CNS "Cartel Alfa" spune ca a luat act, "cu deosebita ingrijorare", de faptul ca la nivel politic se sustine in continuare "necesitatea" mentinerii cotei unice de impozitare.
"Cota unica introdusa in 2005 a fost si este, de fapt, o forma directa de exploatare a cetateanului marunt si, in acelasi timp, de protejare a privilegiatilor cu venituri mari. Mediile politice se pare ca uita ca, la introducerea ei, prima treapta de impozitare era 14 la suta (nu 16 la suta cum este astazi), iar politica de impozitare a bunurilor de consum se baza pe aplicarea unei Taxe pe Valoare Adaugata (TVA) diferentiate, de la 5 la suta la 16 la suta, nu unice, de 19 la suta, ca cea de astazi", se arata in scrisoarea deschisa.
Documentul, semnat de presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, arata si ca peste 90 la suta din cetatenii Romaniei au un venit situat mult sub nivelul de 2.000 de lei.
Totodata, CNS "Cartel Alfa", atrage atentia ca atit PSD cit si alte partide care au ajuns la putere, in loc sa practice o politica de fiscalizare adecvata, in trepte, tocmai pentru a permite acumularea si formarea unei clase de mijloc a populatiei, au recurs la "solutia" cotei unice pentru a "inlesni si masca specula guvernamentala".
Confederatia sindicala considera ca banii de la bugetul de stat nu sint directionati catre sisteme de interes major, cum ar fi sistemul sanitar sau de invatamint, ci mai degraba pentru a putea fi cheltuiti discretionar de diverse cercuri de interese.
"Si asftel, de la o modalitate de impozitare propusa in trei trepte, cu cota maxima pentru venituri situate la un nivel de patru - sase ori mai mare decit salariul mediu, (adica: 14 la suta pentru salarii de pina la 3.000 - 3.500 lei, 25 la suta pentru salarii de pina la 6.000 - 7.000 lei si 38 la suta pentru salarii situate peste acest nivel) s-a ajuns la impunerea unei cote unice de impozitare, indiferent de venitul celui caruia i se aplica", mai arata CNS "Cartel Alfa" in scrisoarea deschisa.
Aplicarea in continuare a unui TVA uniform nu face decit sa avantajeze pe cei foarte bogati, apasind prin acest impozit pe cei saraci, la cumpararea tuturor produselor de stricta necesitate, sustine confederatia sindicala, care crede ca interesul partidelor politice "de a se infrupta din cascavalul puterii" este mult mai mare decit interesul de a respecta angajamentele publice si ideologia de partid, iar asa-numitii analisti economici "cinta in struna unor politicieni, interesati numai de situatia lor personala pe care au grija sa o protejeze si continua sa sustina ca o cota unica (...) aduce un beneficiu deosebit".