Casa inteligentă există la Sibiu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Casa inteligentă există la Sibiu


Desprinsă, parcă, din filmele SF, această locuinţă a viitorului este invenţia unui student în primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, nepotul proprietarului casei. Tânărul, Iosif Băncioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa naţională a concursului internaţional de proiecte informatice „Infomatrix 2015".
„Este vorba de un modul al unei automatizări, modul controlat cu ajutorului unui PLC („Progammable Logic Controller"), care ajută la deschiderea unei uşi pe bază de senzori de mişcare, cititor de carduri şi interfon. Este interesant faptul că, prin adăugare de module I/O (input/output) se pot conecta diverşi senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diverşi parametrii, PLC-ul comandând diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transformă o casă obişnuită, în casa viitorului", a declarat Iosif Băncioiu.

Automatizare prietenoasă

Deşi arată de afară ca o casă obişnuită, cu nişte panouri solare pe acoperiş, casa viitorului de la Sibiu te surprinde încă de când îi păşeşti pragul. Îţi urează bine ai venit şi de îndată ce intri în living o muzică ambientală te înconjoară. „Welcome! You are home alone", spune o voce feminină când treci de senzorul de mişcare. Panoul de automatizare este conectat cu un panou discret din living, unde cei din casă pot apăsa diverse butoane, pe un „touchscreen". Astfel, poţi deschide sau închide jaluzele de la geamuri, esti trezit dimineaţa şi ţi se aminteşte să duci copiii la grădiniţă sau la şcoală. O automatizare prietenoasă, cum o numeşte Băncioiu, pentru că te ajută să faci economie la facturi. Spre exemplu, factura de curent este considerabil redusă. Deşi există întrerupătoare în casă, nimeni nu le mai foloseşte, pentru că totul este calculat în funcţie de lumina naturală de afară care inundă casa prin geamuri foarte mari. „Totul este pe bază de senzori de mişcare şi senzori de lumină. Dacă intensitatea luminoasă este mai ridicată, atunci nu se aprind becurile în casă", explică inventatorul.

Economii substanţiale la căldură

Cele mai mari economii se fac la căldură. Proprietarul, unchiul studentului, a recunoscut că a plătit doar 150 de lei factura la gaze într-o lună de iarnă, la o casă cu o suprafaţă de 230 metri pătraţi. „Acest sistem controlează şi partea de încălzire. Se face practic un schimb între panourile solare, şemineu, cu sistemul de încălzire integrat al apei şi centrala de încălzire pe gaz", a spus Iosif Băncioiu. Când familia nu este acasă sau doarme, gazonul este udat automat cu ajutorul senzorilor şi panoului de comandă din casă. „Are în software un interval prestabilit, mai exact noaptea, zilnic, în funcţie de umiditate şi viteza vântului. Dacă umiditatea este ridicată şi vântul bate destul de tare, nu porneşte sistemul de irigaţie. Practic, casa îţi udă gazonul şi când nu eşti acasă", a adăugat inventatorul.

Sistem de securitate

Poate cea mai importantă utilitate a acestui panou de automatizare, este sistemul de securitate. „În cazul încălcării perimetrului fără cartele de acces, proprietarul este anunţat prin SMS sau apel telefonic pe telefonul mobil. Dacă în curte se află o pisică sau un câine, stăpânul casei nu primeşte alarmă prin SMS, pentru că sunt mai mulţi senzori care sesizează asta. Accesul în casă se poate face pe bază de cheie sau card de acces", completează Băncioiu. Ce este special în cazul acestei automatizări este ceea ce se întâmplă în cazul unei pene de curent. Există autonomie de la 24 la 48 de ore, în funcţie de utilizare. Practic toate funcţiile se menţin şi dacă nu există alimentare cu curent electric timp de două zile. Pentru a construi panoul de comandă, circuitele şi a monta senzorii, Iosif Băncioiu a muncit doi ani, însă casa viitorului a început să funcţioneze de un an. Un asemenea sistem inteligent costă în jur de 25.000 de euro, doar componentele, potrivit inventatorului şi proprietarului casei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro