Mergi la conţinutul principal

Caruz se simte victima unei campanii orchestrate politic

Omul de afaceri Gheorghe Caruz se simte nedreptatit de cei care il acuza ca ar fi vinovat pentru mirosul pestilential din oras. Acesta admite ca are o parte din vina, dar numai una mica, in comparatie cu celelalte cauze care, in opinia lui, duc la situatia in care brailenii sa nu mai poata deschide geamurile, in unele zile, ca sa nu se intoxice din cauza duhorii. Caruz ne asigura ca este si el preocupat de aceasta chestiune, dat fiind ca simte si el mirosul respectiv, dar simte ca nu este apreciat destul pentru investitiile pe care le face "din banii lui" la complexul de porci de la marginea orasului: "Dvs. luati in deridere ce spun eu, dar de ce nu vreti sa verificati daca este adevarat sau nu? Eu cred cu adevarat ca aceste animale care se cresc in gospodarie, canalizarile care din cauza secetei nu s-au mai spalat si toata mizeria aia a inceput sa fermenteze, alaturi de mirosul de porci, face ca viata in orasul Braila sa fie insuportabila. Daca eu as inchide complexul miine, cred ca vom avea aceleasi probleme in Braila, daca nu eliminam celelalte surse. Pe perioada in care exista acel miros, eu nu am fost in Braila, am fost plecat, dar de cind am venit eu, mai este vreun miros? Nu. Si complexul de porci este tot acolo. De ce nu este miros? Simplu: a venit ploaia si a spalat atit canalizarile si dejectiile de la animalele din gospodariile populatiei. Sint suparat pentru ca voi n-ati aratat eforturile deosebite pe care eu le-am facut, ca sa se inlature aceasta problema. Noi avem investitii foarte mari, o sa vedeti ca la sfirsitul anului o sa fiti uimiti de acestea. Facem experiente cu firme din Germania, care sa inlature complet mirosul. Am facut experiente cu anumite substante care se dau in hrana porcului si care sa faca sa nu mai miroasa dejectiile si se pare ca au dat rezultate. O alta solutie in studiu este sa facem o statie de biogaz, care sa produca energie electrica. Dar asta nu se face batind din palme, sint investitii foarte mari si eu nu ma pot hazarda sa dau drumul la o asemenea investitie pina nu sint convins ca aceste masuri sint si eficace. Pe de o parte, pierd banii mei, pe de alta, si eu stau in aceeasi zona si miros aceleasi mirosuri pe care le mirositi si dvs.".

"Avem 250 de mii de locuitori. Ei isi fac nevoile zilnic, nu?"

Caruz este convins ca toate discutiile si comentariile din ultima vreme, pe tema mirosului pestilential din oras, fac parte dintr-o campanie orchestrata impotriva sa, pe motivatii strict politice: "Sint fara discutie tinta unei campanii si asta numai pentru faptul ca sint membru PNL, sa fie foarte clar. Nu se poate explica altfel ce se intimpla, pentru ca toti cei care au venit si m-au controlat, din afara judetului, au constatat ca nu de la mine e mirosul. Au venit si au masurat gazele, amoniacul, sulful si au constatat ca in complex mirosul era mult mai scazut decit in oras. Mai mult, eu am cumparat un aparat care poate sa masoare in orice moment emisiile de gaze, am dat zeci de milioane de lei. Cind au venit si au masurat, s-a constatat ca la 200 de metri de complex, mirosul era, dar nu insuportabil, iar in oras, era mult mai puternic. Ce vreau sa spun este ca in treaba asta, daca vrem sa facem ceva, trebuie sa facem cu totii. In plus, nimeni nu este vinovat ca anul acesta a fost seceta, n-a plouat si canalizarile s-au infundat cu toate mizeriile, ca vorba aia, avem 250 de mii de locuitori. Ei isi fac nevoile zilnic, nu? Ce sa faci, daca nu se scurg, pentru ca nu se spala, ca nu e suficienta apa si cind vine ploaia, spala cu totul. Avem niste dopuri care se formeaza pe canalizare si daca nu e apa, ramin asa. Ati vazut ca unii reclamau ca la gura de canalizare de linga complex miroase puternic. Complexul nostru are sistem propriu de canalizare, nu are legatura cu reteaua orasului, deci nu de acolo vine mirosul! In plus, in zona sint mormane de gunoi care miroseau pestilential, la acel moment. Sint gunoaie aruncate de cetateni, care fermenteaza si toate astea adunate dau mirosul despre care vorbim. Eu nu spun ca acest complex al meu nu creeaza probleme. Dar el creeaza probleme, probabil, dintr-un an de zile, doar 10 zile, nu in fiecare zi".
Omul de afaceri ameninta ca daca i se tot aplica amenzi, va renunta sa mai faca investitii pentru protejarea mediului sau, oricum, nu le va mai face inainte de termen, asa cum avea de gind. El se simte nedreptatit si in legatura cu amenda de un miliard primita recent, mai ales ca, spune el, comisarii Garzii de Mediu puteau sa-i dea o sanctiune mai mica: "Noi am facut investitii an de an, dar daca dau banii la amenda, nu mai fac nici o investitie in plus. Daca mi se iau banii si nu se intelege ca ei erau repartizati ca sa fac ceva, voi stopa toate celelalte investitii. S-a spus ca au gasit niste cadavre de animale si de-aia mi-au dat amenda. Acolo a fost un put sec al complexului de pe timpuri si s-a aruncat acolo, in el. Acolo a fost aruncat un strat de pamint, cind a venit ploaia l-a spalat si au iesit cadavrele de animale. Dar nu sint eu vinovat pentru treaba asta, si sa ma amendeze si cu un miliard de lei! Putea sa-mi dea mai putin, sa ma oblige sa fac ceva, dar e clar ca e venita cu dedicatie. Mi-au trimis amenda prin posta, ca n-au avut curajul sa vina la mine la firma cu ea".
In legatura cu modalitatea in care a fost transmisa amenda la firma lui Caruz, comisarul-sef al Garzii de Mediu Braila a declarat: "Aceasta este o procedura legala si mai mult de atit nu comentez. Nu vreau sa intru in polemica prin ziare cu domnul Caruz".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu