Mergi la conţinutul principal

Casa Memorială "Panait Istrati", redeschisă pentru public

După doi ani în care s-au executat lucrări de consolidare şi amenajare, Casa Memorială "Panait Istrati" a fost redeschisă pentru public, sâmbătă, 16 aprilie. Data marchează împlinirea a 76 de ani de la trecerea în nefiinţă a unuia dintre cei mai cunoscuţi scriitori brăileni, dar şi a 21 de ani de la aşezarea crucii la temelia catedralei din Brăila. Evenimentul, la care au participat oficialităţi locale şi invitaţi din partea unor instituţii culturale din capitală, a fost binecuvântat de IPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos. "Poate că titlul cărţii lui Panait Istrati, «Spovedania unui învins», prin ceea ce vedem că face posteritatea, mi-aş îngădui să spun că devine mărturia unui biruitor. I-aţi făcut o catedrală şi o biserică în care slujeşte sufletului românesc şi Brăilei", a spus arhiepiscopul.

Cu ocazia inaugurării, directorul Muzeului Brăilei, prof. univ. dr. Ionel Cândea, a prezentat un scurt istoric al clădirii care-l găzduieşte pentru totdeauna la Brăila pe Panait Istrati. "După doi ani de lucrări de restaurare a centrului istoric, în care au fost incluse patru clădiri ale Muzeului, suntem la Casa Memorială «Panait Istrati» din Grădina Publică, acolo unde clădirea a fost reamenajată pentru a-l aduce pentru totdeauna acasă pe Panait Istrati, cel care a dus atât de departe numele şi renumele Brăilei", a spus Ionel Cândea, care a adăugat că acest lăcaş de cultură a fost înfiinţat în 1984, anul centenarului naşterii scriitorului. Invitat la eveniment, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Lucian Chişu, care a lucrat la Brăila între 1984-1990, a atras atenţia asupra valorii colecţiei adăpostite de Casa Memorială "Panait Istrati". "După evenimentul fericit al achiziţionării documentelor Cioran, documentele şi textele Panait Istrati de aici trebuie bine păzite deoarece cred că se ridică la sume fantastice, de sute de mii de euro", a spus Lucian Chişu. Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa directorului Muzeului de Istorie a României, Ernest Oberlander, în opinia căruia "Panait Istrati, împreună cu zestrea de clădiri şi monumente istorice a Brăilei, probabil va constitui o resursă, nu numai de mândrie locală şi naţională, dar va constitui, gestionată cu grijă, şi o importantă resursă economică pentru că, dacă România este cunoscută în multe locuri, aceasta se datorează şi acestui om extraordinar". După cum a precizat Zamfir Bălan, directorul adjunct al Muzeului Brăilei, care a contribuit la acestă reuşită muzeologică, expoziţia a avut la bază două repere: literatura lui Panait Istrati, graţie căruia Brăila a fost inclusă pe harta culturală a lumii, precum şi experienţa scriitorului în Rusia Sovietică, considerată o adevărată "lecţie". Casa memorială are două etaje, primul organizat pe mai multe săli, cuprinzând o expoziţie fotodocumentară, de carte şi obiecte personale aparţinând lui Panait Istrati, un patrimoniu de mare valoare, ce va intra din nou în circuitul public, cultural şi turistic, iar la mansardă este amenajat un spaţiu pentru activităţi şcolare şi literare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro