în paginile cărţii vom găsi istorii ale unor poveşti de dragoste împărtăşite, neîmpărtăşite, triste sau cu final fericit, dar şi studii care vorbesc despre primele semne ale dragostei. Turgheniev, Vladimir Nabokov, Orhan Pamuk sunt câţiva dintre scriitorii ale căror trăiri sunt analizate din punct de vedere psihologic în acest volum. De asemenea mitul primei iubiri, despre care se spune că nu se uită niciodată, magia acesteia fac subiectul cercetărilor autoarei.
"Povestea timpului pune astăzi la îndoială mitul duratei, al iubirii care dăinuie, şi deschide uşa ideii de iluzie, de autoînşelare. Ştiinţele sociale se întrec în a descifra mecanisme şi determinări, scriitorii continuă să povestească. Parcă filosofii spun mai bine ce este dragostea, dar sunt mai greu de citit... Poate că iubirea, aşa cum arată astăzi, nu mai este iubirea de altădată, poate că trăim într-o epocă în care emanciparea femeilor şi sexualitatea au eliberat oamenii de constrângerile trecutului, poate că mitul duratei nu mai există - iubirea nu mai dăinuie ca odinioară -, poate că multe s-au schimbat. Şi totuşi, oamenii se îndrăgostesc... Şi eu cred, aşa cum susţine o celebră vrăjitoare în Franţa, indiferent de unde vin, de sex, de origine, de vârstă, că iubirea nu moare.
Şi chiar dacă ritualurile s-au schimbat, chiar dacă comunicarea între iubiţi a luat alte forme, dorinţa şi nevoia de a iubi şi de a fi iubit/iubită a rămas."
(Aurora Liiceanu)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.