Elizabeth Costello este o prozatoare australiană aflată în jurul vârstei de şaizeci şi şase de ani, care îşi petrece timpul străbătând lumea şi susţinând conferinţe, prezentate de către autor în capitolele lucrării sale.
Structurat aşadar în opt prelegeri şi un post-scriptum, romanul revelează povestea vieţii unei femei în ipostaza de mamă, soră, iubită şi scriitoare şi este totodată o meditaţie răscolitoare asupra relaţiei dintre autor şi spaţiile sale imaginare. Elizabeth Costello îşi exprimă cu tărie ideile despre realism, roman, drepturile animalelor, existenţa răului, sexualitate, studiile umaniste, şocând aproape de fiecare dată şi stârnind numeroase controverse.
Printre ideile dezbătute, cititorul întâlneşte şi instantanee relevante ale vieţii particulare a prozatoarei care intră deseori în conflict cu membrii familiei, cu prietenii, colegii sau chiar cu persoane străine, nefiind deloc conciliantă în privinţa convingerilor ei. Prelegerile sunt în esenţă o modalitate prin care Elizabeth Costello îşi mărturiseşte propriile îndoieli, recunoscându-se de altfel bântuită de întrebări cărora nu le-a găsit răspuns.
"Elisabeth Costello are cu adevărat forţă narativă. E un roman care-i oferă cititorului plăcerea de a urmări cum o femeie fascinantă se luptă cu chestiuni intelectuale ca şi cum ar fi probleme de viaţă şi de moarte, pentru ca în final să descopere că aşa şi este."
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.