"Dimineata a sunat pe telefonul primariei un domn care s-a recomandat Ioan Morariu, reprezentant al Fundatiei Caritas si a cerut cu domnul primar sau cu viceprimarul, spunind ca are ajutoare constind in alimente pe care ar vrea sa le distribuie prin intermediul primariei. Ar fi urmat sa se intilneasca cineva de la noi, de la primarie, in oras, in fata la Directia de Finante cu respectivul domn, dar trebuia sa cumparam 5 cartele de cite 12 euro fiecare si sa-i transmitem codurile prin telefon. Bineinteles ca ne-am prins imediat ca e vorba despre o teapa", ne-a povestit Constanta Craciun de la Primaria Tichilesti, cea care a vorbit la telefon cu "domnul Morariu".
Reporterii "Obiectiv" au verificat ieri intreaga poveste si l-au sunat pe "domnul Morariu" la numarul de telefon 0743/985696 spunind ca sint din partea unei primarii din judet. Povestea escrocului a fost aceeasi: reprezinta o fundatie care distribuie ajutoare, dar trebuie sa-i fie platit transportul, cea mai simpla metoda fiind in schimbul a 5 cartele de reincarcare a cite 12 euro. Daca a vazut ca nu a reusit sa ne convinga sa-i furnizam codurile de reincarcare "domnul Morariu" si-a inchis telefonul.
Atentie la telefoanele primite
Astfel de situatii nu sint singulare, la Politia Braila fiind inregistrate numeroase reclamatii prin care cetatenii se pling ca au fost inselati de diversi indivizi, printr-un astfel de mod de operare. Desi oamenii legii nu sint straini de astfel de "tehnici", autorii sint foarte greu de depistat deoarece teparii se folosesc de cartele telefonice. De exemplu, acum citeva luni, politistii braileni s-au confruntat cu o situatie asemanatoare. Mai multe persoane, probabil din Bucuresti, telefonau la diverse numere de telefon si afirmau ca sint reprezentantii unei uzine de automobile si ca au in derulare un concurs. Teparii isi convingeau victimele sa trimita anumite sume prin oficiile postale pentru a putea intra in posesia premiului, un autoturism "Dacia Logan". Printre cei pacaliti se numara si doi braileni care au facut reclamatie la Politie. Acestora li s-a spus ca, mai intii, trebuie sa achite taxa de transport, in valoare de 600 de lei, intr-un caz, 4.200 de lei, in celalalt caz, pe care o poate trimite de la un oficiu postal si, in momentul cind ajunge la acel oficiu, trebuie sa telefoneze pentru a i se comunica numele si oficiul postal din Bucuresti unde urmeaza a se vira banii prin mandat on-line. Politistii fac apel catre cetateni sa nu dea crezare unor astfel de mesaje false, prin care sint anuntati ca au cistigat un mare premiu. "Daca primiti astfel de mesaje sau apeluri pe telefoanele mobile, sunati operatorul de telefonie pentru a va confirma daca este in derulare vreun concurs sau vreo campanie de premiere a abonatilor. De regula, orice campanie derulata de operatorii de telefonie mobila este intens mediatizata, atit pe canalele de televiziune cit si in presa scrisa, printr-o publicitate agresiva. Cistigatorii premiilor in autoturisme, aproape in toate cazurile, deoarece majoritatea campaniilor sint lansate in Bucuresti, sint invitati la sediul societatii (personal si cu cartea de identitate in original) pentru intocmirea tuturor formalitatilor legale de punere in posesie si mediatizarea acestei activitati pentru a demonstra seriozitatea campaniei. Cind vi se solicita anumite sume de bani, pe care trebuie sa le trimiteti in anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fara sa fiti siguri ca in schimbul lor puteti primi ceea ce vi se promite, cereti cit mai multe date despre persoana care v-a solicitat sumele sau propuneti o intilnire cu aceasta, pentru a se legitima si sa o puteti verifica sau sesizati la Politie aceste aspecte daca vi se pare ceva in neregula, pentru a putea preveni acest gen de inselaciune", a precizat purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, subinspector Jenel Sogor.