Mergi la conţinutul principal

Cartierul Tinerilor, blocat de prețuri

* primarul Marian Dragomir a afirmat într-o conferință recentă faptul că în ultimii ani a constatat că s-au construit tot mai puține locuințe pe terenurile atribuite gratis de municipalitate, probabil din pricina exploziei prețurilor la materiale * viceprimarul Alexandru Jantea a prezentat o situație exactă privind locuințele construite în baza Legii 15/2003 de la momentul zero și până în prezent * acesta ne-a informat și câți beneficiari au renunțat la proiect, câte loturi mai sunt diponibile, dar și câte cereri sunt înregistrate la Primărie în speranța unor noi atribuiri

 

Primăria Municipiului Brăila a cam ajuns, din păcate, la fundul sacului în privința atribuirii de terenuri în baza Legii 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Mai precis, în momentul de față au mai fost identificate doar două loturi de teren ce s-ar preta unei asemenea destinații, deși municipalitatea înregistrează în prezent undeva la aproximativ 3.000 de cereri pentru noi atribuiri. Discutăm despre beneficiari cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani la momentul atribuirii.

Primarul Marian Dragomir a vorbit recent despre acest subiect, în cadrul unei conferințe de presă, în care a subliniat că în ultimul an a constatat faptul că tot mai puțini dintre beneficiarii care au primit teren au avansat cu lucrările la locuințe. Potrivit edilului-șef, probabil că a contat foarte mult explozia prețurilor la materialele de construcții și la utilități. Ei bine, plecând de la acest aspect, am încercat să obținem o situație completă privind toate aceste terenuri atribuite în baza Legii 15, în Municipiul Brăila de la momentul zero și până în prezent. Un răspuns a venit dinspre viceprimarul Alexandru Jantea. Acesta ne-a informat că din anul 2003 și până în prezent au fost atribuite 524 de loturi de teren pe Legea 15 la Brăila. Tot de atunci au început și finalizat construcția caselor un număr de 481 de beneficiari. Totuși, pe parcursul ultimilor ani au fost și persoane care au renunțat din varii motive sau care nu au reușit să își demareze construcțiile și au rămas fără terenurile primite. Mai precis, Consiliul Local Municipal a încetat aplicabilitatea hotărârilor de atribuire de loturi de teren în baza Legii 15/2003, în cazul a 199 de beneficiari, ca urmare a nerespectării condițiilor de atribuire prevăzute la art. 19 din HCLM 475/17 septembrie 2020.

”Locurile libere rezultate au făcut obiectul atribuirii următorilor beneficiari din «lista cu poziții ocupate de solicitanți, pe baza criteriilor de departajare, conform punctajului obținut», ca urmare a documentelor depuse la dosar, aprobată prin Hotărâre de Consiliul Local Municipal”, a declarat Jantea.

Cu alte cuvinte, atribuirea se făce într-un flux continuu. Dacă un beneficiar renunță sau nu respectă termenii, locul îi este luat de următorul la rând de pe lista cu persoanele ce au întrunit condițiile de eligibilitate.

Ca o noutate, viceprimarul ne-a mai precizat că beneficiarii care și-au rezervat un lot de teren în cadrul ședinței publice din anul 2020 sunt în perioada de obținere a autorizației de construire.

 

Care sunt regulile

În linii mari, cei care au obținut terenuri în mod gratuit de la Primărie au trei ani la dispoziție să realizeze casele. Mai precis, edificarea de locuințe se realizează conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările și completările ulterioare, ne-a explicat Jantea.

”Conform prevederilor art. 19 din HCLM nr. 475/17.09.2020 privind «Aprobarea Regulamentului privind stabilirea metodologiei de atribuire gratuite, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani a unei suprafețe de teren, din terenurile aflate în proprietatea Municipiului Brăila, pentru construirea unei locuințe proprietate personală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/2003, republicată, precum și condițiile de vânzare a acestora», completată cu HCLM nr. 622/13.11.2020, comodatarul are o serie de obligații: a) Să îngrădească terenul conform prevederilor art. 561 Cod Civil în termen de 3 luni de la data semnării Procesul verbal de preluare a terenului; b) Să obțină Autorizația de construire pentru terenul atribuit și să transmită Direcției Arhitectului-Șef, dovada depunerii Procesului verbal de începere a lucrărilor în termen de maxim un an de la preluarea terenului; c) Să obțină procesul verbal de finalizarea a lucrărilor pentru locuința situată pe parcela atribuită, în termen de maxim trei ani de la preluarea terenului”, a precizat viceprimarul, regulile privind obținerea unui teren pentru construcția de locuințe.

Potrivit sursei citate, în prezent mai sunt doar două loturi libere rezultate ca urmare a unei solicitări de renunțare a lotului de teren atribuit. Totuși cererea este mult mai mare decât oferta. Mai exact, sunt înregistrate 2.892 de dosare privind atribuirea unui lot de teren în baza Legii nr. 15/2003. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a transmis că înainte de a se proceda la convocarea unei ședințe privind atribuirea de noi loturi către beneficiari, se așteaptă pentru identificarea mai multor terenuri care s-ar preta unor astfel de construcții.

 

Primăria Brăila oferă planuri arhitecturale pentru case, gratuit

Trebuie subliniat în acest context că începând cu luna septembrie 2020 municipalitatea a anunțat că a pus “la bătaie”, în mod gratuit, trei planuri de arhitectură pentru cei interesați să își construiască o casă modernă în Brăila. Acestea au fost realizate de arhitectul-șef al Municipiului, Corina Anghelescu și pot fi descărcate direct de pe site-ul Primăriei. Întrebat în cadrul conferinței de presă de luna trecută câte persoane au decis să își realizeze locuințele în baza proiectelor puse la dispoziție de Primărie în mod gratuit, edilul-șef a subliniat că nu s-a putut face o astfel de analiză, deoarece nu s-a dorit complicarea situației cu și mai multe elemente birocratice.

”Proiectele pe care le-a pregătit domnișoara arhitect-șef sunt publice pe site-ul Primăriei Municipiului Brăila. Pot fi descărcate de acolo în mod gratuit de absolut oricine dorește. Nu are nimeni nevoie de acordul Primăriei Municipiului Brăila pentru a se inspira de la acel proiect, a-l modifica sau a-l folosi exact așa cum l-a creat dânsa. Nu avem o evidență. Nici nu ne-am dorit să avem. Pentru că orice evidență ar fi însemnat o birocrație suplimentară. Să vină fiecare cetățean să ceară acordul CLM”, a declarat Dragomir.

Cât despre zonele unde s-au alocat terenuri în baza Legii 15 până în prezent, atât primarul, cât și viceprimarul Alexandru Jantea au explicat că majoritatea ar fi în zona Cimbrului, în zona magazinului "Kaufland", pe Aleea Mecanizatorilor.

Reamintim că proiectul privind atribuirea de terenuri prin acest mod către tinere familii a fost ”resuscitat” ceva mai serios pe vremea când primar era Aurel Simionescu. Ideea de a realiza un ”Cartier al tinerilor” a venit de la viceprimarul (PNL)  de la acea vreme, Alexandru Dănăilă. Ulterior, acest demers a fost preluat, regulamentul atribuirilor actualizat încă din primul mandat al primarului Marian Dragomir, de către vicele Alexandru Jantea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro