Casa de Cultură se reinventează | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir

Casa de Cultură se reinventează

• începând cu 1 ianuarie 2025, Casa de Cultură a Municipiului Brăila va funcționa sub denumirea de Centrul Cultural și de Agrement ”Chira Chiralina” • decizia privind reorganizarea acestei instituții a fost luată, recent, de consilierii municipali, care au aprobat organigrama și statul de funcții al noului Centru, ce va funcționa cu un număr mai mare de angajați decât până acum• în cadrul ședinței extraordinare a noului CLM Brăila, din 31 octombrie, deja s-a votat și regulamentul de organizare și funcționare a Centrului • planurile municipalității pentru această instituție sunt mai ample și implică  promovarea valorilor culturale, a monumentelor istorice, organizarea de evenimente artistice, dar și de plimbări pe Dunăre

 

Se pregătește reinventarea Casei de Cultură a Municipiului Brăila începând cu 2025. Mai precis, în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal din luna septembrie a fost aprobată reorganizarea Casei de Cultură prin transformarea sa în Centrul Cultural și de Agrement ”Chira Chiralina”. La vremea respectivă, pe lângă această decizie s-a aprobat și organigrama și statul de funcții al noului Centru, totul valabil începând cu 1 ianuarie 2025. Iar în ședința extraordinară a CLM Brăila din 31 octombrie s-a mai făcut un pas în direcția amintită. A fost aprobat și regulamentul de organizare și funcționare al Centrului Cultural. Și după cum reiese din documentația proiectului privind reorganizarea Casei de Cultură, planurile municipalității pentru această entitate sunt unele destul ample și implică promovarea valorilor culturale ale Brăilei, monumentele istorice, organizarea de evenimente artistice și multe altele, printre care și plimbări de agrement pe Dunăre.

Revenind la reorganizarea Casei de Cultură, noua entitate ce va intra în rol de la 1 ianuarie, va avea ceva mai multe posturi decât există în prezent. Concret, va funcționa cu 31 de funcții contractuale, două de conducere și 29 de execuție. Adică managerul și contabilul șef – funcții de conducere, respectiv, 10 posturi de execuție la Compartimentul de implementare evenimente, 9 posturi la Compartimentul Administrare Portuară, 7 la Compartimentul financiar Resurse Umane, Administrativ și 3 la Compartimentul Juridic și Achiziții.

 

De ce a fost nevoie de reorganizarea Casei de Cultură

În raportul de specialitate al proiectului se precizează destul de detaliat cum s-a ajuns la acest pas legat de Casa de Cultură. Așa cum se știe, aceasta este o instituție publică, sub autoritatea CLM Brăila, în subordinea primarului, cu personalitate juridică, a cărui obiect principal de activitate este desfășurarea de manifestări specifice - spectacole, festivaluri, transport de agrement, proiecte și programe.

”Casa de Cultură a Municipiului Brăila a funcționat până în luna iunie 2024 cu un număr de 9 posturi, din care 1 post de conducere și 8 posturi de execuție, fiind organizate pe trei compartimente: compartimentul cultural-artistic, cu șase angajați, compartimentul financiar-contabilitate-administrativ, cu doi angajați și compartiment management, cu un angajat. Ca urmare a preluării Serviciului de Administrare Portuară (11 posturi) conform HCLM nr. 324/21.06.2024, au fost modificate și adaptate noii structuri Regulamentul de Organizare și Funcționare, Regulamentul Intern, Codul Etic, începând cu luna iulie a acestui an”, se menționează în raport.

Conform hotărârii aprobate in iunie de CLM Brăila, Casa de Cultură a ajuns să funcționeze cu 21 de posturi (1 de conducere și 20 de posturi de execuție), însă după cum explică aceeași sursă, această formulă ”nu corespunde nevoilor funcționale ale instituției”.

Motivul, după cum se mai arată în acest document, îl reprezintă faptul că în ultimii ani numărul evenimentelor s-a dublat, ”ca urmare a implicării autorităților locale în susținerea proiectelor comune”. Sunt amintite o serie de evenimente importante realizate de autorități: Festivalul Florilor, Festivalul Internațional de Folclor ”Lină Chiralină”, Zilele Municipiului Brăila, Festivalul Istoric Vladislav I, Festivalul Peștelui, Târgul de Iarnă. De asemenea, alte evenimente mai mici, dar și faptul că a crescut interesul publicului pentru obiectivele turistice: Teatrul ”Maria Filotti”, Piața Traian și Ceasul Public ce datează din 1909, Grădina Publică, Parcul Monument, bisericile și clădirile istorice vechi de sute de ani.

”Centrul Cultural și de Agrement «Chira Chiralina» va iniția și realiza programe culturale, în sensul unui ansamblu de proiecte desfășurate pe o perioadă de timp mai lungă și un spațiu mai larg; Va iniția și realiza proiecte culturale, în sensul desfășurări pe baza scopurilor și obiectivelor pe o perioadă determinată și un loc stabilit; Va iniția și realiza programe și proiecte specifice privind educația continuă și promovarea socială prin completarea educației de bază, formarea profesională continuă, educația civică, și educarea/cultivarea aptitudinilor și a intereselor individuale ale cetățeanului pentru îndeplinirea unui rol social activ”, se mai specifică în proiect despre planurile privind activitatea Centrului Cultural.

Tot în documentația aflată la mapa consilierilor se mai menționează că programele și proiectele culturale/artistice vor avea ca scop și obiective următoarele direcții de acțiune: literatură, carte, lectură, teatru, festivaluri, târguri, muzică, dans popular tradițional, arte vizuale, folclor, simpozioane științifice, cursuri, dezbateri etc. Programe și proiecte specifice educației continue și promovare socială. Realizare de plimbări pe Dunăre (de agrement) cu navele aflate în patrimoniul Casei de Cultură. Implementarea proiectelor culturale, sociale, educative și sportive aprobate prin hotărâri de CLM Brăila.

”În încercarea de a reînnoda tradiția, se propune înființarea în cadrul instituției a unui compartiment distinct care să repună bazele unui ansamblu folcloric, cu tineri atrași și pregătiți în cadrul instituției de cultură de către un personal specializat ce urmează să fie angajat în acest sens. Ansamblul nou creat ar avea misiunea să ofere publicului larg și mediului educațional creații cu specific folcloric realizate la un înalt standard de calitate artistică și educațională, valorificând folclorul muzical și coregrafic național, dar și local”, mai punctează sursa citată ca viziune de viitor.

 

Cum va fi organizat Centrul

Tot în proiect se menționează că această entitate nou creată va fi organizată într-o asemenea manieră încât, prin activitățile pe care le va desfășura și specialiștii pe care îi va coopta, ar trebui să ducă la creșterea interesului diverselor grupuri țintă față de folclorul românesc. Dar și să devină un mijloc de promovare la nivel național a valorilor folclorice ale comunităților ce trăiesc în Brăila. Activitatea instituției ar urma să se desfășoare în două direcții majore: cultural-artistică și educațională.

”Fiecare dintre aceste direcții sau componente vor face obiectul câte unui program separat, alcătuit la rândul său din mai multe proiecte, fiecare proiect urmând să fie implementat prin evenimente distincte sub forma spectacolelor, festivalurilor, acțiunilor cu specific educațional. Structurarea programelor și a proiectelor pe direcțiile menționate vor conduce la afirmarea ansamblului ca instituție de spectacole și concerte cu activitate continuă și coerentă, implicarea instituției în demersul de satisfacere a nevoii educaționale de cunoaștere a tradițiilor și moștenirii culturale (nevoie care se manifestă constant mai ales în mediul educațional românesc) și, nu în ultimul rând, susținerea demersului de păstrare și promovare a tradițiilor folclorice românești prin activități specifice de valorificare scenică a folclorului muzical-coregrafic”, se mai specifică în proiect.

De asemenea, se vorbește despre organizarea de curse pe Dunăre cu navele ”Chira Chiralina” și ”Lacu Sărat”.

”Compartimentul de Agrement are rolul de a valorifica potențialul turistic, zona Insula Mică a Brăilei și brațele fluviului Dunărea, dispunând de un fond turistic însemnat care poate fi exploatat prin realizarea unor plimbări regulate. În prezent, activitatea de turism pe Dunăre este practicată în cadrul instituției prin punerea la dispoziția publicului interesat a celor două nave aflate în patrimoniu, respectiv Nava Chira Chiralina și Nava Lacu Sărat”, se mai punctează în proiect.

Așa cum am amintit mai sus, din punct de vedere juridic și organizatoric, personalul Centrului Cultural și de Agrement ”Chira Chiralina” se va structura în personal de conducere – Manager și Contabil Șef - și personal de specialitate de execuție. Această instituție nou formată va prelua toți angajații Casei de Cultură a Municipiului Brăila.

Prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare spun că pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, se poate aproba înființarea de noi posturi începând cu data de 1 iulie 2024, în cazuri temeinic justificate, la nivel local numai cu aprobarea autorităților administrației publice locale, prin hotărâri ale consiliilor. Tocmai în acest context s-a luat decizia înființării a 11 posturi noi la această instituție, dintre care unul de conducere (contabil-șef) și 10 de execuție: 6 la Compartimentul Implementare Evenimente (1 referent literar/muzical/artistic, treapta I; un consultant artistic, grad IA, studii superioare; 1 coregraf, treapta I și 3 supraveghetori sală), 1 post la Compartimentul Juridic de Achiziții (inspector de specialitate, grad I, studii superioare), un altul la Compartimentul Financiar, Resurse Umane, Administrativ (post de execuție, inspector de specialitate, grad I, studii superioare). De asemenea un alt post la Compartimentul Administrare Portuară (inspector de specialitate, grad I, studii superioare).

Repartizarea numărului de posturi pe compartimentele funcționale ține de competența managerului instituției culturale, cu respectarea în cheltuielile de personal aprobate ca limită maximă în bugetul anual de venituri și cheltuieli. Acesta poate redistribui numărul de posturi pe compartimente, în funcție de particularitățile existente și funcționarea instituției.

 

Ce planuri există pentru «Chira Chiralina»

Din raportul de specialitate aflăm că: ”Centrul Cultural și de Agrement «Chira Chiralina» va iniția și desfășura programe în domeniul educației permanente, a culturii tradiționale, pentru promovarea valorilor culturale și artistice naționale, în scopul atragerii locuitorilor municipiului Brăila la activități culturale și formaționale, de tipul lecturii, divertismentului, stimulării interesului pentru muzică și dansuri populare tradiționale, pentru teatru și arte plastice”.

De asemenea, că acesta ar trebui să urmărească cu consecvență: promovarea în rândul membrilor comunității locale, în special în rândul tinerilor, a valorilor culturale, morale, estetice, artistice, tehnice românești și universale; stimularea interesului comunității pentru cunoașterea, conservarea și protejarea obiectivelor incluse în patrimoniul istoric local și național; evoluția imaginii existente și măsuri luate pentru îmbunătățirea acesteia; elaborarea și implementarea unor programe și proiecte specifice educației permanente; stimularea prin activități specifice a creativității tinerilor; inițierea unor manifestări culturale în domeniile teatru, arte plastice, muzică și dansuri populare tradiționale, cu caracter interjudețean și național; conservarea și promovarea tradițiilor locale, stimularea interesului locuitorilor pentru păstrarea și transmiterea acestora, precum și a meșteșugurilor și obiceiurilor moștenite de la generațiile anterioare; realizarea de plimbări pe Dunăre cu nava Lacu Sărat și nava Chira Chiralina.

Publicul vizat de Centru pe termen scurt îl reprezintă elevii, precum și publicul activ, fără limită de vârstă, interesat de fenomenul cultural divers, precum și de elemente care privesc obiceiurile și tradițiile locale. De asemenea, publicul defavorizat. Totodată, oamenii care frecventează deja instituția, pe care Centrul dorește să îi mențină aproape.

Centrul cultural va fi o instituție publică cu personalitate juridică, fiind organizată de către CLM Brăila și în subordinea autorității publice locale. Sediul Centrului Cultural rămâne la adresa Piața Poligon nr. 14, unde în prezent activează Casa de Cultură a Municipiului. Trebuie punctat și că acest Centru are și două filiale: una la Căminul Cultural Nedelcu Chercea (str. Comuna din Paris) și o alta la Căminul Cultural Radu Negru (str. Grigore Alexandrescu). Totodată, are în administrare, ca autoritate portuară și malul stâng al Fluviului Dunărea, în zona de responsabilitate km 170Â875 – km 175Â800, sector ce face parte din domeniul public al Municipiului Brăila, dat în administrare către această instituție.

 

S-a votat și Regulamentul după care va funcționa Centrul Cultural

În ședința extraordinară din 31 octombrie, noii consilieri municipali au aprobat Regulamentul de Organizare și Funcționare al Centrului Cultural și de Agrement ”Chira Chiralina”. La acest proiect, președintele de ședință, consilierul municipal SOS România, prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, liderul organizației județene a acestui partid, a dorit să facă o sugestie privind cursele pe Dunăre, precizând că nu ar fi rău dacă s-ar organiza și plimbări pe distanțe mai lungi decât se întâmplă în prezent.

”Aș vrea să fac o precizare în legătură cu activitatea în domeniul turistic al acestui centru nou înființat. Am văzut că în partea de nave pe care le avem și de agrement, nu s-a stabilit exact modul de activitate. Știu că se făceau mici excursii în jurul Brăilei, până la port, până la Insula Mică a Brăilei. V-aș propune să aveți în vedere ca aceste plimbări de agrement să aibă și un traseu mai lung, respectiv cel puțin până la Galați sau dacă nu până la Sulina. Când eram ghid, am făcut multe excursii din Brăila până la Sulina sau Sfântu Gheorghe și bănuiesc că sunt mulți care ar dori să facă astfel de excursii de agrement”, a spus Alexandru.

Ambele proiecte legate de Centrul Cultural au fost aprobate cu unanimitate de voturi în CLM Brăila.

Reamintim că, tot în ședința din luna septembrie, consilierii au aprobat evaluarea activității managerului Casei de Cultură a Municipiului Brăila, Emanoil Ciucașu, declarându-se mulțumiți, dar venind și cu unele sugestii. Acesta a obținut nota 9,15 pentru activitatea celor patru ani de management, din 2020 până în iunie 2024.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro