Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: INSULA DELFINILOR ALBAŞTRI, SCOTT O DELL, Editura Arthur, Bucureşti, 2015

"Insula delfinilor albaştri" a apărut în anul 1960 şi abordează tema dezvoltată de asemenea în bine cunoscutul roman "Robinson Crusoe", al lui Daniel Defoe.
Karana este o fată plină de curaj, dintr-un trib indian, care reuşeşte să supravieţuiască singură pe o insulă pustie, timp de optsprezece ani.
în Nota autorului, acesta mărturiseşte că opera sa este inspirată din fapte reale. Insula există încă, deşi este ameninţată permanent de valurile puternice, iar fata din poveste se pare că ar fi locuit din 1835 până în 1853 pe insulă, fiind cunoscută în istorie sub numele de Femeia pierdută din San Nicolas.
Romanul este aşadar unul de aventuri care ne prezintă povestea unei fete ce nu-şi pierde speranţa în situaţii extreme. Tribul Karanei intră într-un conflict violent cu oameni străini, veniţi pe insula lor, moment în care, printre alţi bărbaţi, îşi pierde viaţa şi tatăl fetei. Locuitorii insulei se hotărăsc să părăsească acel loc, însă Karena sare de pe corabie în mare, întorcându-se pe mal deoarece fratele său rămăsese pe insulă. La scurt timp însă acesta este ucis de câinii sălbatici, iar fata trebuie să se descurce singură pe o insulă sălbatică.
"Insula delfinilor albaştri" este o carte plină de suspans, de neprevăzut, sensibilă şi dură deopotrivă, cu momente extrem de tensionate pe care cititorul le trăieşte alături de personajul principal al romanului. Acţiunea se derulează cu rapiditate, descrierile sunt plastice şi îl ajută pe cel care citeşte cartea să vadă prin ochii Karanei insula unde fata se luptă pentru a rămâne în viaţă, sperând necontenit că oamenii albi vor veni să o salveze.
Cartea este premiată de-a lungul timpului cu mai multe distincţii dintre care amintim Medalia Newbery sau Hans Christian Andersen Award, un premiu prestigios care se acordă literaturii pentru copii.
Ediţia apărută la editura Arthur în anul 2015 este frumos ilustrată de către Mircea Pop, un tânăr pasionat de artă, sculptură, tehnici 3D, animaţii 2D şi care îşi dedică timpul realizării ilustraţiilor de carte.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro