Mergi la conţinutul principal

Casa oamenilor fără casă

La capătul oraşului, pe şoseaua ce duce către Râmnicu Sărat, într-o clădire veche, nereabilitată, cu pereţii scorojiţi şi cu geamuri cu rame din lemn, la care atârnă perdele din dantelă îngălbenite, şi-au găsit adăpost pe timp de iarnă oamenii străzii. Este vorba de Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă, înfiinţat din 2002, unde anual, persoanele care nu au un acoperiş deasupra capului sunt aduse de Poliţia Locală sau de ambulanţe pentru a nu cădea pradă gerului de afară. Aici sunt şi persoane internate permanent, care au venituri foarte mici sau inexistente. Tarifele sunt stabilite după posibilităţile lor, 2 lei/zi vara şi 4 lei/zi iarna, potrivit Hotărârii 309 din 2012. Însă anul acesta, Direcţia de Asistenţă Socială, în subordinea căreia se află centrul, a stabilit ca nimeni să nu plătească nicio sumă pentru cazare pe durata sezonului rece.

În acest centru i-au găsit reporterii noştri şi pe cerşetorii din Piaţa Mare sau de pe Dorobanţi, care îţi cer pe stradă bani de"o pâine" sau îţi bat în geamul maşinii când aştepţi culoarea verde la semafor, personaje cunoscute de aproape toţi locuitorii Brăilei. Vara dorm prin scările blocurilor sau în gara CFR, dar începând cu 1 noiembrie şi până în prima zi calendaristică de primăvară, 1 martie, aceştia se pot adăposti la Centrul Social de Urgenţă. Numai de la începutul sezonului rece, au fost internate 85 de persoane nevoiaşe, aduse de poliţiştii locali sau de medicii de pe ambulanţe, conform datelor oficiale primite de la directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială, Nicoleta Oancea.
Imediat ce păşeşti în curtea centrului, eşti întâmpinat de câţiva asistaţi, cu hainele îmbâcsite, nebărbieriţi şi netunşi, cu căciulile pe o ureche, dar inofensivi. Pleacă pe străzi pentru a face rost de câţiva bănuţi. Încă de pe holul clădirii, te întâmpină un miros de clor, folosit pentru spălarea scărilor, amestecat cu mirosul specific oamenilor străzii, care îţi irită simţul olfactiv, dacă eşti o persoană mai sensibilă. Asistentele medicale care lucrează în acest centru poartă mai tot timpul mască pentru a se proteja de microbii pe care asistaţii îi pot aduce cu uşurinţă în încăpere. Pe o parte şi pe alta, uşi din lemn, scorojite, iar în capătul holului slab luminat, nişte scări care fac legătura între etaje.

Ziua produc bani, noaptea dorm la centru pe gratis

Oamenii străzii te privesc în ochi îndelung, te studiază apoi din cap până în picioare. Te gândeşti că e o metodă de intimidare a "victimei", devenită clişeu în filmele americane de acţiune. Însă după această "radiografie" îşi continuă liniştiţi drumul, fără a-ţi vorbi. Echipa noastră a găsit aproximativ 15 persoane în centru, din totalul de 150 internate. Ceilalţi erau plecaţi prin oraş pentru a încerca să facă rost de câţiva lei. "Pleacă dimineaţa, la 7. Cei mai mulţi adună pet-uri. Pe alţii îi mai cheamă lumea să dea zăpada. Dar sunt şi unii care stau în cameră fiindcă sunt puturoşi (...) Sunt şi persoane care, dacă câştigă 10 lei într-o zi, se opresc direct la restaurant. Alţii vând tot ce prind prin cameră sau imediat cum iau pensia, joacă banii la aparatele de noroc", le-a explicat administratorul Marian Bilan reporterilor "Obiectiv".
Interesant e că persoanele cu un comportament exemplar sunt "răsplătite" cu un pat într-o cameră curată, amenajată şi dotată cu cele necesare. O asemenea cameră este dotată cu parchet şi gresie, cu 2-3 paturi, frigider, televizor, masă şi scaune, pe când celelalte camere au câte 6-7 paturi, o aerotermă, o masă înghesuită într-un colţ şi un scaun, iar pe jos e cimentuit.
Apa caldă este produsă de boilere, câte unul pentru fiecare etaj, însă asistaţii sezonieri nu prea folosesc duşurile, din spusele administratorului. Singura baie pe care aceştia o "suportă" este cea din ziua internării, când li se fac şi analize medicale pentru a nu suferi de vreo boală contagioasă, periculoasă pentru viitorii colegi de cameră.
Porţiile de mâncare pe care le primesc asistaţii provin de la căminele de bătrâni "Sfinţii Petru şi Pavel", "Sfânta Maria" şi cel de la Lacu Sărat, de la Spitalul Nr. 1 "Sfântul Pantelimon", dar şi din donaţiile oferite de preotul Vatră de la Catedrala "Naşterea Domnului" Brăila şi de omul de afaceri Comşa, potrivit datelor furnizate de Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul primăriei. Momentan, centrul nu dispune de o sală de mese. Fiecare "îşi ia porţia în farfurie, în borcănele şi mănâncă în camere, însă din vară sperăm să construim şi o bucătărie, cu ajutorul domnului Comşa, care ne ajută mereu cu tot ce avem nevoie", ne-a spus Marian Bilan.

Asistaţi sezonieri cu "abonament" la Centru

Procedurile de internare sunt diferite pentru cei care vor să stea aici permanent. Aceştia trebuie să prezinte la Direcţia de Asistenţă Socială un dosar care să cuprindă adeverinţă de venit, dacă au, sau cu certificatul dacă nu au venituri lunare, cazier judiciar şi adeverinţă de la medicul de familie. Apoi completează o cerere de cazare, pe care trebuie să o aprobe primarul municipiului. Asistaţii din sezonul rece trebuie să facă o cerere de cazare pe perioada iernii, să prezinte o copie depă cartea de identitate şi o adeverinţă de la medicul de familie, precum că nu au boli contagioase. "Sunt mulţi care au venit şi nu au avut buletin, ne-am ocupat noi să le facem buletin, certificat de naştere. Sunt unii cu probleme, când au crize rup buletinele", ne-a povestit Marian Bilan. Există şi câţiva oameni ai străzii care se întorc anual pe perioada iernii în acest centru. "Acasă nu am posibilităţi să fac focul. Mă dor şi oasele, am 61 de ani şi nu mă pot descurca de unul singur, ce să fac. Atâta timp cât statul ne întinde o mână, ne folosim de ea", a ţinut să precizeze unul dintre cei internaţi pe perioada iernii.
Asistaţii pe perioada iernii, care au un comportament exemplar şi vor să beneficieze în continuare de un loc în acest cămin, primesc acordul din partea instituţiei să rămână în centru permanent.
Sebastian este doar unul din cei 85 care au fost internaţi din noiembrie până în prezent. El susţine mândru că a fost adus aici personal de primarul Simionescu. "Primarul m-a adus aici, vineri. M-a luat de la bloc de la Dorobanţi, dormeam acolo sub scări. Ziua mă duceam la muncă, dădeam zăpezile de la oameni. Acum stau aici", povesteşte el. Sebastian se va întoarce în scările de bloc de pe Dorobanţi în prima zi calendaristică de primăvară.
"Am fost la un cămin la Însurăţei, am stat până la vârsta de 18 ani şi pe urmă m-au dat afară. Pe perioada iernii stau aici, în rest, pe străzile din Brăila. Muncesc cu ziua, iau pe zi 50-60 de lei, depinde de ce muncesc", ne-a spus şi Marcela povestea sa.

Asistaţii împart pumni şi picioare sub adăposturile municipiului

Unii oameni ai străzii îşi bat joc de ajutorul oferit de municipalitate pe timp de iarnă. Deşi au un adăpost deasupra capului, mese calde pe zi şi ceaiuri, o parte a asistaţilor nu-şi pot ţine în frâu năravurile. Subiectul a fost adus în atenţia presei de către primarul Aurel Simionescu, care s-a plâns că nu prea are ce să le facă, decât să-i dea afară din centru. "Avem la adăpostul pentru oamenii străzii câţiva care s-au bătut între ei. A trebuit să mă adresez Poliţiei Locale. Deci, dincolo de faptul că primesc acolo o masă caldă, un ceai, oamenii respectivi sunt aşa cum sunt şi reacţiile sunt cele care sunt. La un moment dat mi s-a zis că «i-am dat afară pe doi inşi că s-au bătut, şi-au dat cu pumnii». Bun, i-am dat afară că nu aveam încotro, dar pe de altă parte riscăm să-i găsim îngheţaţi", a declarat Simionescu, în conferinţa de presă.
La rândul său, administratorul Centrului de Găzduire explică problemele cu care se confruntă lucrătorii instituţiei. "Sunt discuţii, într-adevăr. Vă daţi seama, unii suferă de boli psihice, alţii au probleme cu alcoolul. Ne jignesc, dar ce să le facem? O parte din ei merită un adăpost, alţii nu. Ca iarna asta n-a fost niciodată aşa de greu cu ei. Cele trei asistente din centru nu au fost bătute niciodată, dar un supraveghetor chiar a fost lovit atunci când l-a rugat pe unul din asistaţi să se trezească şi să-şi facă patul. S-a ales cu buza spartă", ne-a spus Bilan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro