Mergi la conţinutul principal

Case mai scumpe în Centrul Brăilei

* experții anunță cotații în urcare pentru locuințele noi din zonele 0, 1 și 2 ale orașului, ajungând până la 3.000 lei/mp * în schimb, prețurile la terenurile intra și extravilane din municipiu sunt în stagnare

 

Continuăm astăzi seria materialelor privind prețurile de listă ale proprietăților pe raza municipiului Brăila, cu prezentarea tabelelor privind cotațiile aferente imobilelor cu destinația de locuință din municipiu, precum și cotațiile aferente terenurilor intra și extravilane din municipiu. Astfel, după cum preconizează experții, în special prețul caselor din cărămidă este mai mare anul acesta, pe fondul creșterii prețurilor materialelor de construcții.

Concret, în zona 0 a orașului, construcțiile noi, din cărămidă, cu toate utilitățile,  au acum o valoare de 3.000 lei/mp (2.700 lei/mp anul trecut). În zona 1 a orașului cotația anunțată este de 2.600 lei/mp (2.400 lei/mp anul trecut) și în zona 2 a municipiului de 2.500 lei/mp în zona 2 (2.100 anul trecut). Și casele noi din cartierele Minerva, Caporal Musat, Mecanizatori și PIC au acum o cotație mai mare, fiind estimate la 3.000 lei/mp (2.400 lei/mp anul trecut).

Prețurile sunt mai mari și la casele vechi din următoarele zone:  zona 0 - 1.500 lei/mp; zona 1 - 1.400 lei/mp; zona 2 - 1.200 lei/mp.

Experții arată că se înregistrează o stagnare a valorii de circulație pentru casele noi și vechi din cartierele Radu Negru, Brăilița, Chercea și Lacul Dulce. De asemenea, în stagnare sunt și cotațiile pentru construcțiile din structură metalică și cele din lemn.

 

Cotații în stagnare la terenurile intra și extravilane din municipiu

Nici în 2022 cotațiile aferente terenurilor intravilane din municipiul Brăila nu au suferit modificări, prețurile fiind în stagnare de câțiva ani. Concret, metrul pătrat de teren în zona 0 se menține la 750 lei/mp, în zona 1 la 625 lei/mp și la 470 lei/mp în zona 2 a municipiului. Mai departe, în zona 3, cartierele Minerva și Caporal Mușat, cotația este de 320 lei/mp, în timp ce în zona 4 cotația este de 150 lei/mp.

Și pentru terenurile extravilane din municipiu cotația este în stagnare, valoarea de circulație anunțată fiind de 45.000 lei/ha.

Reamintim că, potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici își actualizează în fiecare an expertizele privind valoarea de circulație a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la Judecătorie, Cadastru și structurilor teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice. Lucrarea de specialitate din acest an este semnată de evaluatorii ing. Marcel Ion și ing. Valerica Dinu, care au reactualizat prețurile de referință pentru apartamente și terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare - cumpărare, prețuri în funcție de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Facem precizarea că indiferent dacă cetățenii tranzacționează bunurile cu prețuri sub limitele prevăzute în grile, aceștia vor fi taxați, la notariat, când vor înregistra tranzacția, în funcție de prețurile informative conținute în documentul pus la dispoziția notarilor.

Lista completă a noilor cotații o găsiți în ediția print de astăzi a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro