Mergi la conţinutul principal

Casa Scolii Brailene a devenit realitate

Proiectul de reabilitare a cladirii in care isi are sediul Sindicatul Invatamint Braila, numita Casa Scolii Brailene, a obtinut in sfirsit toate aprobarile necesare, iar de anul viitor vor incepe concret lucrarile. Sediul sindicatului se va muta in doua clase din Scoala "Vasile Bancila". Presedintele SIB, Valeriu Partene, a precizat ca inceperea finantarii cu 3,8 milioane de lei a fost sprijinita de inspectorul scolar general, prof. Lilliana Tudoran. Proprietarul cladirii este SIB, dar finantarea s-a obtinut prin Inspectoratul Scolar in baza unui contract de comodat cu ISJ. Din pacate, primele 700.000 de lei acordate pentru demararea lucrarilor s-au pierdut din cauza intirzierii acordarii avizelor necesare pentru proiectul de reabilitare. Aceste avize s-au obtinut abia in urma cu doua saptamini direct de la Comisia monumentelor care s-a intrunit la Tirgoviste. Expertii Ministerului Culturii, arhitecta Constanta Carp si inginerul specialist in structuri de rezistenta Mihai Biris au avizat proiectul, dind totusi unele recomandari arhitectului Cristina Caramatescu. Aceasta deja lucreaza la realizarea lor, astfel incit cladirea va arata exact ca in 1933. "Banii pe care i-am primit pina acum nu reprezinta decit aproximativ o treime din necesar. Pentru finalizare sint necesare peste 10 milioane de lei pe care speram sa-i obtinem in urmatorii doi ani.
Prima atestare documentara a imobilului a fost facuta in 1842, proprietarul fiind Dimitrie Dendrino. Intre 1893 - 1896 se reconstruieste in intregime imobilul, grosimea zidurilor fiind de aproape un metru si inaltimea de 18 metri. In 1920 s-a infiintat asociatia "Invatatorii braileni", iar in 1928 "Banca invatatorilor braileni". In 1935 cladirea este cumparata de "Banca invatatorilor Brailei". In 1941 are loc un incendiu care distruge acoperisul si mansarda cladirii. In conditiile celui de-al doilea razboi mondial proprietarii s-au limitat la a-i pune un simplu acoperis pentru a salva zidurile, renuntindu-se la mansarda. Proiectul actual de reabilitare prevede si reconstruirea fostei mansarde. Daca lucrarile vor incepe in februarie 2008, este posibil ca in 2010 cadrele didactice sa aiba o Casa a Scolii Brailene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro