Citind romanul descoperim de fapt viaţa scriitoarei, ea însăşi afirmând că opera este una autobiografică. Transpusă în personajul Diana Slavu, Cella Serghi prezintă o frumoasă poveste de viaţă trăită în perioada interbelică. Romanul este redactat la persoana I, vocea narativă fiind aceea a Dianei care îşi încredinţează caietele jurnal prietenei sale, Ilinca. Aceasta din urmă pune în valoare protagonista, pe alocuri devenind şi ea naratoare în paginile cărţii.
Romanul prezintă foarte bine, în descrieri ample, pe de o parte sărăcia materială a unei perioade istorice dificile, pe de altă parte bogăţia sufletească şi principiile morale valoroase. Cititorul călătoreşte alături de Diana prin oraşele în care aceasta se stabileşte. Cunoaştem astfel Mangalia, Constanţa, Bucureşti sau Balcic. Descrierea mării, dragă sufletului autoarei, constituie câteva pagini memorabile ale literaturii române. Realitatea Dianei Slavu este deseori asemenea mării - uneori liniştită, dar de cele mai multe ori zbuciumată şi devastatoare.
însoţind personajul pe parcursul devenirii sale, cunoaştem şi viaţa sentimentală a fetei. Câţiva bărbaţi marchează destinul tinerei femei. Diana se îndrăgosteşte în adolescenţă de pictorul Petre Barbu a cărui figură o va căuta apoi în orice bărbat care va intra în viaţa ei, se căsătoreşte pentru a scăpa de sărăcie cu Michi, un bărbat care o iubeşte şi de care va divorţa în final, îl cunoaşte însă şi pe doctorul Alexandru Dobrescu, care îi va influenţa existenţa.
Aşadar "Pânza de păianjen" este un frumos roman de dragoste, cu un titlu metaforic, care lasă loc interpretărilor şi care îndeamnă la introspecţie.
"Dincolo de talentul autoarei (...) mirajul acestei cărţi vine din întâmplarea că orice om prevăzut cu suflet însetat de dragoste (...), orice femeie care măcar o clipă s-a simţit încorsetată de condiţia sa strâmbă într-o lume care nu mai are puterea să-şi asume răspunderile iubirii împlinite se va recunoaşte în povestea de viaţă şi de dragoste fără odihnă a Dianei Slavu.", afirmă Alice Năstase în Nota editorului.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.