"Universul într-o coajă de nucă" este o lucrare care ne poartă către frontierele fizicii actuale, acolo unde realitatea e uneori mai stranie decât ficţiunea, pentru a explica publicului larg principiile care guvernează universul. în condiţiile în care, în momentul de faţă, nu se cunosc prea multe lucruri despre limitele universului sau despre unicitatea acestuia, ipotezele emise de Hawking în cartea sa atrag publicul cititor. Sunt expuse pe înţelesul tuturor cercetările făcute în timp şi rezultatele dobândite atât în cosmologie, cât şi în alte domenii conexe cum ar fi astronomia, astrofizica, matematica.
Cartea începe cu o "Scurtă istorie a relativităţii", vorbeşte apoi despre „Forma timpului", concepte emise şi dezbătute de Enstein. Pornind de la aceste două capitole se ramifică celelalte teme abordate în lucrare. Găurile negre, viitorul şi prezicerea acestuia, călătoria în timp, viaţa biologică, cea electronică, hologramele, despre toate aceste elemente fizicianul îşi exprimă teoriile şi le dezvoltă în paginile cărţii, ajutat fiind şi de imagini extrem de sugestive.
"De unde am apărut? Cum a început universul? De ce e universul aşa cum e? Cum va sfârşi? întreaga viaţă am fost fascinat de marile întrebări cu care suntem confruntaţi şi am încercat să găsesc un răspuns ştiinţific la ele."- mărturiseşte autorul care permanent a căutat o teorie unificatoare ce ar explica întregul univers.
"Mai există încă o mulţime de lucruri despre univers pe care nu le ştim sau pe care nu le înţelegem. Dar progresele remarcabile realizate mai ales în ultima sută de ani trebuie să ne insufle încrederea că o înţelegere completă nu poate fi mai presus de puterile noastre. Nu putem fi condamnaţi să orbecăim pentru totdeauna în întuneric."
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.