Casa Memorială “Ana Aslan”, în renovare completă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Casa Memorială “Ana Aslan”, în renovare completă

• lucrările sunt finanțate cu sume strânse din donații de Fundația ”Ana Aslan” • în proiect este implicată echipa maistrului constructor Teodor Gurgu, care doar ce a terminat lucrul la reabilitarea Casei Zamfirescu, de lângă Muzeul Brăilei

 

În centrul vechi al Brăilei are loc în ultima perioadă o benefică accentuare a reabilitării unor imobile foarte vechi sau de patrimoniu. Ultima aproape de finalizare - o adevărată bijuterie arhitecturală - este fosta Casă Zamfirescu, situată lângă Muzeul Brăilei. La reabilitarea acestei clădiri a contribuit și maistrul constructor Teodor Gurgu, de numele căruia se leagă numeroase intervenții asupra unor construcții reprezentative ale oraşului, înainte şi după 1990, inclusiv în zona Pieţii Traian. Mai nou, acesta a deschis două noi şantiere: la un imobil de lângă cinematograful ”Central” şi, îmbucurător, la Casa “Ana Aslan”, clădirea în care s-a născut și a copilărit renumita savantă brăileană a cărei activitate a fost dedicată binelui şi sănătăţii persoanelor în vârstă. Fină aristocrată, pedantă şi cu o viaţă tumultoasă, perseverentă şi luptătoare, exigentă dar şi o minte luminată (iar aprecierile pot continua), domnia sa a  înfiinţat primul institut de geriatrie şi gerontolgie din lume, unde s-au tratat regi, prinţi, şefi de state, artişti, dar şi oameni simpli. Totodată, a creat renumitele medicamentele Gerovital H3 şi Aslavital. S-a bucurat de o mulţime de titluri onorifice, academice, iar sute de pagini din presă, cărţi memorialistice, reportaje radio-tv i-au subliniat prodigioasa activitate, iar în Brăila o stradă, casa memorială şi două busturi îi poartă numele.

Imobilul natal al savantei, aflat în prezent în reabilitare, este situat la intersecția străzii Ana Aslan cu strada Hepites. Important de știut că în această casă nu a locuit doar familia Anei Aslan ci și alte două mari personalităţi ale Brăilei: pictorul Arthur Verona şi  doctorul/framacistul Constantin C. Hepites, autorul primei farmacopei  - manual de farmacie – din România. Casa, construită cu peste 170 de ani în urmă, avea interioare spaţioase, pian şi sofale/narghilele, mobilier de epocă, parchet, un baldachin, în curte un havuz şi tot ce era specific acelor ani de glorie ai Brăilei. Dar, inexorabil, patina timpului şi a vremii şi-a spus cuvânt asupra aspectului şi trăiniciei construcţiei; reabilitată sporadic şi cu tehnologia/materialele vremii.

 

Intră în acţiune Fundaţia “Ana Aslan”

Clădirea este rabilitată în prezent de Fundația ”Ana Aslan”, a cărei președintă, inimoasa doamnă Speranţa Prada, a declanşat o susţinută campanie pentru strângerea de fonduri cu sprijinul familiei şi al colaboratorilor/iubitorilor savantei. Cu atât mai meritoriu este faptul că dna Speranţa Prada a declarat că după reabilitare va ceda imobilul  (Casa “Ana Aslan”)… Primăriei Brăila. Un gest onorabil, de apreciat şi care, firesc, merită să fie sprijinit şi întregit material prin contribuţia autorităţilor brăilene şi a oamenilor de bine, patrioţi locali ai urbei. Asta deoarece renovarea/reabilitarea casei, dar şi a unei clădiri-anexă, implică alte cheltuieli, peste cele preconizate, în general de zeci de mii de euro.

 

Ce spun şi ce fac constructorii

Amănunte despre reabilitare aflăm de la maistrul Teodor Gurgu, care de 7 ani îi are alături pe ipsosarii săi specializaţi în reabilitarea clădirilor de epocă: Marin Minea, Costel Negoiţă, Ionel Samson şi Vasile Duţu. Ei vor lua totul de la “zero”, mai întâi la faţadă şi într-o curte interioară mică; foarte greu accesibilă din îngusta şi foarte periculoasa stradă Hepites, unde este un trafic auto intens, deoarece dinspre Călăraşi/Cuza spre Piaţa Traian se circulă pe un singur sens. Lucrările la imobil sunt prevăzute până în toamna acestui an şi constau în refacerea/decopertarea de la cărămidă a faţadei interioare; tencuieli pe 160 mp din totalul de 400 mp ai clădirii; înlocuirea acoperişului şi a burlanelor. Iar la a doua etapă, pentru faţadele exterioare de pe Hepites şi Ana Aslan, se vor ataca în funcţie de sumele primite. “Evident că în activitatea constructorilor sunt incluse şi interioarele, tâmplăria din lemn etc. Şi, cum ne-am învăţat, lucruri de mare fineţe şi răspundere. Este vorba de capiteluri, frize, console, ancadramente, cornişe etc. Pentru care vom executa perfect negativele şi matriţele specifice ornamentaţiei clădirii”, ne-a declarat maistrul Teodor Gurgu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro