Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: RUGUL, GYORGY DRAGOMÁN, Editura Polirom, Iaşi, 2015

Cartea îşi desfăşoară acţiunea într-un burg transilvănean, imediat după căderea comunismului şi o are ca protagonistă pe Emma, rămasă orfană în urma unui accident, ajunsă la orfelinat şi plasată apoi în grija unei bunici de existenţa căreia nici nu ştiuse iniţial.
"Rugul" este un roman al formării, al maturizării, pe de o parte - dacă vorbim despre Emma şi unul al schimbării, al dezorientării, al trecerii dintr-o epocă în alta - dacă ne raportăm la societatea din România anilor 90.
Autorul îşi redactează opera la persona I, perspectiva fiind aceea a fetei care trăieşte ultimele momente ale copilăriei şi primele iubiri adolescentine. Toate trăirile tinerei sunt intensificate prin prezenţa supranaturalului în paginile cărţii. Bunica stăpâneşte anumite ritualuri bizare, fantastice, în care o iniţiază şi pe nepoata sa, care îşi doreşte să afle cine este, să se descopere, să îşi cunoască trecutul, aşadar să îşi descopere propria identitate.
Plin de simboluri care se lasă mai lesne sau mai dificil descifrate, romanul reprezintă o provocare pentru cei care vor să pătrundă în lumea Emmei.
"Pesemne ca Gyorgy Dragomán face apel la un soi de magie, căci reuşeşte să ne determine nu numai s-o «citim» pe Emma, ci şi să-i percepem universul prin toate simţurile noastre. Ne familiarizăm cu mirosurile, gusturile, obiectele care o înconjoară, cu amintirile pe care i le evocă acestea. Cu alte cuvinte, ne afundăm atât de mult în realitatea ei senzorială şi în reflecţiile legate de aceasta, încât în cele din urmă am putea ajunge să credem că «Emma sunt eu!»"
(Jelenkor)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro