Mergi la conţinutul principal

100.000 lei, gazele la „Casa Albă“

* președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a confirmat ieri faptul că factura cea mai recentă la gaze a Palatului Administrativ se ridică la 100.000 lei, dublu față de precedenta * acesta și-a exprimat speranțele că subvenția propusă de Guvern va produce efecte * atât Chiriac cât și primarul Marian Dragomir au criticat măsurile luate de Executivul precedent în privința liberalizării pieței la energie, fără vreo strategie sau un plan de rezervă

 

Această iarnă a venit cu facturi uriașe la gaze și pentru autoritățile brăilene, nu doar pentru utilizatorii casnici. Cea mai recentă factură emisă pentru gaze în cazul Palatului Administrativ se ridică undeva la 100.000 lei (1 miliard lei vechi). Informația a fost confirmată, ieri, de președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, cu precizarea că această sumă urmează să se împartă la trei. Mai precis între CJ, Primăria Municipiului Brăila și Prefectură, instituțiile care își desfășoară activitatea în incinta Palatului Administrativ, clădirea pe care mulți brăileni încă o mai numesc „Casa Albă”. Întrebat în legătură cu suma ce trebuie achitată pentru energie electrică, președintele Consiliului nu a putut oferi un răspuns concret la momentul discuției, însă a precizat totuși că este mult mai mică decât aceea din factura de la gaze.

Da, ultima factură a venit de un miliard lei vechi. Este dublu față de ce a fost data trecută la gaze. Dar ținând cont că se va da legea aceasta cu subvenționarea, presupun că vom plăti subvenționat pe Palatul Administrativ. Suma aceasta se va împărți la trei. Pentru că sunt trei instituții acolo: Prefectura, Primăria și Consiliul Județean. O să facem împărțirea facturii pe toate trei. Suntem pe paușal, pe numărul de camere. Se face un calcul și se trimite din factura totală cotă parte către Primărie și Prefectură, pe spațiile pe care le ocupă. La energie electrică nu știu să vă spun exact cât este, dar mult mai puțin”, a declarat Chiriac.

Președintele CJ Brăila a comentat și modul cum fostul Guvern a gestionat problema liberalizării pieței energiei. Acesta a punctat că lucrurile ar fi trebuit tranșate mult mai rapid. În schimb, România a pierdut timp prețios cu discuții despre subvenționare sau plafonarea prețurilor, a atras acesta atenția.

”Trebuia luată o hotărâre de anul trecut. Ținând cont că alte țări au luat decizii mult mai rapid. Noi am tot tărăgănat-o cu subvenționarea sau plafonarea prețurilor. Dar să sperăm că situația se va redresa și că vom ajunge într-un punct de normalitate”, a mai comentat acesta.

 

Primarul Marian Dragomir, și mai critic la adresa fostului Executiv

Tot despre facturile la gaze și la energie a vorbit și primarul Marian Dragomir, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a dorit să precizeze că, spre deosebire de primăriile de comune, la nivelul Municipiului Brăila nu sunt probleme la plata facturilor, deoarece și veniturile sunt mult mai mari. Acesta și-a exprimat totuși speranța că măsurile luate de actualul Executiv să producă efecte cât mai rapid, în special pentru populație.

”Așteptăm acum să vedem care este impactul măsurilor luate de Guvern. Sperăm să fie unul pozitiv. Pentru că problema cea mai mare nu este neapărat la Primărie, ci se va reflecta în factura pe care o vor primi utilizatorii casnici. Cetățenii la apartamente sau case. Noi, de bine, de rău, am încheiat și anul trecut cu un excedent de 56 milioane lei. Este un excedent pe care îl putem folosi anul acesta în investiții. Și atunci, putem să ne asigurăm alte sume pentru plata facturilor. Dar repet, această liberalizare a pieței energiei și gazelor a fost făcută haotic, fără niciun fel de resposabilitate sau previziune și efectele se văd acum, din păcate. Măsurile pe care le-a luat Guvernul, din punctul nostru de vedere sunt foarte tardive. Cred că mai mult au stat să negocieze și să se certe, decât să ia măsuri concrete mult mai rapid”, a declarat edilul-șef.

Dragomir a afirmat că fostul Guvern nu a avut capacitatea de a anticipa haosul care a apărut pe piața energiei sau faptul că statul va pierde controlul total pe un segment atât de important. Mai mult, primarul spune că în momentul în care au realizat gravitatea situației, guvernanții au preferat să pună pe primul plan ”orgoliul politic” și nu interesul cetățenilor, iar măsuri s-au luat extrem de tardiv.

Cât despre excedentul bugetar, edilul-șef a explicat că provine din diverse proiecte. Mai precis 12 milioane lei din avansul din partea finanțatorului pentru proiectele pe fonduri europene, bani care nu pot avea altă destinație. Iar restul de 44 milioane lei din diferite economii la anumite lucrări sau din secțiunea de funcționare, unde Primăria a preferat să funcționeze cu o schemă incompletă de personal.

Tot legat de facturi, Dragomir a dorit să mai precizeze că pentru iluminatul public, inclusiv cel de sărbători, factura pe care municipalitatea trebuie să o plătească este de 552.000 lei.

 

Spitalele și școlile, cu «nodul în gât»

Întrebat în legătură cu Spitalul Județean de Urgență Brăila, președintele Consiliului Județean Francisk Chiriac a precizat că deocamdată nu are o situație clară din partea managerului Delia Râșnoveanu în privința facturilor. Chiar și așa, acesta a dorit să puncteze că nici SJU Brăila și nici Spitalul de Pneumoftiziologie nu vor avea probleme, chiar și dacă facturile nu vor fi subvenționate. Chiriac a dat garanții că pacienții nu vor rămâne fără căldură sau electricitate.

"La spital nu am informații privind facturile, deocamdată. I-am spus doamnei manager ca în momentul când vine factura să mă anunțe și pe mine ca să știm cât este și cum gestionăm. Dar și la spital presupun că va fi subvenționată factura. Dacă nu, chiar dacă va veni factura mare, în momentul de față spitalul are bani. Deci nu va fi sub nicio formă sub semnul întrebării, să se pună problema de a opri căldura sau energia electrică în Spitalul Județean. Iar acest lucru este valabil și la spitalul de Pneumoftiziologie. Astăzi (n.r. - miercuri) am suplimentat ordinea de zi a ședinței ordinare din această lună, cu proiectul privind bugetul anului 2022. Pentru că nu am reușit ieri (n.r. - marți) când am dat ordinea de zi să prindem și acest proiect. În buget am prins și sumele care vor fi date către Spitalul Județean de Urgență și către cel de Pneumoftiziologie. Vă asigur, sunt sume consistente. Pentru plata utilităților, medicamentelor etc. Exact cum am procedat în fiecare an. Nu vom lăsa niciodată aceste două spitale să nu funcționeze în parametri normali!", a explicat Chiriac.

În ceea ce privește grădinițele, școlile și liceele, primarul Marian Dragomir ne-a explicat că totul este gestionat de către fiecare unitate de învățământ în parte din banii primiți de la Centru.

n funcție de numărul de elevi, unitățile de învățământ primesc o sumă de bani. Din aceasta își plătesc cheltuielile de funcționare, iar pentru cheltuielile de investiții vin la Primăria Municipiului Brăila. Cam așa se departajează lucrurile", a afirmat edilul-șef. Deocamdată, școlile din Brăila încă nu au primit facturile pentru luna în curs, dar responsabilii acestor instituții se așteaptă la ce-i mai rău.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro