Omul de afaceri Gheorghe Caruz s-a arătat supărat pe actualul Guvern în problema TVA la carne. În calitate de preşedinte al structurii locale a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Caruz a subliniat că neintroducerea, din ianuarie 2015, a măsurii reducerii TVA la carne este o mare greşeală, întrucât statul pierde milioane de euro din evaziune, pe când modificarea cotei TVA ar fi dus, în final, la o colectare mai eficientă din piaţa cărnii. "Este o măsură bună aplicată pentru turism reducerea TVA-ului, din ianuarie 2015. Din păcate, nu acelaşi lucru s-a reuşit pentru carnea de porc şi ni s-a spus că, până în iulie anul viitor, nu se va acorda TVA de 5% la carne. Este un lucru total greşit din partea Guvernului şi total neeconomic, pentru că evaziunea la carnea de porc este undeva la 60 - 70%! Sunt convins că dacă se reducea cota la carne, nimeni din piaţă nu-şi permitea să mai facă evaziune. Că nu riscă nici un om, pentru 5 procente, să facă evaziune. Probabil o lună, maxim două, nu s-ar mai fi încasat la buget, cât se încasa din TVA 24%, dar după aceea sigur se întâmpla aşa cum a fost şi la pâine, adică s-ar fi încasat mai mult decât se realiza înainte de reducerea TVA. Dar nu s-a înţeles acest lucru de către factorul decizional, iar vinovat de această nereuşită este şi patronatul nostru, că nu a reuşit să demonstreze suficient de bine primului ministru şi Guvernului că, dacă se aplica această măsură şi la carnea de porc, ar fi fost în câştig, atât statul, prin încasarea de sume mai mari la buget, cât şi crescătorii de porci", a spus Caruz, subliniind că cea mai mare evaziune din domeniul cărnii e produsă prin importuri, cunoscut fiind faptul că România importă mai multă carne decât produce. De asemenea, sursa citată a mai spus că o altă metodă evazionistă este vânzarea cărnii fără bon fiscal. "Înţeleg că nu sunt bani la buget, dar de aici şi până la a nu face nici măcar lucruri mici să sprijine crescătorii de animale şi zootehnia, în special, este o enormitate. Ar fi putut, foarte bine, să fie sprijiniţi în etichetarea cărnii şi a produselor din carne provenită din ţara noastră. Sunt convins că românii ar fi ales din galantare produsele autohtone, pentru că sunt mai gustoase".
Reamintim că, la aproape un an de la instituirea măsurii de reducere a TVA la pâine de la 24 la 9%, Finanţele au publicat un studiu din care reieşea că, în perioada septembrie 2013 - iunie 2014, evaziunea fiscală la pâine a înregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei. Pe baza cifrelor din acest studiu, Guvernul actual a lăsat să se înţeleagă că ar urma măsuri similare şi la alte categorii de produse şi servicii. Numai că, de la 1 ianuarie 2015, modificarea de cotă se aplică doar în turism, promisiunea fiind că, abia din a doua jumătate a lui 2015, ar veni rândul cărnii pentru "tăierea" TVA-ului.