• peste 250 de elevi brăileni au stat de vorbă, pe parcursul a două zile, cu 30 de specialişti din diferite domenii de activitate, de la care au aflat secretele meseriilor pe care vor să le urmeze
Timp de două zile, pe 15 şi 16 mai, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila, s-a derulat proiectul „Cartea vie a profesiei”. În cadrul acestuia, elevi de la opt licee din oraş - Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci”, Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Liceul Teoretic „M. Sebastian”, Colegiul Tehnic „P. Istrati”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu”, Colegiul Naţional “N. Bălcescu” şi Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius” s-au întâlnit cu profesionişti din diferite domenii de activitate pentru a se orienta în carieră. În cele două zile de proiect, au trecut pragul bibliotecii peste 250 de elevi, însoţiţi de cadre didactice. De asemenea, “cărţi vii” au fost circa 30 de specialişti din diferite domenii de activitate, care le-au vorbit liceenilor din anii terminali despre profesiile lor, despre avantajele şi dezavantajele meseriei, despre provocările zilnice, împlinirile profesionale sau sacrificiile făcute, despre drumul străbătut pentru a-şi construi o carieră de succes. Totodată, specialiştii invitaţi au oferit şi sfaturi, dar şi recomandări despre paşii care trebuie urmaţi pentru a-ţi alege o meserie şi a te pregăti în vederea profesării ei.
Printre “cărţile vii”, s-au numărat reprezentanţi ai instituţiilor militarizate (armată, pompieri, poliţie, jandarmerie, penitenciar, poliţie locală), dar şi ingineri, medici, farmacişti, antreprenori, economişti, specialişti IT, funcţionari publici, profesori, agenţi de turism, ofiţer antidrog, psiholog, ofiţer bancar, instructor şcoală şoferi, specialist resurse umane sau avocat. De asemenea, în spaţiul special pus la dispoziţie de bibliotecă, elevii au putut afla şi secretele meseriei de la profesionişti din domeniul artistic, precum: coregraf, regizor, profesor de artă, artist plastic, profesor de muzică sau artă fotografică, dar şi de la un jurnalist şi un scriitor.
Iniţiatorii şi coordonatorii acestui proiect sunt Roxana Neagu şi Teodora Soare, de la Biblioteca Judeţeană Brăila.