Activitatea sa literară este una deosebit de prolifică, fiind deseori recompensat cu premii şi distincţii specifice. Ca publicist se remarcă prin activitatea de redactor la "Academia Caţavencu" şi apoi la revista „Cţavencii", unde publică un serial numit „Scriitor în comunism", recenzii şi alte articole ocazionale.
în anul 2013 apare la editura Polirom volumul "Scriitor în comunism (nişte amintiri)", o carte de memorii povestite de autor cu deosebită plăcere.
în centrul relatărilor se află autorul, este urmărit destinul său de scriitor, ceea ce devine de nenumărate ori un prilej de rememorare a altor întâmplări ce au ca protagonişti alte nume cunoscute ale literaturii române. în carte nu se respectă un fir cronologic, însă memoriile adunate în scris sunt coerente, iar subiectivitatea specifică autobiografiei îl determină pe cititor să creadă în adevărul celor relatate.
Agopian ne introduce în lumea literară din timpul comunismului, portretele făcute unor personalităţi scriitoriceşti ale epocii respective fiind punctul principal de atracţie al cărţii. Nichita Stănescu, Alexandru Paleologu, Marin Preda, Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Radu Tudoran sunt câteva dintre marile nume care şi-au intersectat cândva destinele cu cel al lui Agopian şi cărora scriitorul le dedică un număr mai mare sau mai mic de pagini în cartea sa.
Limbajul este şi el extrem de atractiv, autorul folosind o exprimare colocvială, deseori comică, uneori chiar vulgară.
Aşadar memoriile lui Ştefan Agopian sunt amintiri despre sine şi despre alţii din nişte vremuri care necesitau sacrificiu, perseverenţă, compromisuri şi nu în ultimul rând şansă pentru a beneficia de posibilitatea de a spune ceva lumii.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.