• începând de vineri, 13 ianuarie, brăilenii vor putea descoperi cartierul și istoria acestuia printr-o expoziție inedită de fotografie, găzduită pe gardul școlii • fotografiile provin din arhiva personală a locuitorilor din această zonă
Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” și echipa proiectului ”Cartierul Hipodrom” vă invită să descoperiți cartierul și istoria acestuia printr-o expoziție inedită de fotografie. Intitulată ”Cartierul Hipodrom”, expoziția este găzduită pe gardul școlii și cuprinde imagini din arhiva personală a locuitorilor din această zonă.
”Totul a început de la mica dar impresionanta colecție a familiei Cocioabă, proiectanții cartierului. Acestea ne-au fost oferite de fiica lor, Suzana Cocioabă. Ele surprind imagini inedite din șantier, dar și aspecte pierdute pentru totdeauna, precum macheta cartierului. În completare, locuitorii actuali, dar și cei care au locuit în acest cartier, ne-au trimis fotografii de familie sau instantanee care compun o imagine a Hipodromului din trecut. Acestora li se alătură scurte texte descriptive și citate relevante din interviuri luate unora dintre primii locuitori ai cartierului”, susțin organizatorii expoziției.
Expoziția poate fi vizitată începând de vineri, 13 ianuarie, marcând astfel și ziua Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu”, care se sărbătorește pe 15 ianuarie, de ziua marelui poet. Expoziția va rămâne montată pentru o perioadă nedeterminată.
Echipa proiectului ”Cartierul Hipodrom” a mai pregătit un eveniment pentru brăileni, pentru ziua de sâmbătă, 14 ianuarie. Dacă vremea va permite, de la ora 11:00, se va organiza un tur ghidat în cartier pentru a pune mai bine în context fotografiile. Punctul de pornire va fi la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, în fața Complexului Mare.
Construit în anii '60, Hipodromul era cea mai selectă și râvnită zonă rezidențială a Brăilei, cu alei generoase, spații verzi imense, flori și liniște deplină. Frontoanele și fațadele blocurilor, fiecare cu altă arhitectură /culoare și placate cu milioane de plăcuțe ceramice, pereții exteriori din sticlă, lucrările de artă monumentală (mozaicurile reprezentând specificul zonei de baltă a Brăilei), dar și turnurile unicat, au făcut celebru în toată țara acest cartier pentru care arhitecții, proiectanții și constructorii au primit Premiul de Stat al Uniunii Arhitecților din România.
În 2020, din dorința de a valorifica întreg patrimoniul urban și cultural al cartierului, un grup de tineri format din arhitecți, artiști, peisagiști și sociologi, unii fiind chiar brăileni, au inițiat proiectul ”Cartierul Hipodrom”. Astfel, alături de autorități și locuitori ai zonei, echipa de proiect va pune bazele unei strategii de reanimare a spațiului public, bazată pe nevoile comunității și istoria locală.
Proiectul ”Cartierul Hipodrom” este inițiat de Fundația “DALA” și susținut de Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură. Parteneri instituționali sunt Primăria Municipiului Brăila, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu și Ordinul Arhitecților din România - filiala ”Dunărea de Jos”.