Volumul ne trece prin istoria regalităţii la noi din ţară începând cu Elisabeta şi Carol I, urmând apoi etapa Ferdinand şi Maria, apoi Carol al II-lea, urmând Mihai până la abdicare şi continuând cu exilul familiei regale în Italia, Anglia şi Elveţia, apoi capitolul "Săvârşin" care prezintă Crăciunul regal al zilelor noastre.
Textul cărţii oferă informaţii istorice, date exacte, extrem de preţioase, Crăciunul în monarhia din ţara noastră depinzând de fiecare dată de epoca în care el a avut loc, de evenimentele istorice din preajma lui.
Volumul este însoţit de numeroase ilustraţii din arhiva Casei Regale, reproduceri ale unor fotografii cu mare încărcătură istorică. Bradul în saloanele din Bucureşti sau Sinaia, imagini cu familia regală, copiii care ulterior au avut un rol important în soarta ţării, momente intime sau ceremonioase, toate contribuie la transpunerea cititorului pe parcursul cărţii în alte timpuri, parcă de poveste.
Volumul se încheie cu scrisorile pe care Majestatea Sa Regele Mihai le-a adresat poporului român în preajma sărbătorilor de iarnă de-a lungul timpului, în ultimii 13 ani, obicei moştenit cu siguranţă din familie. însăşi Regina Elisabeta, în vremuri demult apuse, obişnuia să adreseze românilor gândurile sale frumoase într-o formă atât de apropiată de spiritualitatea poporului pe care l-a condus: „Frunză verde de Crăciun/ Pace vouă, oameni buni!/ Să vă faceţi inima mare,/ Şi nădejde, şi răbdare!/ Numai vine rău cu rău,/ Mare e tot Dumnezeu!"
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.