Cartea de la pagina 8: INSTALAREA FRICII, RUI ZIUK, Editura Humanitas, Bucureşti, 2015 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: INSTALAREA FRICII, RUI ZIUK, Editura Humanitas, Bucureşti, 2015

Romanul său de debut a apărut în 1987, "Hotel Lusitano", urmând apoi numeroase alte romane, nuvele, eseuri, piese de teatru şi chiar literatură pentru copii, traduse în aproximativ doisprezece limbi. Romanul cel mai cunoscut al autorului este "Cititorul din peşteră", iar Rui Zink speră să egaleze succesul acestui bestseller cu "Instalarea fricii", carte publicată în anul 2012 şi considerată o parabolă ingenioasă a societăţii contemporane.
Pe fundalul poveştii în care la uşa unei femei care îşi creşte singură copilul vin doi bărbaţi cu scopul de a instala frica, se profilează autoritatea statului, capabilă să inoculeze cetăţenilor „cultura fricii".
Cartea poate fi încadrată atât în domeniul psihologic, cât şi în cel ştiinţifico-fantastic. Ne aflăm într-un viitor nedefinit, în care autoritatea încearcă să îşi instaureze puterea printr-un sentiment cunoscut oamenilor, frica, ce va fi distribuit în doze şi forme diferite semenilor.
Romanul este în mare parte realizat printr-un aşa-zis dialog al echipei apărute la uşa femeii. Bărbaţii vorbesc prin replici scurte, dar profunde, menite să stârnească frica, care necesită concentrare din partea cititorului pentru a înţelege esenţa acestora. Sunt aduse în discuţie diferite poveşti tipice ale diferitelor forme de frică (frica din copilărie, cea ancestrală, frici individuale, familiale, cele colective, vorbim astfel despre căpcăunii din basme, canibalism, boală, răpiri, criza economiei sau terorism).
Cartea este o operă complexă, atât tema abordată, cât şi stilul utilizat contribuind la dificultatea interpretării acesteia.
"Nu am mai avut o asemenea experienţă a lecturii de când am citit Procesul lui Kafka." (Yvette Centeno)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro