Caruz ameninţă că îşi lasă porcii să moară! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Caruz ameninţă că îşi lasă porcii să moară!

Afaceristul brăilean Gheorghe Caruz a stârnit ieri un mic scandal în cadrul Comisiei de dialog social ce a avut loc la Prefectura Brăila. Mai exact, fostul preşedinte al Patronatului Român al Cărnii de Porc a ţinut să îşi exprime nemulţumirea faţă de "nedreptăţile" pe care consideră că i le-a făcut conducerea centrală a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). "Aş vrea să ridic o problemă aici, deşi îmi dau seama că o ridic degeaba, pentru că nici cele care au depins de judeţ nu s-au rezolvat şi nici nu ştiu dacă mai are sens să particip la aceste şedinţe, atâta timp cât nu se ia nicio măsură. Lipsa de responsabilitate e de sus în jos, până la ultimul, şi totuşi sunt multe salarii bune pentru această treabă şi nu consider că e normal", şi-a început Caruz intervenţia în cadrul şedinţei amintite.
"Aş ridica o problemă care este foarte gravă, pentru că se ştie de toată lumea că subvenţiile de bunăstare n-au fost aprobate de Bruxelles pentru plată decât după un an de zile. Guvernul României a găsit soluţii şi a spus «o să vă dăm nişte adeverinţe cu care să vă duceţi la bancă să luaţi credit şi când o să le primiţi, noi o să eliberăm în locul dumneavoastră sumele respective la bancă». Dacă până anul trecut treaba a fost în regulă, eu dându-mi demisia de la preşedinţia Patronatului, a rămas altcineva care n-a ştiut ce să facă şi s-a trezit acum că în contractele cu băncile s-a trecut că, în caz că nu se recuperează suma, aceasta se îndreaptă asupra agentului economic", a continuat acesta. Afaceristul a explicat că nu i se pare normal ca în condiţiile în care plăteşte pentru Fondul de Garantare să se întâmple aşa ceva. "Întrebarea mea firească este: pentru ce plătesc la Fondul de Garantare dacă se îndreaptă împotriva mea? Pentru că băncile vin şi spun: «cum să-ţi dau, dom'le, credit dacă n-ai o situaţie ca lumea?". La ora actuală, numai săptămâna trecută au intrat în faliment 200 de firme de creştere a porcului în România. Probabil că acest sector se va distruge complet. Nu există sprijin şi aici eu consider că APIA a făcut un abuz extraordinar de mare şi aş vrea ca să fie trecut şi de aici să pornească ideea că nu se poate ca acele sume care nu se plătesc de APIA, să fie suportate tot de agentul economic. Agenţii economici care există sunt cu un picior în groapă şi cu unul pe pământ, toţi, datorită faptului pe care îl cunoaşteţi cu toţii", a comentat omul de afaceri.

"Îţi vine să laşi totul şi să spui să se ducă naibii pentru că nu se mai poate!"

Mergând pe aceeaşi linie, Gheorghe Caruz a continuat să îşi exprime nemulţumirile în faţa comisiei şi a subprefectului Veronica Macri. "Au fost 2.000 de ferme cu dioxină în Germania, nu s-a aruncat şi nu s-a ars un kilogram de carne, cum am făcut noi cu păsările. Toate au ajuns pe piaţă, preţul la carnea de porc s-a înjumătăţit, în timp ce cerealele au crescut din 2010 în 2011 de la 90 de euro pe tonă, la 270 de euro pe tonă... Toţi care au fost prinşi fără furaje până la noua recoltă au avut de pierdut şi li s-a închis activitatea, au mai rămas foarte puţini. Eu consider că lipsa asta de respect pentru cei care muncesc şi trudesc în acest sector deosebit de greu - pentru că nu ai zi, nu ai duminică, n-ai Paşte sau Crăciun, de fiecare dată trebuie să fii prezent acolo şi e şi mirositor -, ar trebui să fie un pic mai mică. Îţi vine să laşi totul şi să spui să se ducă naibii pentru că nu se mai poate! E o lipsă de la toate nivelele de răspundere şi respect faţă de ceea ce facem noi", a mai adăugat sursa citată. Afaceristul s-a plâns cu această ocazie şi de faptul că i-a fost oprită alimentarea cu electricitate din cauza unor probleme semnalate de Electrica SA. "Cei de la Electrica susţin că transformatoarele nu sunt ale mele, deşi sunt luate prin licitaţie publică de la lichidator. M-am dus să îmi dea ordonanţă de urgenţă, mi-a dat-o la două zile şi nu s-a pronunţat judecătorul nici acum. Întrebarea mea este oare aşa trebuie să se procedeze? În timpul ăsta animalele mor, nimeni nu răspunde. Ar trebui şi cred că aşa o să fac, o să las să moară toate şi să vedeţi ce o să păţiţi în Brăila cu atâtea mii de porci morţi!", a ameninţat Caruz. "Vedeţi dumneavoastră, dacă procedaţi în felul ăsta şi nu mă apăraţi de cei care fac abuzuri se poate şi asta! Am ridicat problema că nu mi-a dat autorizaţie de funcţionare, am cerut să vină să vadă dacă platforma este bună sau nu este bună, pentru că este o aberaţie ce susţin aceste persoane, care la comanda nu ştiu cui fac ce fac. N-aţi răspuns nici până acum", a mai reproşat acesta administraţiei locale. Răspunsul venit din partea subprefectului a fost unul foarte scurt: "Fiecare trebuie să îşi facă datoria şi trebuie să îşi facă treaba, noi, ca Instituţie a Prefectului, nu ne putem amesteca în astfel de probleme. Aceşti oameni nu sunt în subordinea mea sub nicio formă", i-a spus Veronica Macri milionarului.

Răspunsul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură

Aflată la şedinţa amintită, Daniela Militaru, directorul executiv APIA Brăila, a ţinut şi ea să îi ofere un punct de vedere lui Gheorghe Caruz. Aceasta i-a explicat omului de afaceri că filiala locală pe care o conduce nu face decât să respecte ordine venite de la nivel central. "Toate convenţiile cu băncile, centrele judeţene le primesc de la APIA centrală. Aceasta este cea împuternicită de a face convenţii cu toate băncile, acestea având în Bucureşti sediile generale, celelalte din judeţe fiind sucursale. Motiv pentru care, ceea ce primim, punem în aplicare. Cu domnul Caruz avem o relaţie instituţională foarte bună, dumnealui a depus la noi. Dăm curs cererilor sale, dar trebuie să respectăm exact ceea ce ni se trimite şi nouă, pe cale ierarhică, de la APIA centrală", i-a spus aceasta.
Reamintim că autorităţile de mediu au închis în luna ianuarie "Complexul de Porci" al familiei Caruz. Măsura a fost luată după ce firma în cauză nu a respectat prevederile autorizaţiei integrate de mediu, prin care se obligase ca până la 31 decembrie 2011 să realizeze anumite investiţii destinate protecţiei mediului. Era vorba despre modernizarea staţiei de epurare care deserveşte halele de porci, astfel încât apele uzate evacuate în Dunăre să aibă concentraţiile de substanţe poluante încadrate în limitele legale. Modernizarea staţiei de epurare şi a sistemului de evacuare a apelor uzate ar fi dus, implicit, la diminuarea mirosului provenit de la crescătoria de porci. În prezent, firma "Caruz" SA încă mai funcţionează pe platforma Baldovineşti, deţinând un efectiv de 6.000 de porci.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro