Filip este fratele mai mare, un povestitor excelent, un maestru al detaliilor, al poveştilor excepţionale despre prieteni, jocurile copilăriei, familie, treburile casnice, o lume văzută simultan atât cu ochii adultului, cât şi ai copilului de atunci.
Matei, cu unsprezece ani mai mic decât Filip, îşi prezintă şi el în paginile cărţii amintirile din vremurile copilăriei, lucrurile importante pentru el - familia, grădiniţa, şcoala, fotbalul, fraţii, bicicletele, amestecând frumos şi firesc realul cu imaginarul, farmecul trecutului şi al copilăriei cu lumea adultului.
Cartea este foarte bine primită de critica literară, fiind o mărturie a epocii comuniste privită prin ochii copiilor de atunci şi redată cu vocea adulţilor din prezent. „Scris la două mâini, într-o succesiune de secvenţe - capitole - în care vocile naratoriale alternează, dialogând neîntrerupt, Băiuţeii este unul dintre cele mai bune romane care s-au scris până acum în limba română.(...) într-o imaginară hartă a corespondenţelor între arte, Băiuţeii este un echivalent în plan literar al Concertului pentru două viori de Bach." (Carmen Muşat)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.