Două proiecte importante din partea PNL Brăila vor fi dezbătute la şedinţa Consiliului Local Municipal, ce va avea loc pe 30 septembrie. Este vorba despre "Cartierul pentru tineri", proiectul viceprimarului Alexandru Dănăilă şi realizarea unei pieţe de gros la Brăila, idee propusă încă din mandatul trecut, de tabăra liberalilor. În ceea ce priveşte cartierul, potrivit lui Dănăilă, în proxima şedinţă a CLM va prezenta consilierilor lista completă a tuturor celor care au solicitat teren în baza Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. De asemenea, în aceeaşi şedinţă va fi prezentată lista completă cu toate terenurile care au fost sau vor fi atribuite. "Proiectul a fost o iniţiativă a mea la momentul în care am candidat pentru acest mandat de consilier (n.r. - viceprimarul Alexandru Dănăilă s-a înscris cu proiectul "Cartierul pentru tineri" în campania "Bătălia pe proiecte" lansată de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" înainte de alegerile locale din 2012) şi vizează amenajarea unui cartier pentru tineri, care au dreptul să primească în baza Legii 15/2003 terenuri gratuite de la Primărie, pentru a-şi construi o locuinţă. Depunerea cererilor a început în 2003, odată cu promovarea legii şi până în prezent s-au strâns aproape 4.000 de dosare. Toate dosarele cu toate documentele din ele sunt scanate şi arhivate în format electronic, pentru prima dată în 12 ani. Acestea sunt prinse într-o bază de date care poate fi consultată", a declarat Dănăilă, menţionând că este următorul pas în cadrul proiectului său, după propunerea şi adoptarea în 2014 a regulamentului privind atribuirile de terenuri. Viceprimarul a mai subliniat că pentru fiecare persoană care a depus cerere s-a calculat un punctaj, bazat pe acest regulament. În cadrul şedinţei, consilierii vor putea vedea şi dosarele neeligibile, a mai adăugat Dănăilă, precizând că unii dintre solicitanţi nu se mai încadrează criteriilor pentru a primi terenuri.
"Lista va fi pusă în dezbaterea CLM, în variantă oficială, cu menţiunea că încă mai avem de verificat câţiva dintre solicitanţi în ceea ce priveşte deţinerea unei locuinţe. Este o procedură pe care trebuie să o facem. Toţi au depus declaraţii că nu au avut niciun fel de locuinţă, niciodată, dar se dovedeşte că unii dintre ei au astăzi proprietate sau au avut o proprietate pe care au vândut-o. Trebuie să fim siguri că nu au deţinut nicio locuinţă cei care o vor primi. Aprobarea acestei liste se va face în şedinţa viitoare şi atribuirea efectivă va începe probabil din luna octombrie şi luna noiembrie. De asemenea, ca să nu mai existe discuţii, transparent, la vedere, astfel încât fiecare să îşi poată spune părerea, va fi aprobată lista cu terenurile care urmează să facă obiectul acestor atribuiri. Acestea au fost identificate în mai multe zone din municipiu. În principal, majoritatea terenurilor sunt în zona Cimbrului, mai sunt câteva în zona industrială, în spatele magazinului Kaufland şi mai există alte câteva loturi de teren. Noi le-am grupat pe toate într-o singură listă pentru ca toţi beneficiarii să ştie despre ce terenuri discutăm, să nu mai existe alte interpretări pe marginea acestui subiect", a mai declarat Dănăilă.
Proiect împotriva speculei imobiliare
Alexandru Dănăilă a mai puncat că atribuirea de terenuri se va face transparent, în funcţie de punctajul obţinut. Acesta a mai subliniat că se va încheia şi un contract de comodat între municipalitate şi tineri, astfel încât, timp de 10 ani, construcţiile să nu poată fi înstrăinate. "În ultima etapă, după ce aceste terenuri vor fi atribuite, oamenii vor fi puşi în posesie pe măsură ce se poate, anul viitor, poate chiar de la sfârşitul acestui an. Intenţionăm ca împreună cu ei - bineînţeles vom forma un juriu -, să alegem două, patru proiecte de locuinţe pe care municipiul să le pună la dispoziţie gratuit. Astfel solicitanţii să poată beneficia de toate avizele deja obţinute de la Primărie, iar termenul de obţinere a autorizaţiei de construire să fie unul foarte scurt. Aşteptăm votul din consiliu. Cred că toţi colegii vor fi de acord. Eu, cel puţin, nu văd un motiv să nu fie de acord", şi-a exprimat speranţa Dănăilă. Viceprimarul a mai afirmat că din cele 4.000 de dosare depuse, doar 100 vor primi aprobare pentru acest an.
Încă un pas şi pentru proiectul "Piaţa de Gross la Brăila"
Mergând pe aceeaşi linie, Alexandru Dănăilă a punctat că tot în cadrul şedinţei CLM din 30 septembrie liberalii vor propune alocarea unei sume pentru demararea realizării proiectului "Piaţa de Gross la Brăila". Viceprimarul a afirmat că este un subiect care îi interesează extrem de mult pe PNL-işti, iniţiativa datând din 2012, din mandatul trecut. "Cu siguranţă că odată finalizat va genera costuri mult mai mici pentru cetăţenii Brăilei şi un mod de a comercializa fructe şi legume mult mai civilizat decât se întâmplă astăzi. În această şedinţă de consiliu va intra pe ordinea de zi propunerea de alocare a unor sume de bani în perioada următoare pentru construcţia acestei pieţe. Astfel încât, întreaga investiţie de 1,5 milioane de euro să poată prinde contur şi să fie dată la gata până anul viitor. Obiectivul nostru şi al celor de la Piaţă este să reuşim - deşi sunt mulţi sceptici -, să găsim o societate care să construiască toată lucrarea de acolo într-un an de zile, atât cât prevede proiectul şi să primească banii în următorii 3 ani de zile, aşa cum putem asigura noi finanţarea pentru această investiţie. Dacă se va întâmpla lucrul ăsta - şi eu sper să se întâmple -, anul viitor, pe vremea asta ar trebui să inaugurăm Piaţa de Gross", a conchis sursa citată.