Elementul inedit al operei constă în faptul că aceasta este narată de moartea însăşi, care astfel devine personaj al cărţii şi care priveşte uneori cu duioşie lumea, îngrozită parcă şi ea de acţiunile oamenilor.
Liesel Meminger este o copilă de 9 ani pe care soarta o desparte de părinţii săi şi o conduce în casa unei familii necunoscute. Caracterul aparte al personajului se evidenţiază încă din primele pagini ale cărţii, atunci când, de lângă mormântul fratelui său, ridică un singur obiect, ascuns parţial în zăpadă - „Manualul groparului", o carte nepotrivită ei, dar care o determină să înveţe să citească şi apoi să scrie, ajutată fiind de tatăl său adoptiv. Se îndrăgosteşte aşadar de lumea cărţilor şi continuă să fure, iniţial din teancurile arse de nazişti, riscându-şi astfel viaţa şi apoi din biblioteca soţiei primarului.
în ciuda mediului crud în care se desfăşoară acţiunea cărţii, romanul nu este unul despre război, scenele de front lipsind din paginile operei. Cartea vorbeşte cititorilor despre puterea cuvintelor de a crea lumi, despre prietenia necondiţionată dintre nemţi şi evrei, despre amiciţii pure şi totodată pline de maturitate ale unor copii trecuţi prin încercări teribile de la o vârstă fragedă, despre puterea oamenilor de a trece dincolo de barbarie prin altruismul care îi defineşte.
"Hoţul de cărţi" este o poveste care merită parcursă şi care, odată citită, va rămâne cu siguranţă mult timp în mintea şi în sufletul cititorului, dându-i suficiente teme de reflectat.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.