Volumul apărut la editura Humanitas în anul 2013 reuneşte trei eseuri ale autorului - „Despre minciună", „Despre ură", „Despre seducţie", lucrări scrise între anii 2007 şi 2008. Primele două au fost prezentate iniţial în cadrul unui proiect al firmei Microsoft cu ocazia unor conferinţe organizate la universităţile din Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea.
Autorul doreşte ca cel care parcurge eseurile să înţeleagă mai bine lumea în care trăieşte, meditând asupra unor teme extrem de prezente în viaţa fiecăruia.
în eseul "Despre minciună" Liiceanu porneşte de la tratarea conceptului în opere de referinţă ale culturii universale: "Hippias Minor" de Platon, "Filoctet" de Sofocle, "Principele" de Machiavelli, vorbeşte apoi despre minciuna colectivă din epoca comunistă şi în final despre România de după 1989, pe care autorul o aşază metaforic într-o continuă zodie a Spânului.
"Despre ură" este cel de-al doilea eseu al volumului şi în paginile acestuia autorul vorbeşte despre un sentiment care domneşte în România de ceva vreme : "Adevărul este că la subiectul acesta nu am ajuns întâmplător. De şase decenii în România se urăşte variat şi continuu." în acest eseu se încearcă o definire a conceptului de ură, o identificare a elementelor care pot declanşa acest sentiment, o clasificare a urii, o parcurgere istorică a acestui concept şi a implicaţiilor lui.
Al treilea eseu "Despre seducţie" îl poartă pe cititor de-a lungul secolelor luând ca modele uneori opere literare, alteori personalităţi marcante ale culturii universale pentru a clarifica anumite principii legate de seducţie, de seducător şi de sedus, ipostaze în care se poate regăsi oricare dintre noi: „Nimeni nu trăieşte cu adevărat dacă nu cade sub o formă sau alta de seducţie" spune autorul în încheierea eseului său.
Publicarea celor trei lucrări într-un singur volum reprezintă un câştig pentru iubitorii de scrieri filosofice care au astfel şansa să parcurgă câteva pagini de o mare valoare atât documentară, cât şi meditativă.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.