Skip to main content

CAS se va calcula la venitul brut lunar achitat din fondul de salarii

Noile norme de aplicare a Legii pensiilor, publicate, miercuri, in Monitorul Oficial, stabilesc, in plus, fata de cele aflate in vigoare pina acum, patru categorii de venituri pentru care urmeaza sa fie incluse in venitul brut lunar si pentru care se va plati contributia de asigurari sociale (CAS).
Normele vin in explicitarea legii modificate a pensiilor, votata de Parlament in urma cu doua luni, care a modificat baza de calcul pentru CAS. Legea modificata prevede ca baza de calcul este formata din "venitul brut realizat lunar" in locul sintagmei "salariile individuale brute realizate lunar". Normele precizeaza ca legea are in vedere doar venitul brut realizat lunar achitat din fondul de salarii.

Mai nimic nu scapa impozitarii

Astfel, fata de baza de calcul folosita in prezent, vor fi impozitate sumele din plata cu ora, garzi, indemnizatii clinice, sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori.
Sumele care se supun impozitarii conform normelor aflate in vigoare sint incluse si in baza de calcul reglementata de normele publicate miercuri, cu o singura exceptie: drepturile in natura acordate salariatilor sub forma de remuneratie.
Contributia se va plati, in continuare, pentru salariile de baza brute, inclusiv indexari, compensatii, indemnizatii de conducere, salarii de merit si alte drepturi care fac parte din salariul de baza, pentru sporurile, indemnizatiile si sumele acordate sub forma de procent din salariul de baza brut sau sume fixe, sumele platite din fondul de salarii pentru timpul nelucrat si sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie platite din fondul de salarii. De asemenea, vor face parte din baza de calcul premiile anuale si cele din cursul anului sub diferite forme, altele decit cele reprezentind participarea salariatilor la profit, al 13-lea salariu, primele de vacanta, aprovizionarea de iarna, primele acordate cu ocazia sarbatorilor nationale sau religioase.

Scutirile ramin

Scutirile de la plata contributiei de pensie prevazute de actuala lege a pensiilor sint mentinute: drepturile platite in cazul incetarii raporturilor de munca, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor, sumele reprezentind participarea salariatilor la profit, premii si alte drepturi exceptate prin legi speciale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu