Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cartierul cu adresa simultana in doua judete

Toate problemele cartierului Siret si-au gasit rezolvare, crede prefectul judetului Galati, Mihai Capra, care vede in infiintarea zonei metropolitane solutia ideala pentru a pune capat controverselor care ii pun in pozitii de lupta pe galateni si braileni, de citiva ani. Prefectul sustine ca reprezentantii administratiilor din cele doua judete s-au pus, in mare, de acord, privind calea de urmat, iar infiintarea structurii zonei metropolitane va decurge in mod asemanator constituirii unei societati comerciale: "Din punct de vedere legal, ea poate fi infiintata oricind. Ce presupune o astfel de zona metropolitana? Se creeaza o entitate noua, de drept public- privat, intre CJ Galati si CJ Braila, fiecare vine cu participatia lui, noi, cu cele 1.000 de hectare, cu investitiile facute in zona, iar CJ Braila, cu o suprafata corespunzatoare de teren, se angajeaza fiecare, ceva cam in stilul in care se face o societate comerciala. Si se stabilesc drepturile si obligatiile".
Intrebat fiind daca, in acest caz, ambele parti fiind de acord, mai dureaza mult pina se pun pe treaba, prefectul Capra a explicat: "Din cite cunosc eu, este o problema putin incurcata privind semnarea protocolului respectiv, pentru ca terenul din zona trebuie obtinut de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), de catre CJ Braila, pentru a intra in deplina proprietate si a putea crea efectiv aceasta structura. Sigur ca, in momentul in care aceste probleme vor fi rezolvate si ne vom aseza pe masa discutiilor, zona metropolitana se poate crea in orice moment".

Buletin de mijloc

Dupa ce, ani de zile, autoritatile celor doua judete si-au disputat autoritatea legala asupra celor 1.000 de hectare pe care se afla cartierul Siret, precum si dreptul de a emite buletine pentru locuitorii acestuia, mai nou, aflam ca problema s-a rezolvat intr-un mod surprinzator: pentru ca zona este si Braila, si Galati, in acelasi timp, locuitorii blocurilor respective pot avea buletin fie de Braila, fie de Galati, dupa cum doresc. Cel putin asta spune Mihai Capra:
"Nu mai este vorba despre buletin de Braila, atentie, acestea erau discutiile la momentul la care nu exista cadrul legal, pentru rezolvarea juridica a problemei. Si, intr-adevar, legile de la momentul respectiv acolo conduceau. Crearea acestei structuri noi, zona metropolitana, inlatura aceste inconveniente, iar pentru locuitorii acestui cartier, buletinul va fi de Galati, pentru galateni si de Braila, pentru braileni, fiind o entitate a celor doua localitati. In ceea ce priveste taxele si impozitele, acestea vor fi stabilite de contractul de infiintare a zonei metropolitane, pentru ca trebuie tinut cont: fiecare cit investeste acolo, citi bani aduce in afacerea asta - ca, pina la urma, poate fi privita si ca o afacere - si este normal ca cel care a investit mai mult sa-si recupereze investitiile. La capitolul autorizatii de constructie, acestea vor fi emise chiar de administratia zonei metropolitane, pentru ca aceasta va functiona ca un oras in sine. Putem spune si asa, desi eu cred ca, in timp, zona metropolitana va uni Braila si Galatiul".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii