Mergi la conţinutul principal

"Carteloteapa"

Inventivitatea infractorilor nu mai cunoaste limite. Dupa ce s-a perimat scenariul prin care victima era momita cu premii substantiale doar ca sa cumpere cartele de reincarcare pentru telefonia mobila pe care creierul afacerii sa le foloseasca dupa bunul plac, a aparut o noua varianta. De aceasta data victimele sint cautate in rindul primariilor din judet, care sint ademenite cu ajutoare constind in alimente neperisabile din partea unei fundatii fantoma. Reteta e relativ simpla: la secretariatul primariei suna un "reprezentant" al unei astfel de fundatii, care spune ca are de dat citeva tone de ajutoare (ulei, zahar, faina, orez) incarcate deja in tir care asteapta in oras, singura "pretentie" a binevoitorului fiind aceea de a-i fi platit transportul. Dupa ce s-a convins ca momeala a fost inghitita si are certitudinea ca primaria si-a trimis un reprezentant cu banii de transport, teparul anunta ca se poate regla decontul si prin intermediul cartelelor reincarcabile. Ce urmeaza este foarte usor de ghicit: victimei i se solicita sa transmita prin telefon codul de reincarcare dupa care fantomaticul reprezentant al fundatiei dispare. Exact acesta a fost scenariul aplicat si in cazul primariei de la Tichilesti.
"Dimineata a sunat pe telefonul primariei un domn care s-a recomandat Ioan Morariu, reprezentant al Fundatiei Caritas si a cerut cu domnul primar sau cu viceprimarul, spunind ca are ajutoare constind in alimente pe care ar vrea sa le distribuie prin intermediul primariei. Ar fi urmat sa se intilneasca cineva de la noi, de la primarie, in oras, in fata la Directia de Finante cu respectivul domn, dar trebuia sa cumparam 5 cartele de cite 12 euro fiecare si sa-i transmitem codurile prin telefon. Bineinteles ca ne-am prins imediat ca e vorba despre o teapa", ne-a povestit Constanta Craciun de la Primaria Tichilesti, cea care a vorbit la telefon cu "domnul Morariu".
Reporterii "Obiectiv" au verificat ieri intreaga poveste si l-au sunat pe "domnul Morariu" la numarul de telefon 0743/985696 spunind ca sint din partea unei primarii din judet. Povestea escrocului a fost aceeasi: reprezinta o fundatie care distribuie ajutoare, dar trebuie sa-i fie platit transportul, cea mai simpla metoda fiind in schimbul a 5 cartele de reincarcare a cite 12 euro. Daca a vazut ca nu a reusit sa ne convinga sa-i furnizam codurile de reincarcare "domnul Morariu" si-a inchis telefonul.

Atentie la telefoanele primite

Astfel de situatii nu sint singulare, la Politia Braila fiind inregistrate numeroase reclamatii prin care cetatenii se pling ca au fost inselati de diversi indivizi, printr-un astfel de mod de operare. Desi oamenii legii nu sint straini de astfel de "tehnici", autorii sint foarte greu de depistat deoarece teparii se folosesc de cartele telefonice. De exemplu, acum citeva luni, politistii braileni s-au confruntat cu o situatie asemanatoare. Mai multe persoane, probabil din Bucuresti, telefonau la diverse numere de telefon si afirmau ca sint reprezentantii unei uzine de automobile si ca au in derulare un concurs. Teparii isi convingeau victimele sa trimita anumite sume prin oficiile postale pentru a putea intra in posesia premiului, un autoturism "Dacia Logan". Printre cei pacaliti se numara si doi braileni care au facut reclamatie la Politie. Acestora li s-a spus ca, mai intii, trebuie sa achite taxa de transport, in valoare de 600 de lei, intr-un caz, 4.200 de lei, in celalalt caz, pe care o poate trimite de la un oficiu postal si, in momentul cind ajunge la acel oficiu, trebuie sa telefoneze pentru a i se comunica numele si oficiul postal din Bucuresti unde urmeaza a se vira banii prin mandat on-line. Politistii fac apel catre cetateni sa nu dea crezare unor astfel de mesaje false, prin care sint anuntati ca au cistigat un mare premiu. "Daca primiti astfel de mesaje sau apeluri pe telefoanele mobile, sunati operatorul de telefonie pentru a va confirma daca este in derulare vreun concurs sau vreo campanie de premiere a abonatilor. De regula, orice campanie derulata de operatorii de telefonie mobila este intens mediatizata, atit pe canalele de televiziune cit si in presa scrisa, printr-o publicitate agresiva. Cistigatorii premiilor in autoturisme, aproape in toate cazurile, deoarece majoritatea campaniilor sint lansate in Bucuresti, sint invitati la sediul societatii (personal si cu cartea de identitate in original) pentru intocmirea tuturor formalitatilor legale de punere in posesie si mediatizarea acestei activitati pentru a demonstra seriozitatea campaniei. Cind vi se solicita anumite sume de bani, pe care trebuie sa le trimiteti in anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fara sa fiti siguri ca in schimbul lor puteti primi ceea ce vi se promite, cereti cit mai multe date despre persoana care v-a solicitat sumele sau propuneti o intilnire cu aceasta, pentru a se legitima si sa o puteti verifica sau sesizati la Politie aceste aspecte daca vi se pare ceva in neregula, pentru a putea preveni acest gen de inselaciune", a precizat purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, subinspector Jenel Sogor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu