municipiului Brăila, cu prezentarea tabelelor privind cotaţiile aferente imobilelor cu destinaţia de locuinţă, dar şi cabinetelor, birourilor şi spaţiilor comerciale, precum şi a terenurilor intra şi extravilane. Asta în condiţiile în care, potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici îşi actualizează în fiecare an expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la Judecătorie, Cadastru şi structurilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Lucrarea de specialitate din acest an este semnată de evaluatorii ing. Marcel Ion şi ing. Valerica Dinu, care au reactualizat preţurile de referinţă pentru apartamente şi terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare - cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Facem precizarea că indiferent dacă cetăţenii tranzacţionează bunurile cu preţuri sub limitele prevăzute în grile, aceştia vor fi taxaţi, la notariat, când vor înregistra tranzacţia, în funcţie de preţurile informative conţinute în documentul pus la dispoziţia notarilor. În cazul tranzacţiilor la valori mai mari decât preţul de referinţă, în mod evident, taxarea se va face la valoarea cu care se declară încheiată tranzacţia. De subliniat că regula noilor evaluări spune că în situaţia în care se înregistrează o tranzacţie imobiliară la un preţ sub limitele prevăzute în noua listă, notarul va informa automat Fiscul cu privire la acel caz.

“Notarii, Oficiile de Cadastru şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au obligaţia să respecte aceste grile în funcţie de care se taxează, se stabilesc onorarii ori se calculează impozite sau taxe de întabulare. Ca de fiecare dată, îmi menţin recomandarea ca actele să fie totuşi încheiate pentru valoarea reală de tranzacţionare”, ne-a declarat vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) şi, în acelaşi timp, deputat PNL, Vasile Varga.

 

Centrul Vechi, nicio schimbare

Cotaţiile din acest an pentru imobilele cu destinaţia de locuinţă sunt în stagnare. Vorbim despre construcţiile din cărămidă, cele cu structură metalică şi cele din lemn, cu toate utilităţile, din zona 0, 1 şi 2 a oraşului, precum şi cele din cartiere. Spre exemplu, construcţiile noi, din cărămidă, cu toate utilităţile, aflate în zona zero a municipiului au rămas la valoare de 2.700 lei/mp, la fel ca anul trecut,  în zona 1 a oraşului cotaţia este de 2.400 lei/mp şi 2.100 lei/mp în zona 2. Şi la clădirile vechi, cotaţiile au rămas la nivelul celor din 2018: 1.400 lei/mp - zona zero, 1.200 lei/mp - zona 1 şi 1.050 lei/mp zona 2.

Există însă şi câteva cazuri în care se înregistrează o creştere a valorii de circulaţie. Spre exemplu, pentru o construcţie nouă cu zidărie în cartierele Radu Negru şi Brăiliţa preţul anunţat pentru acest an este de 1.500 lei/mp (1.000 lei/mp în 2018), în timp ce pentru clădirile vechi preţul a crescut la 1.000 lei/mp (600 lei/mp în 2018). Construcţiile noi cu zidărie sunt mai scumpe şi în cartierul Chercea, preţul pentru o clădire nouă fiind acum de 1.500 lei/mp (1.000 lei/mp în 2018) şi 900 lei/mp pentru o clădire veche (600 lei/mp în 2018), în timp ce în Lacu Dulce noile cotaţii pentru o construcţie asemănătoare sunt: 1.000 lei/mp (clădire nouă) şi 600 lei/mp (clădire veche). În aceste cartiere au crescut şi cotaţiile pentru construcţiile din paianţă/chirpici.

 

Spaţiile comerciale, la acelaşi preţ

Legat de spaţiile comerciale, cabinete, birouri etc., lucrarea de specialitate din acest an indică o stagnare a valorilor de referinţă la nivelul celor de anul trecut. Mai precis, pentru spaţiile de la parter, discutăm despre o valoare de circulaţie, în zona zero, de 3.500 lei/mp, de 3.000 lei/mp în zona 1, 2.400 lei/mp în zona 2, 1.900 lei/mp în zona 3 şi, în fine, 1.300 lei/mp în zona 4. S-au modificat totuşi cotaţiile pentru construcţiile industriale, agricole, depozite din structură metalică şi pereţi din tablă, noile valori fiind: zona urbanistică 0 - 800 lei/mp (950 lei/mp în 2018), zona 1 - 700 lei/mp (600lei/mp), zona 2 - 600 lei/mp (500 lei/mp în 2018).

 

Cotaţii în stagnare şi la terenurile din municipiu

Pentru anul 2019, cotaţiile aferente terenurilor intra şi extravilane din municipiul Brăila nu au suferit modificări faţă de anul trecut. Pentru terenurile intravilane, metrul pătrat de teren în zona 0 se menţine la 750 lei/mp, în zona 1 la 625 lei/mp şi la 470 lei/mp în zona 2 a municipiului. Mai departe, în zona 3 plus cartierul Minerva, cotaţia este de 320 lei/mp, în timp ce în zona 4 (plus cartierul SITAS) cotaţia este de 150 lei/mp. Pentru trenurile extravilane din municipiu, preţul se menţine la 31.000 lei/ha.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro