Casa de Furat Pensii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Casa de Furat Pensii

* ele sunt suspectate că ar fi făcut împrumuturi mari, folosindu-se de actele titularilor, şi reţineau necuvenit o parte importantă din bani * prejudiciul estimat depăşeşte 2 miliarde lei vechi

Dedesubturile unei afaceri murdare, care avea la bază împrumuturi făcute pe spatele unor bătrâni, încep să iasă la lumină la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Brăila. Ancheta internă demarată de conducerea instituţiei a scos la iveală faptul că numărul celor înşelaţi se ridică la peste o sută de persoane, iar acesta este doar vârful iceberg-ului, zilnic fiind descoperite noi cazuri. Mai grav este faptul că oamenii s-au trezit cu pensiile tăiate, în plină iarnă, când abia fac faţă cheltuielilor de întreţinere, după ce le-au fost aplicate popriri. Asta, din cauza neachitării unor împrumuturi la CARP, de care, în fapt, nu au beneficiat ei, ci alte persoane. Păgubiţii susţin că semnăturile lor au fost falsificate şi cred că acest lucru nu putea fi făcut decât cu implicarea unor angajaţi ai Casei. Cazul a ajuns şi în atenţia Poliţiei, care a demarat cercetări pentru a stabili care este adevărul, acestea fiind încă în desfăşurare.

Ziua de pensii, aşteptată cu nerăbdare de vârstnici, le-a dat unora dintre ei frisoane, luna aceasta, când au constatat cu stupoare că au primit mai puţini bani decât pe cupon. Pensionarii aflaţi în această situaţie s-au plâns că li s-au redus veniturile cu câteva milioane lei vechi, aflând ulterior că poprirea pe pensie a fost instituită din cauza unor datorii la CAR. "Am avut poprire de 360 lei, iar când am mers la CAR să întreb din ce cauză, mi s-a spus că am făcut un împrumut de 5.000 lei, însă eu nu ştiam nimic despre acest lucru. Mai mult, figuram şi ca girant pentru o persoană pe care nici nu o cunosc, care făcuse un împrumut de 4.000 lei. Am văzut actele, iar semnătura era falsă, mult diferită de a mea. Eu am un împrumut la CAR, dar de 2.000 lei, pentru care am plătit ratele la zi, ultima o am de achitat în luna aprilie", ne-a declarat Pavel C., unul dintre pensionarii care ne-au sesizat la redacţie cazul său.
Acesta nu este, din păcate, un caz singular. Totul a ieşit la iveală în luna ianuarie, când mai mulţi pensionari au fost înştiinţaţi de către CARP că au de achitat rate pentru împrumuturi. Cu această ocazie unii au descoperit că sunt buni de plată, figurând ca titulari ai unor împrumuturi sau giranţi pentru alte persoane, situaţie de care nu aveau habar. În prima săptămână a anului, câţiva pensionari nemulţumiţi au luat cu asalt ghişeele instituţiei cerând explicaţii pentru împrumuturile făcute în numele lor. Dacă atunci conducerea CAPR aflase doar despre un număr redus de cazuri, în prezent situaţia s-a complicat, peste o sută de persoane reclamând faptul că nu au beneficiat de sumele cu care figurează datoare în evidenţele instituţiei. "Am înaintat 105 dosare la Poliţie, prejudiciul estimat depăşind 2 miliarde lei vechi", ne-a precizat Ilie Dudulea, preşedintele CARP Brăila. Îngrijorător este faptul că numărul acestor cazuri continuă să crească de la o zi la alta. "Descoperim zilnic alte cazuri, deoarece noi invităm oamenii care nu plătesc ratele, la sediu, discutăm cu ei şi în acest fel ne dăm seama de situaţie", a adăugat Ilie Dudulea.

Două funcţionare, suspendate din serviciu

Cum este posibil ca peste o sută de persoane să cadă victime unei înşelătorii de asemenea proporţii? Imediat după descoperirea primelor cazuri, Comitetul Director al CARP Brăila a declanşat o anchetă internă, în urma căreia a luat măsura suspendării din serviciu a celor două funcţionare suspecte de a fi comis faptele. "Este vorba despre contabilă şi contabila şefă, care sunt surori şi pe care le-am suspendat, pe perioada cercetărilor penale, deoarece nu puteam desfăşura ancheta cu ele acolo", ne-a declarat Ilie Dudulea. În timpul anchetei interne s-a constatat că persoanele păgubite au încredinţat acte personale, respectiv cartea de identitate şi carnetul de membru, acelor funcţionare, pentru a le facilita obţinerea unor împrumuturi. Aşa se face că în documente au apărut semnături pe care oamenii nu le recunosc ca fiind ale lor. În realitate, valoarea împrumuturilor era mult mai mare, dublă sau chiar triplă (ajungând şi la 80 milioane lei vechi), decât sumele care ajungeau la pensionari. Pare incredibil, dar oamenii primeau banii fără să semneze niciun document. Totul, pe încredere, până la proba contrarie. Preşedintele CARP trage un semnal de alarmă, ca niciun membru să nu înstrăineze actele personale, considerând că mulţi dintre pensionarii păgubiţi au acum de pătimit şi din cauză că au fost creduli. "Oamenii trebuie să înţeleagă că documentele lor, carnetul de membru şi cartea de identitate, sunt personale şi nu trebuie să le dea altora, să nu facă astfel de greşeli", a atenţionat Dudulea.
Cazul este şi în atenţia poliţiştilor care au demarat încă din ianuarie o anchetă pentru a face lumină în acest caz. "În cauză s-a întocmit dosar penal. În urma plângerilor primite la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei de fapt şi propunerea soluţiilor legale", a declarat insp. Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

 

24carp1 Două angajate ale CARP au fost suspendate pe perioada desfăşurării anchetei Peste 1.000 de pensionari se împrumută lunar la CARP

 

Pentru foarte mulţi bătrâni, CARP reprezintă singura soluţie de a face rost de banii necesari să-şi plătească întreţinerea, exagerat de mare pe perioada iernii, medicamentele ori taxe şi impozite la stat, tot mai greu de achitat din pensie. Grăitoare sunt şi cifrele prezentate de conducerea CARP Brăila, care arată că din cei 48.600 membri cotizanţi, circa 1.000 - 1.200 contractează lunar împrumuturi în valoare de 35-40 miliarde lei vechi. Ilie Dudulea a ţinut să precizeze că, în ciuda neregulilor constatate, nu este afectată însă activitatea CARP, care continuă să dea împrumuturi în ritmul normal. "Avem, anual, cam 19.000-20.000 de contracte. Valoarea maximă a împrumurilor este de 10.000 ron, pentru cei care au pensie de minim 1.000 ron, iar valoarea de referinţă a dobânzii anuale este de 8%", a spus preşedintele CARP.
Deşi vârstnicii sunt consideraţi ca fiind printre cei mai buni platnici, în ciuda veniturilor mici pentru majoritatea dintre aceştia, mulţi nu mai fac faţă crizei economice. Odată cu creşterea numărului de împrumuturi, a crescut şi numărul celor care nu şi-au mai putut plăti ratele la timp, astfel că li s-a instituit poprire pe pensie. Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Brăila, în ianuarie au fost instituite 3.758 reţineri, dintre care 380 pensionarilor datori la CARP, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când au fost 3.027 popriri, dintre care 227 ca urmare a restanţelor la CARP.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro